Ölümcül Corona Virüsü Çin dışına yayılarak ve ölümlerin 170’e ulaşmasıyla, Dünya Sağlık Örgütü küresel bir acil durum ilan etti. Bildirgenin ana nedeni, koronavirüsün “daha zayıf sağlık sistemlerine sahip olan ve bununla başa çıkmaya hazırlıksız olanlar” da dahil olmak üzere diğer ülkelere yayılmasıdır.
DSÖ’nün genel müdürü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “2019-nCoV küresel salgını üzerinde uluslararası endişe duyulan bir halk sağlığı acil durumu ilan ediyorum” dedi. Açıklama, DSÖ’nün koronavirüs Acil Durum Komitesi toplantısı veya 2019-nCoV hakkında bir basın toplantısı sırasında yapıldı.
Çin’in Wuhan kentinde başlayan Coronavirus, hastalık pnömoni benzeri semptomlar göstererek Asya’ya ve ABD, Avustralya, Avrupa ve Orta Doğu’ya yayılmıştır. İlk kez 31 Aralık’ta WHO’ya bildirildi, Çinli bilim adamları hastalığı ölümcül SARS ve Orta Doğu solunum sendromu veya MERS’i içeren koronavirüsler olarak bilinen bir virüs ailesine bağladılar.
Tedros Perşembe günü yaptığı açıklamada, 7,800’den fazla teyit edilmiş vaka ve 170 kişinin öldüğünü söyledi. “Bunların sayı değil insanlar olduğunu hatırlamamız gerekir” dedi.
Koronavirüsün uluslararası endişe duyulan bir halk sağlığı acil durumu ilan edilmesi, DSÖ’nün ulusların virüsle nasıl başa çıktıklarını ele almak için bağlayıcı olmayan öneriler sunabileceği anlamına gelir. Koronavirüs önerileri veri, bilgi ve deneyim paylaşan tüm ülkeleri; aşıların, terapötiklerin ve teşhislerin gelişimini hızlandırmak; söylentiler ve yanlış bilgilendirme ile mücadele; hazırlık planlarının gözden geçirilmesi; ve vakaların tanımlanması, yalıtılması ve bakımı ve aktarımın önlenmesi için kaynakların değerlendirilmesi.
Tedros, “Çin halkına ve bu salgından etkilenen dünyadaki herkese, dünyanın sizinle birlikte olduğunu bilmenizi istiyoruz.” Dedi. Diyerek şöyle devam etti: “Bu salgını olabildiğince hızlı kontrol altına almak için ulusal ve uluslararası halk sağlığı ortaklarıyla gayretle çalışıyoruz.”
DSÖ daha önce beş kez uluslararası bir halk sağlığı acil durumu ilan etmiştir:
- Swine ağlı 2009
- Polio 2014
- Ebola 2014
- Zika 2016
- Ebola 2018
- Coronavirus in 2020.