13 Reasons Why 4. Sezon Konusu


Şüphesiz 13 Reasons Why ülkemizdeki büyük bir kitlenin Netflix ile tanışmasını sağlayan bir gençlik dizisiydi. Özellikle ilk sezonun vuruculuğu, hikâyeyi planlı bir şekilde işleyişi ve değindiği toplumsal problemler dizinin kısa sürede büyük ses getirmesini sağladı. Belki de diziyi en çok sevilmesini sağlayan şeylerden biride, aslında izleyicisine yalnız olmadığını hissettirmeye çalışıyor oluşuydu. Gençler arasındaki zorbalığı başarıyla işleyen dizi ne yazık ki ilk sezonda yakaladığı başarıyı, pek çok dizide de olduğu gibi son ana dek koruyamadı. Ancak yine de biz bu hikâyeyi sevaplarıyla günahlarıyla sevdik ve bir şekilde izledik. 4. Sezonla birlikte ekranlara veda eden 13 Reasons Why’ın Netflix’e geçiş konusunda önemli bir eşik olduğu ise tartışmasız bir gerçek. Peki 4. Sezonda neler oldu? Dizi nasıl bir veda etti?

Şunu belirtmeliyiz ki, vadesi dolduğu halde ısrarla yoluna devam etmeyi tercih eden pek çok dizi izleyicisini muhakkak hayal kırıklığına uğratıyor. 13 Reasons Why bunu durumu yaşayan dizilerden biri. Aslında bu düşüşün özellikle 3. Sezondan itibaren ivme kazandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak yine de dizi işlediği sosyal konular nedeniyle kayda değer olmayı sürdürmüştü. Bryce gibi bir karakterin devam eden süreçteki gelişimi ve olayların farklı bir açıdan ele alınması dizinin özgünlüğüne ve vizyonuna hitap eden şeylerdi. Dolayısıyla dizi vermek istediği mesajları, farklı karakterler üzerinden farklı boyutlarıyla işlemeyi bir şekilde sürdürdü.

13 Reasons Why Neden Bitti?

Dizi ilk üç sezon boyunca aslında önemli psikolojik tahliller içeren, derinliğe sahip bir yapımdı. Ancak bu durumun özellikle 4. Sezonda ihmal edilmesi dizinin geleneğine aykırı bir durum olarak karşımıza çıktı. Dizi seyircisiyle yeterli bağı kurmaktan uzak kaldı ve mesajları belki de bu kez izleyiciye geçmedi. 4. Sezona hâkim olan bu tuhaf yapaylık hissi aynı zamanda bu sezonun veda olmasının verdiği yükle daha da büyük bir çıkmaza sürüklenmiş gibi görünüyor. Dizi hikayesini anlatmaya çalışırken bir taraftan veda etmeye çalışıyor ve eski karakterlerin karşımıza çıkıp durması bizce daha da tat kaçırıyor. Fakat dizinin polisiye yanı ve alışık olduğumuz işleniş biçimi bir şekilde izlememizi sağlıyor.

13 Reasons Why her ne kadar başarısız sayabileceğimiz bir sezonla bizlere veda etmiş olsa da, hala önemini koruyan bir yapım olduğunu belirtmeliyiz. Birçok insanın maruz kaldığı şiddetin çeşitli boyutlarını derinlemesine işlemeleri ve bunu çoğunlukla başarılı bir biçimde ortaya koymaları, her zaman kalbimizde güzel bir yeri olmasını sağlayacak. Umarız şiddetin tüm bu çeşitli yüzleri bir gün hiç kimsenin karşılaşmadığı şeylere dönüşür. Umarız kimse başka bir canlıya herhangi bir şiddet eyleminde bulunabilecek kadar kendini yitirmez. Ve yine umarız ki, bu dizi yüreğinde yalnız olmadığını bilme ihtiyacı hisseden, küçükte olsa bir güce ihtiyaç duyan herkese ulaşmış ve onlara iyi gelmiştir.

Exit mobile version