AndroidMobil Alemi

Veri güvenliği korumasının gerekliliğini yerine getirmeye yardımcı olan Android uygulamaları

Android'in güvenlikte baş düşmanları!


Bugün, hayatlarımız üzerindeki etkisini fazlasıyla hissettiğimiz teknolojinin en büyük sorunlarından biri hakkında konuşacağız. Cep telefonları, bilgisayarlar ve tabletler elimizden düşüremediğimiz araçlar. Bu araçlar öyle ki tüm yaşantımızı sürdürmemize yardımcı oluyorlar. Bankacılık işlemleri, alışveriş, bilgiye ulaşım, film seyretmek veya müzik dinlemek gibi birçok konuda elimiz ayağımız olmuş durumda. Bir kötü yazılımla dünyanın diğer ucuna gidebilecek bilgilerimizi, fotoğraflarımızı ve özel hayatlarımızı bu aletlerin içinde taşıyoruz. Peki tüm bunları yaparken bilgilerimizin güvenliği konusunda yeterince bilinçli miyiz? 

Burada en çok kullandığımız mobil işletim sistemi olan Android için veri güvenliğini nasıl sağlayabileceğimiz konusunda bazı bilgilendirmeler yapmak istiyoruz. 2020 yılında açıklanan kullanıcı sayısı verilerine göre dünyanın %87’si Android işletim sistemini kullanıyor. Eğer diğer insanların güvenlik amaçlı neler yaptığını merak ediyorsanız akıllı telefon güvenliğini artırmak için 11 temel ipucu isimli bu yazıya mutlaka göz atın. Bu popülerliğin kötü yanı ise en fazla saldırıya açık olan işletim sistemi olmasıdır. Bunu örnekle açıklarsak, dünyanın en güçlü ülkesi olduğunuzu düşünürseniz, size saldırmak ve sizi yıkmak isteyen çok fazla azınlık grupla karşılaşırsınız. Android işletim sistemininde yaşadığı sorun tam olarak bu oluyor. Fakat Android merkezinde çalışan insanlar bu siber saldırı durumlarına hazırlıklı olarak yıllardır çalışıyorlar. Bu yüzdendir ki Android tabanlı uygulamalar ve cihazlar devamlı olarak güncellenir. Peki ya henüz bir güncellemenin kapsamadığı bir sorun yaşarsanız? Bu duruma gelmemek için sizin yapabileceğiniz ne gibi şeyler var? Gelin bunları birlikte inceleyelim. 

Android’in güvenlikte baş düşmanları!

Bilindiği üzere Android kullanıcılarını tehdit eden üç tür kötü amaçlı yazılım vardır. Bunlar başlıca, SMS Truva Atı, reklam modülleri ve cihazınızın erişim sistemine sızmaya çalışan yazılımlardır. Veri güvenliği sorunu ile karşı karşıya kaldığınız zaman yapabileceğiniz bazı işlemler ve izleyebileceğiniz yol haritaları vardır. Tüm akıllı cihazlarda veri güvenliğinin sağlanması için üç katmanlı bir güvenlik ağı vardır. Kullanıcı olarak bu güvenlik politikalarını uygulamanız bilgilerinizin, kötü amaçlı yazılımlar ve kişiler tarafından ele geçirilmesi zorlaştırır, kimi durumda imkansızlaştırır. 

Bunlardan ilki, cihazınız kaybolduğunda veya çalındığında verilerinizin başkaları tarafından okunmaması, paylaşılmaması ve ele geçirilmemesi için verilerinizi uzaktan silebilirsiniz. Eğer bu konu ilginizi çektiyse android cihazlarda veri güvenliği nasıl sağlanır isimli bu güzel makaleye de göz atabilirsiniz. Bir diğer koruma politikası ise, kişisel uygulamalarınızda bulunan bilgilerin, başka kişisel bir cihaza aktarılmasını engellemek amacıyla yerleştirilmiş veri koruması sağlayan yazılımlardır. Tüm bunların amacı uygulama içerisinde bulunan bilgilerinizi, kötü amaçlı yazılımlara karşı korumaktır.

Android resmi uygulama mağzası kötü amaçlı yazılımları temizliyor!

Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazasında geçtiğimiz yıl 35000 tane kötü amaçlı yazılım keşfedilmiştir. Bu tarz yazılımlardan korunmak amacıyla kesinlikle yaptığınız işlemlere ve adımlara dikkat etmelisiniz. Öncelikle indirmek istediğiniz uygulamanın cihazınızda hangi tür bilgilere erişim sağlamak istediği bu uygulamanın amacını az çok belli eder. Eğer indirdiğiniz bir fotoğraf uygulaması ve SMS bilgilerinize erişim istiyorsa, bu durumun biraz şüphe çekici olduğunu farketmelisiniz. Bu uygulamalara yerleştirilen kötü amaçlı yazılımlar cihazınızın içine girerek dosyalarınızın ve verilerinizin, banka hesap bilgilerinizin çalınmasına yol açıyor. Ayrıca giden şey sadece paranız değil, tüm kişisel bilgileriniz de olabiliyor. 

Bağlandığınız internet ağının güvenliğinden emin olmalısınız. Bazen dışarıda olduğumuzda ortak kullanım internet ağlarına bağlanabiliyoruz. Bu gibi ortak kullanıma açık internet ağları saldırıya en açık noktalar oluyorlar. Kötü amaçlı yazılım yapan bir kişinin, cihazlara en kolay erişim sağlayabileceği yer ortak internet kullanım alanlarıdır. Bu gibi durumlardan kaçınmak için VPN veya bir takım diğer güvenlik yazılımları kullanabilirsiniz, size yardımcı olabilecek bu virüsten koruma programları hakkında daha fazla bilgi edinin. Bu yazılımlar gerek sizin IP adresinizi gizleyerek gerekse bazı güvenlik algoritmaları kullanarak, internet ağında kolayca ve özgürce vakit geçirmenizi sağlar. Tüm bunların yanı sıra cihazınızı ve verilerinizi sağlam bir şekilde koruyabilmeniz için güçlü bir şifre kombinasyonu oluşturmalısınız. Bu kombinasyon sadece sayılardan veya sadece harflerden oluşmamalıdır. Kötü amaçlı yazılım yapan insanların başkalarının cihazlarına kolayca sızabilmelerinin en temel sebebi oluşturulan şifrelerin zayıf olmasıdır. Sembol, sayı ve harflerden oluşan karışık bir şifre kullanmanız bu tarz yazılım yapanlar için zorlayıcı olacaktır. 

Bir diğer güvenlik mekanizması ise Android kullanıcıları için Android işletim sisteminin içerisinde bulunan güvenlik ayarlarıdır. Android cihazınızda bulunan ‘’Cihaz Yönetici’’ ile cihazınız kaybolduğunda veya çalındığında ‘’Cihazımı Bul’’ seçeneğinden faydalanabilirsiniz. Bunun için cihazınızın içindeki Ayarlar sekmesine gidin ve ‘’Google’’ seçeneğine tıklayın.’’Güvenlik’’ seçeneğinden  Cihazımı Bul özelliğini açın. Böylece cihazınıza ulaşamadığınız bir durumda onun nerede olduğunu görebilirsiniz. Google gelişmiş kimlik doğrulama sistemine sahiptir. Bu özelliği biraz daha açmak gerekirse, şifrelerden daha ziyade Google kimliğinizi oluştururken gizlilik soruları oluşturulur. Bu sorular cihazınızın kişisel verilerine erişim sağlamak isteyen birini engellemenin ilk yoludur. Google hesabınızın ele geçirildiğine dair bir isteke bulunduğunuz anda Google kimlik doğrulaması yapmak için bu soruyu size sorar. Böylece Android telefonunuz bir başkasının eline geçtiğinde bu özelliği kullanarak,yabancı kişiler tarafından verilerinize ulaşmasını engelleyebilirsiniz. Eğer Android altyapısı hakkında detaylı bilgi almak isterseniz bu yazıyı da okumanızı tavsiye ediyoruz. 

Verilerinin korunması ve saklanması

İş verilerinin korunması amacıyla saklamak ve paylaşmak istemediğiniz verileri şifreleyebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise yönetici olarak Google üzerinde bir hesap oluşturarak yalnızca kendi belirlediğiniz cihazlar üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. 

Şu ana kadar anlattıklarımız, cihazınıza herhangi bir kötü amaçlı yazılım tehdidi altında olmadığı bir durumda nasıl bir savunma stratejisi geliştirmeniz ile ilgiliydi. Eğer Android cihazınıza kötü amaçlı bir yazılım girdiyse ne yapmanız gerekir? Bu durumda yapılması en çok tavsiye edilen şey Android cihazınızı fabrika ayarlarına geri döndürmektir. Bu durumda tüm verileriniz silinir, buna üzülebilirsiniz. Telefonunuza bu işlemi uygulama hakkında detaylı bilgiyi Android telefonlarda fabrika ayarlarına sıfırlama isimli bu detaylı makalede bulabilirsiniz. Fakat başkalarının eline geçmesini istemediğiniz bilgileriniz varsa fabrika ayarlarına dönmeniz gayet mantıklı olacaktır. Fabrika ayarlarına dönmeden önce yapabileceğiniz birkaç adım daha var. Eğer bu adımlar işe yaramıyorsa en son çare olarak fabrika ayarlarına dönmelisiniz. 

Android cihazınızda güvenliği sağlamak

Bu adımlardan biri Android cihazınızda bulunan Ayarlar sekmesinde Uygulama Yöneticisine gitmektir. Burada gözünüze takılan bir uygulama varsa, uygulamayı durdurun. Daha sonra uygulamayı kaldırın. Eğer bu işlemi yaptığınız halde uygulama kalkmıyorsa Android işletim sistemleri için Google Play Store’ da bulunan anti-virüs programlarından birini indirin elbette bunun öncesinde biraz ön araştırma yapmanız çok önemli. Dediğimiz gibi tüm bunlara rağmen sorun çözülmüyorsa, cihazınızı fabrika ayarlarına döndürün. Fakat günümüzde gelişen teknoloji ile bu durum bir virüs yazarı için oldukça kolay çözülebilecek bir durumdur. 

Sizin için veri koruma hakkında birçok bilgi topladık ve başka kaynaklar da ekledik umuyoruz ki, tüm bu anlattıklarımızdan yola çıkarak, Android işletim sistemli cihazınızı çok daha güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Unumayın, indirdiğiniz uygulamalara, girdiğiniz internet sitelerine ve özellikle ortak bağlantı ağlarına dikkat etmelisiniz. Olabildiğince güçlü şifreler oluşturarak bilgilerinizin ve verilerinizin çalınmasını oldukça güçleştirebilirsiniz. Hepinize güvenlik dolu bir yaşam diliyoruz.

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Gecbunlari

Teknoloji Haberleri Ve Gündeme Dair Haberlerin Yer Aldığı Bir Blog Şeysiii.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Android cihaz kullanıyorsanız düzgün güvenlik yazılımı veya düzgün kullanım ile kullanılması gerektiğini düşünüyorum. bilincli bir kullanıcıysanız zaten güvenlik yazılımına ihtiyacınız olmayacaktır. bilmediğiniz linklere tıklamamak, bilinmeyen kişilerden gelen resim, dosya, pdf herhangi bir dosyayı indirmemek veya bilinmeyen kaynaklardan apk yüklememek zaten sizi başlı başına güvenli hale getirecektir diye düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir