Cüneyt Arkın Kimdir?

7 Eylül 1937 yılında Eskişehir’in Odunpazarı ilçesine bağlı olan Karaçay köyünde dünyaya gelmiştir. Babası Kurtuluş Savaşı’na katılmış Hacı Yakup Cüreklibatır olan Fahrettin yoksul bir ailede büyümüştür. Lise eğitimini Eskişehir Atatürk Lisesinde tamamlandı. Sınıf arkadaşlarından birisi de Yılmaz Büyükerşen olarak bilinmektedir. 1961 senesinde Çapa Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Cüreklibatır soyadı birleşik bir kelime olarak C/Y dönüşümüyle Cürekli > Yürekli ve ikinci olarak Batur/Batır sözcüklerinin birleşmesinden oluşmaktadır.

Fahrettin Cüreklibatır olarak resmi kayıtlarda yer almakta olan Cüneyt Arkın; 7 Eylül 1937 tarihinde Eskişehir’de dünyaya gelmiştir. Hayatı boyunca; oyuncu, senarist, yapımcı, yönetmen ve doktor olarak görev yapmıştır. Yeşimçam’ın dört yapraklı yoncası Fatma Girik, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile çevirmiş olduğu birçok aşk filminde başrolü paylaşmıştır. Cüneyt Arkın, birçok tarihi filmde Yenilmez Kahramanı ve iyi kalpli, yardımsever, yiğit ve adaletli karakterlerini canlandırmıştır. Cüneyt Arkın, binicilik ve karate’de uzmanlaşmış olup, bu sporlarda öğrenmiş olduğu teknikleri sinemalarda da kullanmıştır. Arkın, dublör kullanmadığı için tehlikeli sahnelerde pek çok kez kemikleri kırılmıştır. Omuriliği zedelenen ve sakatlanan Arkın, mevcut kariyeri boyunca birçok farklı ödüle layık görülmüştür.

Cüneyt Arkın, ilk evliliğini 1964 senesinde kendisi gibi doktor olan sınıf arkadaşı ile evlenmiştir. 1966 senesinde Filiz isminde kızları dünyaya gelmiştir. Cüneyt Arkın, gelişen sinema oyuncusu kariyeri nedeniyle evliliğini sonlandırmıştır. 1968 senesi itibariyle sahne adını alan ve bir çini fabrikası sahibi olan bir ailenin kızı ile evlenmiştir. İsviçre’de bir üniversite mezunu olan Işıl, o esnada uçuş görevlisi olarak çalışmaktaydı. Bir süre alkolizm tedavisi görmüş olan Arkın, alkol, uyuşturucu ve birçok farklı sorunla ilgili konferanslar vermiştir.

28 Haziran 2022 tarihinde geçirmiş olduğu ani kalp durması nedeniyle İstanbul Beşiktaş ilçesine bağlı Ulaş’ta yer alan Liv Hospital Hastanesi’nde 84 yaşında vefat etmiştir. Ölümü sonrasında 30 Haziran 2022 zamanında Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen tören sonrasında Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrasında cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Cüneyt Arkın’ın Rol Aldığı Yapımlar Nelerdir?

Exit mobile version