HDMI kablo, akıllı cihazları; ev sinema sistemleri ve diğer sistemlere bağlamanın en popüler yollarından biridir. HDMI’ nin açılımı High Definition Multimedia Interface yani yüksek çözünürlüklü çokluortam arayüzüdür. HDMI kablo, dizüstü bilgisayar gibi bir sistemden harici monitör gibi farklı bir alıcı cihaza sıkıştırılmamış video ve ses iletmek için kullanılır. Yüksek Çözünürlüklü Multimedya Arayüzü olarak da bilinen HDMI; video, ses ve sınırlı kontrol sinyallerini aktarabilir. Günümüzde çoğu akıllı cihaz ve aygıt, ses ve video iletimini kolaylaştırmak için HDMI bağlantı noktalarıyla donatılmıştır.
Son yıllarda çeşitli HDMI kabloları piyasaya çıktı, bu yüzden cihazınıza uygun olanı seçmek çok önemlidir. HDMI kabloları, dizüstü bilgisayardan TV’ye; video ve ses aktarmanızda yardımcı olur. Bu yazımızda HDMI kabloların artlarını ve eksilerini tüm yönleriyle inceleyip, HDMI kablo çeşitlerini tablo halinde karşılaştırmalı olarak inceleyeceğiz.
İçindekiler tablosu
HDMI Kablo Çeşitleri
-
Standart (Kategori 1)
Standart HDMI kablolar genellikle; HDTV kablosu, uydu TV ve 1080i veya 720p kadar çözünürlüğe sahip diğer sistemler için kullanılırlar. Bu uygulamalar 5Gbps bant genişliği kapasitesine sahiptir.
Günümüzde çoğu insan, standart kablolar daha yüksek çözünürlüklü uygulamalarla uyumlu olmadığı için yüksek hızlı HDMI kablolarını tercih ediyor. Projektör veya DVD oynatıcı kullanıyorsanız, standart HDMI kabloları yeterli olacaktır.
Standart HDMI kabloların artıları
- HDMI konektörünün genel biçimidir.
- Çoğu ses cihazında bulunur.
- Çoğu oyun konsolu standart HDMI kablolarıyla çalışır.
Standart HDMI kabloların eksileri
- Bu kablolar 4k veya sonraki çözünürlükleri desteklemiyor.
- Modern yenileme hızlarıyla uyumlu değiller.
-
Ethernet Standartlı HDMI
Bu kablolar, standart HDMI kablolarının değiştirilmiş versiyonu gibidir. Standart HDMI kablolar ile aynı yeteneklere sahip olmasına rağmen bir farkı; HDMI Ethernet kanalı ile donatılmış olmasıdır. 4K çözünürlük desteği bulunmayan Ethernet standartlı HDMI kablolar; birbirine bağlanacak her iki cihaz da HDMI Ethernet kanalına sahipse kullanılabilmektedir.
Ethernet standartlı HDMI kabloların artıları
- Bu kablolar daha iyi bir iletim hızına sahiptir.
- Daha güvenli ve korumalıdır.
- Doğru uygulamalar için kullanırsanız iyi performans sağlar.
Ethernet standartlı HDMI kabloların eksileri
- Bu kablolar da 4K çözünürlükle uyumlu değildir.
- HDMI Ethernet kanalı sahip olan cihaz sayısı çok azdır.
-
Yüksek Hız (Kategori 2)
Bu kablolar, daha büyük ve daha iyi video çözünürlüklerini işlemek için tasarlanmıştır. 4K’ya kadar 1080p ile uyumludurlar. Yüksek hızlı HDMI kablolar ayrıca 3D, derin renk ve diğer gelişmiş görüntüleme teknolojilerini de destekleyebilir. Bu kablo türü, 1080p bir ekranı 1080p alıcıya bağladığınızda en iyi sonucu verir. 10 Gbps’ye kadar bant genişliği aktarım hızlarını destekleyebilir.
Yüksek Hız HDMI Kabloların Artıları
- Bu kablolar, 4K gibi daha yüksek çözünürlükleri destekleme özelliğine sahiptir.
- Gelişmiş görüntüleme teknolojilerine sahip cihazlar için kullanılabilir.
- Daha büyük yenileme hızlarını ve bant genişliğini kaldırabilir.
Yüksek Hız HDMI Kabloların Eksileri
- Daha büyük bir FPS projesinde etkisiz olabilirler.
- İhtiyacınız olan uzunluğa bağlı olarak maliyet artar.
-
Ethernet Yüksek Hızlı HDMI
Bu kablolar, önceki yüksek hızlı kablolara benzese de, onu farklı kulan özel bir veri kanalı vardır. HDMI Ethernet kanalıyla donatılan bu kablo türü; 4K çözünürlüğü ve gelişmiş görüntüleme teknolojisini destekler. Bu teknolojiden bu kablo türüyle faydalanmak için birbirine bağlanan her iki cihazın da, HDMI Ethernet kanalına sahip olmalıdır. Günümüzdeki ürünlerin çoğu; HDMI uyumlu olarak geliyor ancak Ethernet akış kanallarını destekleyen sistemleriniz varsa bu kabloyu kullanabilirsiniz.
Ethernet Yüksek Hızlı Kabloların artıları:
- 4K gibi daha yüksek çözünürlüklerle uyumludur.
- Gelişmiş görüntüleme teknolojilerini destekler
- Daha büyük bant genişliğini işleyebilir
Ethernet Yüksek Hızlı Kabloların eksileri:
- Pek çok modern cihaz bu tür kablolarla uyumlu değildir.
- 8k çözünürlüklü uygulamaları kaldırmaz.
-
Kategori 3 (4K)
Bu kategorideki kablolar; 8K video ve hatta 10K çözünürlüğü destekleme yeteneğinin yanı sıra diğer HDMI kablolarının tüm özellikleriyle birlikte gelen Ultra Yüksek Hızlı HDMI kablolarıdır. 120Hz’de 8K (1328×7760), 4k ve 5k dâhil olmak üzere HDMI Kablo Tipleri Tablosu yüksek bant genişliği özelliklerini kolayca sağlayabilir. Komşu kablosuz cihazların neden olduğu rahatsızlığı en aza indiren EMI ile entegre edilmiştir. Bu kablo aynı zamanda HDMI Ethernet Kanalı ile birlikte gelir ve 48 Gbps bant genişliğini destekler.
Kategori 3 (4K) HDMI Kabloların artıları:
- Tüm çözünürlüklerde harika performans gösterir.
- 48Gbps bant genişliği ile benzersiz bir deneyim yaşatır.
- 120 Hz’ deki çözünürlükleri destekleyebilir
Kategori 3 (4K) HDMI Kabloların eksileri:
- Diğer HDMI Kablo türlerine göre daha pahalıdır.
HDMI Kablo Türleri Karşılaştırma Tablosu
Yazımızın içerisinde birçok HDMI Kablo türünden bahsettik. HDMI kablo türlerinin özellikleri ayrı ayrı inceledik. HDMI kablo satın almanız sırasında sizlere kolaylık sağlayacak olan, tüm HDMI kablo türleri ve özelliklerini karşılaştırmalı bir şekilde görebileceğiniz; HDMI kablo türleri karşılaştırma tablosunu yayınlıyoruz.
Kablo türü | Çözünürlük | Bant genişliği |
Standart (Kategori 1) | 1080i veya 720p | 4,95 Gb/sn |
Ethernet ile Standart | Özel bir HDMI Ethernet Kanalı ile birlikte 1080i veya 720p | 4,95 Gb/sn |
Yüksek Hız (Kategori 2) | 1080p
4K @ 30 Hz |
10.2 Gb/sn |
Ethernet ile Yüksek Hız | Özel bir HDMI Ethernet Kanalı ile birlikte 1080p veya 4K @ 30 Hz | 10.2 Gb/sn |
Kategori 3 (4K) | 4K @ 60 Hz | 18 Gb/sn |
Kategori 3 (8K) | 8K @ 60 Hz
4K @ 120 Hz |
48 Gb/sn |
Sonuç
Teknoloji ilerledikçe, HDMI kablolarında da önemli gelişmeler oluyor. HDMI kablo çeşitleri oldukça fazladır ve performansı ve çıkışı arttırmak üzere sürekli yeni çeşitler sunulmaktadır. Bu yüzden HDMI kablolarını etkili kullanmak için yeni HDMI kablo çeşitlerini takip etmelisiniz.
İçeriği daha yüksek çözünürlükte izlemeyi seviyorsanız, yeni teknolojileri daha iyi destekledikleri için modern yüksek hızlı HDMI kabloları tercih etmelisiniz.