Ekran Kartı Nedir? Ne İşe Yarar?

Ekran Kartı Ne İşe Yarar?


Ekran kartı, bir PC veya dizüstü bilgisayarın oldukça önem taşıyan bölümlerinden biridir. Çünkü bilgisayarın bileşenleri ile monitör arasındaki bağlantıyı kurar ve ekranda kullanıcı için görüntülenen her şeyden sorumludur. Grafiklerden veya görsel olarak ağır yazılım kullanan çalışma bilgisayarlarından sorumlu olduğu için PC oyuncuları için de önemli bir parçadır. Peki dahili ekran kartı nedir? Gelin hep beraber bu sorunun cevabını inceleyelim.

Ekran Kartı Ne İşe Yarar?

Ekran kartı, görüntüleri ekranda gösterme temel işlevini yerine getirmenin yanı sıra, çok fazla görsel işlem gerektiren oyunları ve yazılımları çalıştırmak için de kullanılabilir. Ekran kartı bazı programların çalışmasında yardımcı olarak kullanılabilir. Genellikle “donanım hızlandırma” olarak da bilinir.

Ekran kartının gücü, hangi oyunların çalışacağını ve oynanırken nasıl performans göstereceklerini belirlemede kalite seviyesi ve FPS kare hızı gibi ana faktörlerden biridir. Ayrıca, 3D modelleme yazılımı gibi ağır grafiklerle uğraşırken bilgisayarın nasıl performans göstereceğini de belirler.

Belirtildiği gibi ekran kartı görüntüyü ekrana gönderen kısımdır. Monitörle birlikte video kartı, bir PC’nin görüntüleyebileceği maksimum çözünürlük, Full HD (1920 x 1080 piksel) veya 4K’ya ulaşıp ulaşmayacağı gibi ayrıntıları belirleyecektir.

Ekran kartı, GPU, CPU’dan (merkezi işlem birimi, bilgisayarınızın komuta ve kontrol merkezi) bir görüntünün görüntülenmesiyle ilgili talimatları ve verileri alır. Daha sonra verileri işler ve bilgisayar ekranına neyin görüntüleneceğini söyler. Ve bilgisayar ekranı GPU’dan gelen sinyalleri alır ve görüntüyü gösterir. Kısaca tabiri ile bu şekilde çalıştığını söyleyebiliriz. Ekran kartının entegreli olan ve paylaşımlı ekran kartı olarak bildiğimiz bir çeşidi de bulunmaktadır. Peki paylaşımlı ekran kartı nedir? ekran kartı paylaşımlı ne demek?

Paylaşımlı ekran kartı nedir?

Ekran kartı paylaşımlı ne demek sorusu da merak edilen konulardan biri. Ekran kartları bilgisayarın çok önemli bir parçası olduğu için, bir anakart satın alırken genellikle yerleşik bir ekran kartıyla birlikte gelir. Bunun teknik terimi, kelimenin tam anlamıyla “entegre” anlamına gelen “paylaşımlı” dır. Bu paylaşımlı ekran kartının yapısı oldukça basittir, daha çok görüntüleri ekrana getirmeye odaklanır. Oyunları, ağır programları çalıştırmak veya yüksek çözünürlük sunmak için ekran kartı gereklidir ve bu işlemleri paylaşımlı ekran kartı yapmaz.

Herhangi bir nedenle kullanıcının ekran kartının arızalanması büyük bir sorun olabilir. Genellikle AMD Ryzen işlemcilere eşlik eden paylaşımlı Vega 8 kartları, bazı hafif oyunlara erişime izin verdiği için daha fazla ön plana çıkıyor. Ancak dizüstü bilgisayarlarda, entegre yani paylaşımlı ekran kartı, masaüstü PC anakartlarıyla gelenler kadar zayıf değildir. Birçoğu oyunları ve uygulamaları çalıştırabilir, fakat yine de özel bir karta sahip olmanız önerilir.

Harici veya özel bir ekran kartına sahip olmanın avantajı, mümkün olan en iyi grafik gücünü elde etmeye çalışan üreticiler tarafından üretilen çok daha güçlü bir bileşen olacağı gerçeğinde yatmaktadır. Bu, ekran kartlarının genellikle bir PC’deki en pahalı bileşenler olmasının nedenlerinden biridir.

Hangi Ekran Kartı Modelini Tercih Etmeliyiz.

Bir dizüstü bilgisayarın donanımında özel bir grafik kartının bulunması gerekli olabilir veya olmayabilir. Cihaza verilen amaca bağlı olarak, kullanıcı entegre ekran kartı ile daha düşük bir deneyime sahip olmamalıdır. Amaç bilgisayarı oyun veya video düzenleme için kullanmaksa, güçlü bir ekran kartı seçimi yapılmalıdır. Pek hangi ekran kartı modelini tercih etmeliyiz?

Grafik kartı ararken, seçeceğiniz iki ana marka vardır; AMD ve NVIDIA. Her iki üretici de yüksek güçlü, kaliteli grafik kartları sunar. Bu ekran kartları arasına seçim yaparken ise ilk olarak, grafik kartınızda olmasını istediğiniz bellek miktarına karar vermelisiniz. Ayrıca PC’nizin formunu da göz önünde bulundurmalısınız. Tüm bunlar, grafik kartının doğrudan PC’nize sığıp sığmayacağını ve yeterli güç ve soğutma alıp alamayacağını belirleyecektir.

Ekran Kartımızı Yükseltmeli Miyiz?

Grafik kartları yaşlandıkça, en yeni oyunlara, akışa ve yazılımlara ayak uydurma konusunda daha az yetenekli hale gelirler. Aslında bozulmasalar da 5 yaşındaki bir grafik kartı yeni bir video düzenleme yazılımını kaldıramayabilir veya takılma olmadan 4K video akışı sağlayamayabilir. Yepyeni bir video oyununu istediğiniz şekilde sergilemek de zor olabilir.

Grafik kartınızı yükseltmek istiyorsanız, PC’nizi nasıl kullandığınızı gerçekten düşünmelisiniz. Örneğin, bilgisayarınızı çoğunlukla oyun oynamak için kullanıyorsanız ve yeni oyunlar, tutarlı bir şekilde 60 kare/saniye (fps) hızında çalışmıyorsa, bu, yükseltme yapmanız gerektiğinin iyi bir işaretidir.

Exit mobile version