Anlatım Teknikleri ve Anlatım Biçimleri Nelerdir?

Gerek yazı dilinde olsun gerekse konuşma dilinde anlatım çok önemlidir. Anlatım biçimleri ve teknikler sayesinde kendimizi ifade edebilir veya anlatılmak isteneni doğru bir şekilde karşı tarafa iletebiliriz. Yazım dilinde doğru anlatım yapıldığından duygu ve düşüncelerimizi okuyucuya aktarmak oldukça kolaydır. Ancak karmaşık, düzgün anlatım yapılmadığı takdirde yazı metinleri sıkıcı hale gelecektir. Bu yüzden anlatım tekniklerini kullanmak yazıları bambaşka bir boyuta taşıyacaktır.

Yazı yazmak genel olarak meşakkatli bir iştir. Anlatım dili düzgün olduğundan kişisel yazıdan zevk almaya ve anlatılan detayı gerçekten hissetmeye başlarlar. Ancak anlatım dilinin bozuk olması yazıyı sıkıcı ve katlanılmaz bir hale dönüştürür. Bu sebeple anlatım teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak çok önemli olacaktır.

Elbette ki kişinin sözeli kuvvetli olduğunda anlatımı da daha dikkat çekici olabilir. Ancak konuşma dili işe yazım dili birbirinden farklıdır. Herkes konuşma dilinde başarılı olabilir ama yazı dili çok başka bir yetenektir. Yeteneğin gelişmesi ve kitlelere hitap edebilmek adına anlatım tekniklerinden faydalanmak çok önemlidir.

Yazı Dilinde Kullanılan Anlatım Biçimleri

Yazı dilinde anlatımın anlaşılır olması için kullanılan dört önemli anlatım biçimleri söz konusudur. Bunlar betimleyici anlatım, öyküleyici anlatım, açıklayıcı anlatım ve tartışmacı anlatım olarak yazar tarafından kaleme alınır.  Dilerseniz şimdi anlatım biçimlerini kısaca açıklayalım.

Anlatım biçimleri nelerdir bilindiği takdirde doyurucu yazılarla okuyucuları memnun etmek mümkündür. Yazar olma hayali olan kişiler bu anlatım biçimleri hakkında çalışmalıdır. Örnek yazılar okuyarak betimleme, öyküleme nasıl yapılır ayrımına varmalıdır. Eğer kişi tartışma ya da açıklayıcı bir anlatım dili tercih ediyorsa bu konuda ilerlemelidir. Anlatım biçimleri sayesinde romanlar, kişisel gelişim kitapları veya birçok araştırma okuyucuyu kitap okumaya sevk etmektedir.

Yazılarda Kullanılan Anlatım Teknikleri

Anlatim bicimleri kullanılması yazının özünü oluşturur. Bir başka deyişle anlatım biçimleri yazının bir taslağı gibidir. Yazının süslenmesi, işlemesi için anlatım tekniklerini de kullanmak gerekir. Anlatım biçimi farklı kullanılan teknikler farklıdır. İkisi birbiri ile karıştırılmamalıdır. Romanlarda anlatım teknikleri ile yazının içeriğini detaylandırmak mümkün olacaktır. Dokuz önemli anlatım tekniği vardır. Kısaca bu teknikleri de gözden geçirelim.

Elbette ki edebi eserlerde kullanılan anlatım biçimleri ve teknikler olay örgülerine göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin bazı kitaplarda iç konuşma tekniği oldukça yoğundur. Bu yüzden ikili konuşmalara yani diyalog tekniğine yer verilmez.  Bazı romanlarda ise tasvir ağırlıklıdır. Her yazarın anlatım biçimi ve kullandığı teknikler farklıdır. Anlatım teknikleri nelerdir kısaca değinmiş olduk. Bu anlatım biçimlerini ve teknikleri göz önünde bulundurarak yazı yazma yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Bununla birlikte bir roman okurken yazarın hangi anlatım biçimini kullandığı, yazarken hangi teknikleri tercih ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Anlatım kabiliyeti hayal gücü ile desteklendiğinde edebiyat harikası romanlar ortaya çıkar. Okurlar romanlarla birlikte farklı hayatların kapılarını aralar.

Ülkemizde birçok roman ve araştırmacı yazarı bulunmaktadır. Bu yazarların başarılı olmasının en önemli nedeni anlatım dilini çok iyi kullanmasıdır. Anlatım tekniklerini ve biçimlerini yazıda doğru konumlandırdığınızda yazı akar gider. Akıcı bir yazı yazmanın yolu da okuyucuya anlatabilmekten geçer. Sıkıcı olmamak, gerekli yerlerde romanı hareketlendirmek adına anlatım tekniklerinden faydalanmak oldukça akıllıca olacaktır. Bir romanda birden fazla teknik kullanılmaktadır.

Exit mobile version