Beta Balıklarına Dair Bilmeniz Gereken Temel Bilgiler

Oksijen tüketimi açısından sizleri zor duruma sokmayacak olan Beta Balıklarına Dair Bilmeniz Gereken Temel Bilgiler sizler için aktarılmaktadır. Bu sayede en ince ayrıntısına kadar beta balığı hakkında merak ettiğiniz detayları görebileceksiniz. Doğal yaşam alanlarına, hangi sularda yaşadıklarına, yaşamlarını kolaylaştıracak veya zora sokacak faktörlere kadar çeşitli bilgileri elde edebileceğinizin altını çizmekteyiz. Şimdi gelin yüzgeçlerinin ve kuyruklarının güzellikleri ile ön plana çıkan beta balığı fiyat bilgilerini ve nasıl bakılacağını hep beraberi inceleyelim. Balık bakımı ve akvaryum sahibi olma konusunda acemi olduğunuzu düşünüyorsanız, işinizi kolaylaştıracak pek çok detayı ve bilgiyi bu sayede elde edebileceksiniz.

Beta balığı akvaryumda yetiştirilir mi?

Akvaryum severlerin büyük bir merakla ve heyecanla araştırma yaptıkları konulardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Beta akvaryumu oluşturulabilir mi, Beta balığı akvaryumda yetiştirilir mi? Gibi pek çok sorusunun yanıtını bu başlığımızda paylaşacağız. Buna göre akvaryumda yetiştirmek isteyeceğiniz beta balığı için nelere dikkat etmeniz gerektiğinin yanıtını alabileceksiniz. Eğer birden fazla beta balığı yetiştirecekseniz ve bunların cinsiyetleri iki erkek beta balığı şeklinde olacaksa, birbirleriyle kavga etme ihtimalleri de yüksek olacaktır. Bu sebeple kavgacı siyam balığı adını alan balık türlerinden birisi olduğunun altını çizmekteyiz.

Ancak bu şartlara dikkat etmeniz halinde Latince ismi Betta splendens olarak bilinen beta balığını sorunsuz bir şekilde yetiştirmeniz mümkün olacaktır. İşte bununla birlikte dikkat edilecek hususları ve tüm detayları incelemenize olanak veriyoruz.

Beta Balığı Hakkında Bilgiler

Günümüzdeki en popüler balık türlerini incelediğinizde beta balığı hakkında bilgilerle karşılaşabilirsiniz. Hem şekilleri, hem de göz alıcı renkleri ile ön planda olan bu balık türünün hangi özelliklere sahip olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Tüm detayları incelediğinizde sizleri şaşırtacak önemli bilgilerin olduğunu görebilirsiniz. Akvaryumlarınızın vazgeçilmezleri haline gelecek olan beta balığı, 70’ten fazla türü ile dikkatinizi çekecektir. Evcil balık türleri arasında yer alır ve anavatanı ise Tayland’dır. Görünüşleri ile sizleri de büyüleyecek olan bu balık türlerini seçerken oldukça fazla renk seçeneği ile karşılaşacaksınız.

Beta Balığı Özellikleri Nelerdir?

Bu balıkların eğitilebilecek kadar zeki olduğunun altını çizmekteyiz. Beta ismini alan 70’den fazla tür bulunmaktadır. Hepçil balıklar olduğunu ve su yüzeyinde oksijen soluyabildiklerini aktarmaktayız. Bu başlıkların erkek ve dişi olanlarını kolaylıkla ayırt edebileceğinizin altını çiziyoruz. Birkaç yıl yaşam süresi olan ve erkek cinslerinin saldırgan olduğunu belirtebileceğimiz beta balıkları, Taylandlılar için ulusal deniz hayvanları arasında yer almaktadır. Birbirleri ile iletişimlerinin kuvvetli olduğunu aktarırken, ılık suları çok sevdiklerini de vurgulayabiliriz. Yabani olan türlerinin ise daha donuk renklerde olması dikkatleri çekmektedir. Bu detayları inceleyerek betta balığı hakkında önemli pek çok bilgiyi elde etmenizin mümkün olacağını vurgulamaktayız.

Bazı basit hareketleriyle sizleri de büyüleyecek olan bu balıkların parmaklarınızı akvaryumun etrafında gezdirmeniz halinde takip edebileceklerini aktarmaktayız. Unutmayın ki, oldukça zeki olan ve eğitilebilen betta balığı türleri, sahiplerini dahi tanıyabilmektedir. Her ne kadar 70’ten fazla betta balığı türü olduğu bilinse de en yaygın olarak kavgacı siyam balıklarını görmek mümkündür.

Beslenme konusunda merak ettiğiniz detayları paylaşmaya devam ediyoruz. Bu balıkların hepçil olmaları, çok seçici olmadıklarını göstermektedir. Doğal ortamlarında yüzeye çıktıklarını sıkça görebileceğiniz beta balığı bu sayede beslenir ve sevdikleri besinleri kolaylıkla bulabilmektedir. Kan kurdu veya tuzlu su karitesi, su piresi ve buna benzer önemli yiyecek türlerini sıklıkla tüketmektedirler. Bu tür detayların beta balığı bakımı ile ilgili önemli ipuçlarını elde etmenizi sağlayacağını vurgulamaktayız.

Su Dışında Hayatta Kalabilirler

Labirent balıkları olarak da bilinen beta balıklarının oksijen solumalarını sağlayan özel organlara sahip olduklarını belirtebiliriz. Böylelikle diğer balık türlerindeki gibi normal su altı solunumları gerçekleştirmelerinin yanı sıra bir süre su dışında hayatta kalmalarını sağlayan özellikleri bulunmaktadır. Erkek beta balığının, dişi beta balığı türlerine göre daha canlı renklere sahip olduğunu belirtebiliriz. Aynı zamanda dişi beta balığı vücudunu yakından incelediğinizde dikey çizgilerin mevcut olduğunu görebilirsiniz. Vücut yapılarında önemli olan bir diğer ayrıntı ise dişi beta balığının daha kısa ve geniş yapıda olmalarıdır. Beta balığı akvaryumu içerisinde hem erkek, hem de dişi beta balığı yetiştirmek istediğinizde bu belirgin özellikleri sayesinde kolaylıkla ayırt edebilirsiniz.

Beta balığının ömürleri ise bakımlarının iyi olmasıyla orantılıdır. Buna göre her ne kadar genel itibariyle 2-3 yıl kadar yaşadıkları bilinse de, nadiren bu sürenin 10 yıla kadar çıkabildiği de belirtilmektedir. Bu sürenin uzamasında temel faktör ise iyi bir bakımın yapılmış olmasıdır.

Erkek Beta Balığı Zarar Verir Mi?

Akvaryumunuzu göz alıcı renkleriyle dikkatinizi çekecek olan beta balığı ile renklendirmek isteyebilirsiniz. Ancak tercihinizi erkek beta balığından yana kullanmanızın risk oluşturabileceğini aktarmaktayız. Erkek beta balıklarının diğer türlerine göre daha saldırgan olduğunu belirtmekteyiz. Buna göre akvaryumunuzda yer alan diğer balıklara zarar verebilecek erkek beta balığı seçiminde bulunmanızın tehlikeli bir karar olduğunu belirtmekteyiz.

Tayland’ın Ulusal Deniz Hayvanı

2019 yılında Tayland’da ulusal deniz hayvanı olarak seçilen beta balıklarının yaşam alanları Tayland, Kamboçya, Vietnam vb. ülkelerdir. Beta balığının erkek ve dişi arasındaki iletişimini takip ettiğinizde, nasıl tepkiler verdiğini rahatlıkla görebilirsiniz. Her ne kadar saldırgan olsa da, erkek beta türlerinin bir erkek beta ile karşılaşması halinde solungaçlarını korkutmak amacıyla kullandığını, dişi beta balığı ile karşılaştığında ise kur yapmak amacıyla aynı hareketlerde bulunduğunu ve yüzgeçlerini geniş hale getirdiklerini görebilirsiniz.

Ancak beta balıklarını çiftleştirmenizin tahmin ettiğinizden daha zor olacağını belirtebiliriz. Çünkü balıklardan birisinin ölebileceğini göz ardı etmemelisiniz. Beta balığı üretiminde tecrübe sahibi ve bilgili kimselerin yardımı alınmalıdır. Aksi halde ise beta balıklarının ölümüne sebebiyle verilebilmektedir.

Hem doğal ortamlarında, hem de ev ortamında yetiştirilebilen bu balığın ılık suları sevdiğini vurgulayabiliriz. Buna göre 24 ila 30 santigrat derecede vahşi ortamlarında bulunurken, 26 ila 27 santigrat dereceye kadar sıcaklıkta ise ev ortamlarında bulunabileceğinin altını çiziyoruz. Sıcaklığın bu derecelerin daha da altına düşmesi halinde halsiz ve bitkin duruma düşebileceklerini aktarmaktayız. Yemek yemeyi dahi bırakabilecek olan beta balığının ılık ortamlarda bulunması gerektiğinin altını çizmekteyiz. Akvaryumda besleyecek olmanız halinde dikkatli ve kontrollü şekilde ilerlemeniz ve bakımını aksatmamak için su ve oda sıcaklığını sık sık kontrol etmeniz gerekmektedir.

Exit mobile version