Boşanma oranları ülkemizde her geçen gün artış göstermektedir. Boşanma davalarında vatandaşların kendilerini avukat ile temsil etme zorunlulukları bulunmamasına rağmen, bu davalarda hükmedilen nafaka, tazminat, tefrik edilmemişse ziynet eşyaları(düğün takıları) alacakları, velayet gibi hususlar nedeniyle vatandaşlar alanında uzman birer boşanma avukatı ile çalışmayı tercih etmektedir. Bu durumda boşanma avukatı ücretlerinin ne kadar olduğu konusunda vatandaşların kafasında soru işaretleri yaratılmasına neden olmaktadır. Esasında Türk hukuk sistemimizde boşanma avukatı, ceza avukatı, işçi avukatı vb. uzmanlaşmalar söz konusu değildir. Usulüne uygun bir şekilde hukuk eğitimi almış ve stajını yaparak avukatlık ruhsatnamesi almış olan her avukat her dava ile ilgilenebilir. Ancak son zamanlarda dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeler, avukatların fiilen belirli uzmanlık alanlarında daha çok deneyim kazanmasına sebebiyet vermektedir. Boşanma avukatı Ankara gibi büyük şehirlerde özellikle aile hukuku alanında çalışmalar yürütmekte olan avukatlara halk arasında verilen isimdir. Her ne kadar bu avukatlar tarafından yukarıda açıklamış olduğumuz gibi başkaca davalarla ilgilenilebilecek de olsa, mesleki yeterlilik ve deneyimleri, müvekkillerinin mağduriyetine yol açmamak adına bu kişileri daha çok boşanma davalarına bakmak yönünde motive etmektedir. Çünkü örneğin boşanma davaları alanında deneyim kazanmış ve bu alana yıllarını vermiş olan bir avukatın, ticaret mahkemelerinin görev alanına giren bir dava almak suretiyle müvekkillerini hak kaybına uğratma konusunda çekinceleri bulunması son derece doğal olmaktadır.
Boşanma Davası Avukat Ücretlerine İlişkin Tarifeler.
Boşanma davası avukatlık ücretine istinaden Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenmiş olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi(AAÜT) taban olarak alınmaktadır. Buna göre, 2022-2023 yılı için boşanma davası avukat ücreti 9.200,00 Türk Lirası tutarından az olamaz. Bu tutar yalnızca asgari ücrete ilişkin olup, boşanma davasına bakacak olan avukatların söz konusu bu asgari ücretin altında avukatlık ücreti almaları, avukat açısından yaptırım nedenidir.
Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan asgari ücret tarifesinin yanında bir de baroların kendi yayınladıkları tavsiye edilen ücret tarifeleri bulunmaktadır.
Örneğin Ankara Barosu tarafından 2022 yılının 2. Dönemi için yayınlanmış olan Avukat ve İş Sahibi Arasındaki En Az Ücret Çizelgesine göre:
- Anlaşmalı boşanma davaları: 18.290,00 TL
- Çekişmeli boşanma davaları: 28.690,00 TL
- Çekişmeli ve madde-manevi tazminat istemli boşanma davaları, maddi ve manevi tazminat davaları, mal paylaşımı davaları vb. davalar: 28.690,00 TL’den az olmamak üzere dava değerinin %15’i
Şeklinde boşanma ücretleri öngörülmüştür.
Uygulamada Ortalama Boşanma Avukatı Ücreti Ne Kadardır?
Boşanma davalarına bakacak olan avukatın alacağı boşanma davası ücretleri için asgari ücret ile alt sınır belirtilmiş olduğunu söylemiştik. Ancak herhangi bir üst sınır belirlenmemiştir. Yani boşanma avukatı ücretine istinaden taban ücret belirlemesi yapılmış olmasına rağmen, herhangi bir tavan ücret sınırı söz konusu değildir. Bu nedenle boşanma davasına bakan bir boşanma avukatı, 9.200 Türk Lirası tutarının altında kalmamak üzere ve işin zorluğuna göre dilediği şekilde boşanma davası ücreti belirlemesi yapabilecektir. Ankara 2022 yılında uygulamada boşanma avukatları tarafından ortalama olarak 15.000 ila 30.000 Türk Lirası arasında vekalet ücreti alındığı görülmektedir. Bununla birlikte avukatların boşanma davası ücretlerine ilişkin olarak vatandaşlara doğrudan bilgilendirme yapmaları reklam yasağı ve rekabet yasağına aykırılık oluşturacağından dolayı, boşanma davası açmayı düşünen ya da kendisine yönelik olarak eşi tarafından boşanma davası açılmış olan kişilerin yapacağı en doğru davranış, alanında uzman bir boşanma avukatı ile görüşüp hukuki danışma ile dava temsil desteği almak ve yapacağı bu görüşmede boşanma davası avukatlık ücretini bizzat avukatın kendisinden öğrenmek olacaktır.
Kaynak: https://www.delilavukatlik.com/bosanma-masraflari