Öncelikle bilmelisiniz ki; doktor rütbeleri uzmanlıklarına göre belirlenir. Her bir uzmanlık alanı farklı görevlere sahiptir. Mesela operatör doktorların temek görevi ameliyattır. Öte yandan unvan kademelerinden ilki ise pratisyen hekimlik olmaktadır. Pratisyen hekim olabilmek için yedi senelik tıp fakültesi mezunu olmak ve ardından TUS’a girerek bu sınavı kazanmak lazımdır. Peki doktor rütbeleri ve görevleri nelerdir? İşte bütün ayrıntılar…
İçindekiler tablosu
Doktor Rütbeleri Nelerdir?
Toplamda doktor kademeleri yedi tanedir. Rütbe artış gösterdikçe görev tanımında da değişiklik olmaktadır. Ayrıca her rütbenin maaşı da doğal olarak farklılık göstermektedir. Rütbelerde en düşük kademe pratisyen hekim olurken en yüksek kademe ise ordinaryüs olmaktadır. Doktor rütbeleri şunları içermektedir:
- Ordinaryüs
- Profesör
- Doçent
- Yardımcı doçent
- Operatör doktor
- Uzman doktor
- Pratisyen doktor
Doktor Rütbeleri ve Görevleri
Yukarıda da söz ettiğimiz gibi doktor rütbeleri yedi tanedir. Bunların en düşüğü pratisyen doktordur. En yüksek kademe de ordinaryüs olmaktadır. Doktor rütbeleri ve görevleri şu şekilde açıklanmaktadır:
Pratisyen Doktor Görevi
Pratisyen doktorların görevleri arasında hastaları muayene etmek öne çıkar. Bunun yanı sıra pratisyen doktorlar, rapor yazmak, reçete yazmak gibi görevlere sahiptir. Pratisyen doktorların çalışma alanları, kurum hekimlikleri, özel hastaneler ve sağlık ocakları şeklinde olmaktadır.
Uzman Doktor Görevi
Uzman doktorlar hastaların hikayesini dinlerler. Onları muayene ederler ve gerekli gördükleri hallerde ise test isterler. İlgili testin sonuçlarına göre hasta için ideal olan tedaviyi uygulamaya başlarlar.
Operatör Doktor Görevi
Doktor rütbeleri arasında konumlanan operatör doktorların da görevi çok merak ediliyor. Bu doktorlar ise ameliyata giren hekimlerdir.
Yardımcı Doçent Doktor Görevi
Yardımcı doçentlerin görevi birçok kişi tarafından araştırılan bir husus oluyor. Bu hekimler ise akademik çalışmalar yürütüyorlar ve tıp alanında çeşitli araştırmalar yapıyorlar.
Doçent Doktor Görevi
Doktor rütbeleri listesinde yer alan doçent doktorlar, ülkemiz ve dünya çapında yayımlanan bilimsel makaleleri takip ediyorlar. Aynı zamanda da üniversitenin idari işleri ile ilgileniyorlar.
Profesör Doktor Görevi
Profesör doktorlar, uzmanlık alanlarına göre saha çalışmaları yapıyorlar ve öğrencilerle beraber kolektif çalışmalara dahil oluyorlar.
Ordinaryüs Profesör Doktor Görevi
Bu doktorlar ise en az beş sene profesörlük yapan, bilimsel çalışmalarla kendini kanıtlayan ve tanıtan öğretim üyeleri arasından seçiliyor. Kelime anlamı profesörlerin hocası veya hocaların hocası manasına gelmektedir. Günlük dilde bir meslek ya da sanatın ileri derecede uzmanı şeklinde isimlendirilmektedir. Ordinaryüs olmak için en az beş sene profesörlük yapmak lazım ve bilimsel alanda yeni çalışmalara imza atmak gerekmektedir. Örneğin yeni bir aşı veyahut bir tedavi yöntemi bulmak gibi.
Doktor Maaşları 2024 Ne Kadar?Doktor Rütbeleri ve Doktor Maaşları Ne Kadar?
Doktor rütbeleri kadar maaşları da merak edilen bir konu oluyor. Doktorların kademelerine göre maaşlar da değişiyor. Yeni başlayan bir doktor son verilere göre 53 bin civarında bir maaş alıyor. Bununla beraber uzman bir doktor 55 bin TL maaş alıyor. Pratisyen doktor maaşı ise yaklaşık olarak 54 bin TL oluyor.