Dark Web Nedir? Dark Web Hakkında Tüm Bilgiler

1970 yıllarında ilk kez ARPANET projesiyle gündeme gelen ve kullanılan dark web nedir? Sorusunun yanıtını sizlerle paylaşacağız. Dark Web Nedir? Dark Web Hakkında Tüm Bilgiler bu yazımız sayesinde sizinle olacaktır. ARPANET projesinde bulunan tüm IP’lerin bulunabilmesinde kullanılan darknet nedir diye merak edenlerin soru işaretlerini gideriyoruz. Günümüzde ise arama motorlarında Dark web şeklinde ulaşıldığını aktarabiliriz. Bu sayede yazımızda yer vereceğimiz dark web nedir? Hakkında neleri bilmeniz gerektiğini ve internette Darknet veya Dark Web ile araştırma yaptığınızda nelere ulaşabileceğinizi görebileceksiniz.

Deep Web ve Dark Web Birbirinin Aynısı Mı?

Bu iki terimi aynı anda görebilirsiniz. Ancak ikisinin de aynı anlama gelmediğini belirtebiliriz. Her ne kadar birbirlerinin yerine kullanılsa da, ikisinin arasında belirgin farklar bulunmaktadır. Bu farkları merak edenlerin yaptıkları araştırmaların başında darkweb ne demek sorusu gelmektedir. İnternet üzerinde arama motorlarından kolaylıkla ulaşılabilen Deep Web içeriklerini dikkatle inceleyebilirsiniz. Bu sayede Deep Web için şifrelendirilen e-posta hesaplarını, paralı üyelik hizmetlerin yanı sıra ve gizli web sitelerini kapsamadığını görmeniz mümkün olacaktır.

Deep web denildiği zaman akıllara, internet üzerinden giriş yapılmaya çalışılan bölümler gelir. Bu bölümlere Google Arama motorları gibi çeşitli sağlayıcılardan ulaşmanız mümkün değildir. İnternetin büyük bir kısmının deep web’e dahil olduğunu, ancak çok dar bir alanın dark web’i içerdiğini belirtebiliriz.

Dark Web’e Her Tarayıcıdan Giriş Yapılır Mı?

Ancak Dark Web için gizli IP adreslerinden faydalanılır ve dark web giriş işlemlerinde farklı internet tarayıcılarının kullanılması önemlidir. Pek çok kişi tarafından internetin % 5’ini kapsadığı savunulan, ancak tam olarak büyüklüğünü kimsenin bilmediği Dark Web için giriş yapılan internet tarayıcının ise Tor olarak adlandırıldığını belirtebiliriz. İşte bu aşamada ise dark webe nasil girilir gibi soruların gündeme geldiği görülmektedir.

Tor olarak adlandırılan tarayıcı Amerikan hükümeti tarafından oluşturulmuştur. 1990’lı yıllarda Amerikan donanmasının istihbarat iletişimini kolaylaştıran ve şimdilerde ise herkesin kullanabildiği Tor, diğer tarayıcılara ve internet sağlayıcılarına göre oldukça yavaş çalışmaktadır. İnternetin şifreli bir trafikle ulaştırılması sebebiyle bu yavaşlığı görebileceğiniz Tor tarayıcısının kullanılmasının sebebi de şifreli olmasıdır. Dark Web için kullanılmasında da yine şifreli olmasının büyük etkisi bulunmaktadır.

Dark Web Girişleri Nasıl Yapılır?

Genel itibariyle interneti kullananların kimlik bilgilerini veya konum bilgisi gibi önemli detayları, bir başka kişiden veya kolluk kuvvetlerinden gizleyen Dark Web’in tüm tarayıcılarda kullanılmasına olanak verilmemektedir. Çalıntı kişisel bilgilerin de Dark Web’de satılabileceği göz ardı edilmemelidir. Google veya Chrome gibi arama kısımlarında bulunmayan darknet giriş için Tor veya I2P benzeri tarayıcılar tercih edilmektedir. Bu yazılımların dark web girişine olanak sağlaması amacıyla özel olarak tasarlandığını belirtebiliriz.

Dark Web Ne Amaçla Kullanılır?

Devlet kurumlarının gizli bilgileri paylaşma veya olumlu faaliyetleri gerçekleştirme gibi amaçlarla kullandığı dark web ne demek gibi araştırmalar yapılmaktadır. Genel olarak yasa dışı faaliyetlerle ilişkilendirildiği görülmektedir. Uyuşturucu kaçakçılığından veri ihlallerine kadar, benzer örneklerin çoğaltılabileceği yasa dışı faaliyetlerde adından söz ettirmektedir.

Dark Web’e Giriş Yapmak Yasal Mı? Güvenilir Mi?

Dark web kullanılmasının yasal olup olmadığını veya ne kadar güvenilir olduğunu araştırdıktan sonra adım atmanız gerekmektedir. Böylelikle giriş yaparken dikkat etmeniz gereken hususlara dair bilgi sahibi olabileceğinizin de altını çizmekteyiz. Kullanıcıların yasak olan sitelere giriş yapmaması halinde yasal olan ve herhangi bir sakıncası bulunmayan Dark web’e giriş yaptıktan sonra hangi adreslere yönlendirileceğinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Dark web içerisinde bulunan yasal olmayan sitelere yönlendirildiğinizde tarafınıza gönderilen herhangi bir davetiyenin bulunup bulunmadığını dikkatle inceleyebilirsiniz.

Bu davetiyelerde yer alan adreslere giriş yapmanız halinde yasak olan işlemlere maruz kalabileceğinizi hatırlatıyoruz. Suçlu duruma düşmemek adına karşınıza çıkabilecek içeriklere karşı hazırlıklı olmanız gerektiğinin altını çizmekteyiz. Dikkatli hareket etmeniz halinde güvenilirlik açısından herhangi bir sıkıntıya düşmeyeceğinizi vurgulamaktayız. Ancak güvenilir ve yasal olmayan kısmının bu tarafta % 95’leri bulabileceğini aktarıyoruz. Güvenilir adımları atmanızın tamamen kullanıcılarda bittiğini unutmamalısınız. Beklenmedik bir davet karşısında tıklamamanız gereken bu alanların yasal olmadığını da aktarmaktayız. Karşınıza çıkabilecek dark web linkler ne kadar güvenilir diye merak ediyorsanız, bu yönde araştırmalarınızı genişletebilirsiniz.

Dark Web Güvenlik Çözümleri Neler Olabilir?

Dark web videoları hakkında bilgileri elde ettiğinizde, sitelerinize veya şirketlerinize nasıl zararlar verileceğini görebilirsiniz. Bilgilerin çalınma ihtimaline karşın dikkat etmeniz gerektiği aktarılmaktadır. Bu nedenle çalışanların Tor tarayıcısını kullanmasını engellemeniz, güvenlik protokolleri ile ilgili eğitimleri aldırmanız, hassas verilere ulaşımlarını kısıtlamanız veya sınırlamanız güvenilirlik açısından önemli tedbirler arasında yer alacaktır. Ayrıca çalınma riskine karşın aynı şifrelerin tekrar kullanılmamasına yönelik çalışmalar yapabilir ve güvenlik önlemlerini artırabilirsiniz. Siber güvenlik uygulamalarının kullanılması şirketlerin ve şirketlerde çalışan kişilerin bilgilerini korumak adına ciddi tedbirler arasında yer alacaktır. Bilgisayarda kullanılacak güvenlik programları ile virüs taramalarının gerçekleştirilmesi dark web killer için güvenlik adına iyi bir çözüm olacaktır.

Exit mobile version