Bilgisayar kullanıcılarının en fazla karşılaştığı problemlerden bir tanesi ekran yırtılması olarak bilinir. Genel olarak video oyunu oynarken gerçekleşen bu olay birkaç hamle ile kolaylıkla düzeltilebiliyor. Öyleyse birlikte bu konu hakkında detaylı bilgilere bir göz atalım.
İçindekiler tablosu
Ekran Yırtılması Nasıl Gerçekleşiyor?
Ekran yırtılması nedir? Diye düşünen bilgisayar kullanıcıları bilmelidirler ki bu durum, monitörün GPU ile birlikte senkronize olmayışından dolayı gerçekleşiyor. Monitörün görüntüyü hemen oluşturmadığından dolayı işleme esnasında GPU üzerinden yeni bir görüntü aldığı anda farklı bir görüntü oluşumu gerçekleşir.
Bu noktada yırtık ya da karmaşık bir görüntü ekranda belirebilir. Olayın gerçekleşmesi, GPU ve monitör arasında ki gerçekleşmesi gereken doğal senkronizasyonun olmadığından dolayı bilgisayar kullanıcılarının karşısına çıkar.
Ekran Yırtılması Önleme İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?
Ekran yırtılması oluşumunun önlenmesi ya da en az sınıra indirilmesi adına pek çok yöntem bulunuyor. FreeSync ve G-Sync bu sorunun bitirilmesi ya da azaltılması açısından önemli sistemler olarak dikkat çekiyor. Söz konusu olan bu sistemler VESA markasının Adaptive V-Sync teknoloji gücünü kullanarak gerçekleştirir.
Ekran kartında böyle bir teknolojik destek yer alıyorsa ekranın yırtılması gibi bir problem ortaya çıkması oldukça az bir seviyededir. Oyun oynarken veya video izlerken ekran yırtılması durumunun önünü kesme açısından en güçlü seçenek, ekran kartlarının bu teknolojiye sahip olmasıdır. G-Sync teknolojisi böyle bir sorun ile birlikte mücadele etmenin en güçlü adımlarından bir tanesidir.
Fakat bu sistemin kullanılabilmesi adına NVIDIA kartlarının kullanılması gerekir. Bu teknoloji GPU ve monitörü birbirlerine senkronize olmaları için zorlamaya çalışır. Böylece problemin önüne rahatlıkla geçilebilir. FreeSync teknolojisi ise bahsettiğimiz G-Sync teknolojisine benzer bir orandadır. Ancak hizmetini AMD sürümü üzerinden verir.
Bundan dolayı AMD ekran kartının kullanılması gerekir. FreeSync sistemi, monitörlerin yenilenme hızını oynanan oyunları kare hızıyla birlikte senkronize etme işlemini gerçekleştirir. G-Sync sistemi, ekran yırtılması durumunu tamamen bitirme adına üretildiği gibi fiyat etiketine bakıldığından diğerinden daha ucuzdur.
Monitörlerin Çalışma Olayı Nasıldır?
Monitörlerin çalışma olayını anlayarak ekranda oluşan yırtılmaların nedenleri de kolaylıkla anlaşılabilir. Monitör içerisinde ekran piksellere bölünür. Her bir piksel yeşil, kırmızı ya da mavi renkli ışıklar yansıtır. Bilgisayar ise, monitör için he bir rengin ne kadarını görüntülemesi gerektiğini söyler. Görüntüler, hareketleri yansıtan ufak değişimler ile birlikte tekrarlı şekilde çizilen tek sabit çerçeve olarak görüntülenir.
Oluşan taze görüntünün çizildiği hıza ise yenileme hızı denilir. Günümüzde kullanılan modern tarzda monitörlerin genelinde 60Hz yenileme hızlı bulunur. Bu durum saniyede 60 defa yenilenmeyi açıklar. Daha yukarı güçte olan monitörler ise saniye içerisinde 360 kareye dek yüksek hızlarda yenileme yapabiliyorlar. Ekran kontrolünü yapan cihaz, GPU ya da grafik işleme birimi şeklinde bilinen ise grafik kartıdır.
Pek çok anakart yerleşik olan GPU’lara sahiplik ederken, oyun adaptasyonlu olan cihazar özel olarak ekstra GPU gerekir. Monitör ve GPU ikilisinde olan etkileşim ekran yırtılması problemine sebep olabilen hususlardandır.