Facebook, AB seçimlerinden önce sahte haber yayınladı

Yanıltıcı İçerik Büyük sorun!


Savcı kar amacı gütmeyen Avaaz, milyonlarca Facebook kullanıcısının dezenformasyona maruz kaldığını söylüyor.

Sosyal ağın sahte haberlerin viral hale gelmesini engelleme çabalarına rağmen, AB seçimlerinin öncesinde Facebook’un dezenfekte edilmesine rağmen, Avaaz’ın kar amacı gütmeyen bir savunuculuk grubu olduğunu söyledi.

Son üç ay boyunca, Avaaz araştırmacıları 550 sayfa ve grubun yanı sıra Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Polonya ve İspanya’da dezenformasyon yaydığı ortaya çıkan 328 profil buldu. Hesapları Facebook’a bildiren Avaaz, sosyal ağın 77 sayfayı, grubu ve 230 profili çıkardığını söyledi.

O zamana kadar, hasar çoktan yapıldı. Çalışmaya göre, Facebook’un çıkardığı gruplar, sayfalar ve hesapların yayınladığı dezenformasyon üç ay boyunca yaklaşık 533 milyon kez görüntülendi.

Avrupa’da Çarşamba günü yayınlanan bulgular, Facebook’un seçim karışıklığı ve sahte haberlerle mücadele çabalarının işe yarayıp yaramadığı konusunda soru soruyor.

Avaaz’ın kampanya direktörü Christoph Schott, “Bu ağların büyüklüğü ve karmaşıklığı, onları demokrasi için kitle imha silahları haline getiriyor ve şu anda tam olarak Avrupa’ya gösteriliyor” dedi. “En endişe verici olan şey sadece yüzeyi çizdiğimizdir. Orada çok daha fazlası olabilirdi.”

Avrupa Parlamentosu seçimi 23 Mayıs – 26 Mayıs arasında gerçekleşecek. Bir Facebook sayfası bir profile benzer, ancak işletmeler, kuruluşlar ve halka açık kişiler tarafından kullanılıyor. Grup, Facebook kullanıcılarının çeşitli konular hakkında tartışmak ve bilgi edinmek için katıldığı çevrimiçi bir alandır.

Yanıltıcı İçerik Büyük sorun!

Avaaz, Facebook’u grubun yanlış veya yanıltıcı içerik olarak tanımladığı dezenformasyon için düzeltmeler yapması için olgu denetleyicilerini almaya çağırıyor. Avaaz, Facebook’un kullanıcıları dezenformasyonu gördüklerinde veya etkileşime girdiklerinde veya sosyal ağın bu sorun nedeniyle aşağı çektiği veya indirgendiği bir sayfayı takip edip etmediklerini bilgilendirmesini istiyor. Grup, Facebook’tan “evini temizlemesini” ve AB seçimlerine bağlı sosyal ağ üzerindeki proaktif olarak proaktif bir şekilde arama yapmasını istiyor.

53 sayfalık rapor, dezenformasyon kampanyalarının arkasında kim varsa, sahte haber yaymak için takipçiler topladıktan sonra sayfanın adını değiştirmek gibi çeşitli taktikler kullandığını gösteriyor. Birleşik Krallık’ta gruplar ve sayfalar, Facebook’un İngiliz aşırı sağ aktivisti Tommy Robinson gibi “tehlikeli” olmaları için yasakladığı kişileri destekledi. Çalışmaya göre, diğer Avrupa ülkelerindeki sayfalar ve gruplar göçmenlik karşıtı, ırkçı veya beyaz milliyetçi içeriği yaymaktadır. Almanya’da, bazı kullanıcılar gamalı haç veya Hitler selamı gibi Nazi sembollerini yayınladı.

Facebook, yorum isteğine yanıt vermedi. Yine de sosyal ağ, halkı ve milletvekillerini sahte haberler ve seçim karışıklığıyla mücadelede daha fazla çaba gösterdiği konusunda ikna etmeye çalışıyor. Mart ayında sosyal ağ, kimliğini yanlış tanıtan İngiltere’den 137 Facebook ve Instagram hesabını, sayfasını ve grubunu indirdi. Teknoloji şirketi ayrıca yanlış bilgi ile daha çabuk savaşmanın yollarını bulmak için gazeteciler, araştırmacılar ve diğer gruplarla birlikte çalışıyor. Ayrıca, kullanıcıların bir Facebook sayfasının adını değiştirip değiştirmeyeceği konusunda siyasi bir reklam yayınlayanlar hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlayan bir araç genişletiliyor.

Ancak tüm bu çabalar, Facebook’un Avaaz gibi en sesli eleştirmenlerinin bazılarını yatıştırmaya yetmedi. Bu ayın başlarında grup, Facebook, Twitter ve Google’a eylemlerinin gerçek sonuçları olduğunu göstermek için sahte haber kurbanlarını Bay Area’ya getirdi. Grup ayrıca, geçen yıl Kongre’ye tanıklık ettiği sırada Washington DC’de Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in karton kesimlerini yarattı.

Schott, “İnsanları aldatmak, politikalarımızda öfke ve güvensizlikten kurtulmak için dezenformasyon kullanılıyor ve endişe bu hafta Avrupa seçimlerindeki etkiyi göreceğiz.” Dedi.

Exit mobile version