Elektronik spor adıyla bilinen video oyunu kapışmalarına verilen isimdir. Oynanan oyunlar genelde profesyonel e-spor oyuncuları arasında organizasyonlar eşliğinde gerçekleşir. Elektronik sporlarda (E-Spor) ile birçok rastlanan oyunların listesi, dövüş oyunları, birinci şahıs saldırı oyunları, stratejik oyunlar ve spor içerikli oyunlardan oluşmaktadır. League Of Legends adlı oyundaki Dünya Şampiyonası Evolution Championship Series, The International ve Intel Extreme Masters adındaki turnuvaların canlı bir şekilde yayını yapılır ve oyunculara altı haneli miktarlara kadar ciddi para ödülleri sağlamıştır. E-Spor turnuvalarında yer alan oyunculara siberatlet adı verilir. E-spor oyuncuları genelde başlama yaşları 16 ila 17’dir. e-spor oyuncuları yaklaşık 24 yaşında geldiklerinde ise sektörden ayrılmaktadır.
İçindekiler tablosu
Türkiye’de e-spor Turnuvaları
Türkiye tarihinin bilinen ilk elektronik takımı, 2003 yılında kurulmuş Counter Strike kadrosu oluşturarak başlamış Dark Passage adındaki takımdır. Dark Passage takımı, 2012 yılında ise League Of Legends oyunu için de profesyonel oyuncu kadrosu oluşturmuş, 2013 yılından itibaren ise, takımın yalnızca kadın oyuncularından oluşmuş Dark Passage Ladies adındaki kadrosu da bulunmakta. Dark Passage profesyonel e-spor takımıdır. Aynı zamanda FIFA, Point Blank ve Starcraft 2 adlı oyunlarında etkin rol göstermektedir. Gün geçtikçe E-Sporlara artan taleplerle birlikte, bağımsız olan takımların yanında, Türkiye’de 2015 yılında ise Beşiktaş ESK, hemen ardından 2016 yılında ise 1907 Fenerbahçe ve Galatasaray eSports, League of Legends adındaki oyun için e-Sporcu takımlarına resmî destek ve sponsorluk verilmeye başlamışlardır. Türkiye tarihinde birden fazla e-spor alanında etkin rol oynayan takımlar arasında, 2005 yılında kurulmuş olan Team Turquality, 2008 yılında ise kurulmuş HWA Gaming örnek olarak verilebilir. Bahçeşehir Üniversitesi League Of Legends takımı olan BAU SuperMassive de Türkiye’de e spor turnuvaları başarılı takımları arasında bulunmaktadır.
Türkiye’nin ilk uluslararası başarılara sahip olmuş e-spor takımı Space Soldiers, Counter Strike: Global Offensive oyununda Türkiye’yi çeşitli e spor turnuvaları ile temsil eden ve 2014 yılında Bünyamin Aydın tarafından kurulmuş takımdır. Takım aynı zamanda, 5 oyuncusunun Türkiye millî CS:GO kadrosunda bulunduğu ilk e-spor takımıdır.
Tarık Çelik adındaki e-sporcusu en çok tanınmış uluslararası e-spor takımlarından birisi olan OpTic Gaming’te 2016-2017 yılları arasında CS:GO oynamıştır. Tarık Çelik, 2017 yılından sonra Cloud9 takımında oynamaya devam etmiştir. Yılın sonlarına doğru ise takımın oyundaki liderliğini üstlenmiştir.
Profesyonel e-spor turnuvaları liglerine katılmak isteyen oyunculara, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı e- Spor Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılından itibaren e-Sporcu lisansı verilmektedir. Bu oyuncular, profesyonel e-spor oyuncusu olarak nitelendirilmektedir.
E-Spor İle Para Kazanmak
E-spor ile para kazanma düşüncesi kesinlikle bütün pc veya konsol oyuncularının bir kez de olsa aklından geçen bir düşüncedir. Ama bunun için gerekli şartlar ve sorumluluklar vardır. Özellikle sponsorluklar kar elde etmede büyük bir rol oynar. Hatta sponsorluklar e-spor gelirini bile geçmektedir. Sponsor firmalar gelirin aşağı yukarı 1 milyar dolarlık en büyük kısmını oluşturur. Tanınmış ve bilinen sponsorların içinde Pepsi, Coca-cola, Samsung, Toyota, HP ve Redbull’dur.
Kazanılan Turnuvalar ile Para Kazanmak
E spor para kazanma durumu genellikle turnuvalardan sağlanır. Örnek, 4 milyon dolar nakit ödül kazanmış olan Fornite Worldcup, 2019 ödülü takıma eşit olarak dağıtılırken, büyük takımların geneli turnuva kazançlarını arttırarak takımlarında başarılı olmayı hedeflemektedir.
Bilet satışları, pazarlama müzakereleri ve sponsorluk anlaşmaları kazanan takım için çok büyük bir para kazanma ve organizasyonlar ile yüksek gelir elde etmek için çok iyi bir seçenektir. Bu şekilde takım olarak iyi bir gelir elde etmek mümkündür.