Hesap makinesinde KDV hesaplama ve yüzde nasıl yapılır?

Bazı işlemleri yapmak için kullanılan hesap makinesinde yüzdeliklerin ve kdv hesaplama işlemlerinin yapıldığını belirtebiliriz. Taksit tutarlarını hesaplarken, para birimlerini dönüştürmek istediğinizde veya kdv hesaplama ile ilgili işlemleri kısa sürede ve pratik bir şekilde tamamlamanız için bu denli kullanışlı araç olan hesap makinesini nasıl kullanacağınızı aktarıyoruz. Matematiksel işlemlerin hızla gerçekleştirilmesinin çeşitli alanlarda yardımcı olacağını belirtebiliriz. İşte sizler de hesap makinesi gibi kullanışlı bir araçla yüzde nasıl hesaplanır veya kdv dahil hesaplama nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını alabileceksiniz. En kolay şekilde gerçekleştirmek isteyeceğiniz bu hesaplamalar ve matematiksel işlemler için hesap makinesi üzerinde yer alan tuşları pratik bir biçimde kullanabileceğinizi aktarıyoruz.hesap makinası

Yüzdelik İndirim Hesaplama Nasıl Yapılır?

Hesap makinesini kullanarak yapabileceğiniz yüzde indirim hesaplama işleminde nelere dikkat etmeniz gerektiğini paylaşıyoruz. Buna göre son derece basit olan yüzdelik indirimleri hesaplamak istediğinizde hangi adımları tamamlayacağınızı da görmüş olacaksınız. Çeşitli örneklerle indirimlerin nasıl hesaplanacağını sizlerle paylaşmaktayız. Bu sayede basit yüzde hesaplama işlemlerini pratik ve hızlı biçimde gerçekleştirmiş olacaksınız. Yüzde indirim hesaplama hesap makinesinde iki şekilde gerçekleştirilmektedir.

İndirim yapıldıktan sonraki iskontolu yeni satış fiyatını hesaplamak istediğinizde ise 200 x 10% – yapılarak işlemin bulunabileceğidir.

Yüzde hesaplama nasıl yapılır sorusuna ikinci bir yöntem olarak dört işlemin yapılmasını örnek verebiliriz. İlk olarak çarpma işlemi ile başlayacağınız bu adımları sonrasında ise bölme işlemi ile devam ettirmeniz ve yüzdeyi bulmanız mümkün olacaktır. Böylelikle hesap makinesinde yüzde nasıl hesaplanır sorusunun yanıtını almış olacaksınız.

Bu tür yüzdelik hesaplamalarını pratik şekilde gerçekleştirebilir ve zorlanmadan sonuçları elde edebilirsiniz.

Bu gibi örneklerin çoğaltılabileceğini vurguluyoruz.

KDV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Katma Değer Vergisi adı altında mal ve hizmet alımlarında, satıcı olan kimseye ödenecek vergi türü olarak bilinen KDV hesaplama işlemlerini hesap makinesi ile nasıl yapacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Hesap makinesi hesaplama yaparken hangi formülü kullanmanız gerektiğini sizlerle paylaşıyoruz. Satıcının da devlete ödeyecek olduğu KDV olarak alınan kesintilerin her üründe aynı olmadığını belirtebiliriz. Tüketim vergisi içerisinde yer alan KDV oranları ile ilgili yapılan değişiklikler neticesinde %1, %10 ve %20 oranlarında değişen kdv den matrah bulma gibi işlemleri de hesap makinesi ile yapabileceksiniz.

KDV hesaplamalarını yaparken faydalanabileceğiniz iki yöntemin bulunduğunu açıklayabiliriz. Birinci yöntemde KDV dahil fiyatını alarak, KDV’yi çıkardıktan sonraki fiyatını bulabilirsiniz. İkinci yolda ise KDV hariç fiyatını alarak, KDV dahil edildikten sonraki fiyatına ulaşabilirsiniz. Bu iki işlem için farklı formüllerin yer aldığının altını çizmekteyiz. Hesaplamalarınızı yaparken çeşitli robotları kullanmak yerine, formüller hakkında bilgi sahibi olabilir ve hesaplamalarınızı hesap makinesi aracılığıyla da gerçekleştirebilirsiniz. Kdv hesaplama formülü için araştırma yaptığınızda KDV dahil veya KDV hariç hesaplamalar için kullanılacak iki seçenekle karşılaşacaksınız.

KDV Dahil Hesaplama Formülü Nedir?

Ürünleri veya hizmetleri alacağınızda KDV’siz fiyatını baz alarak, KDV’yi eklemeyi deneyebilirsiniz. Örnekle açıklayacak olursak, 2000 TL’lik bir ürün için % 10 oranında KDV’nin alınacak olması halinde bu fiyata KDV oranını dahil etmeniz gerekmektedir.

Ürün fiyati (2000) + KDV oranı (%10)= KDV dahil fiyatı şeklinde hesaplanmaktadır.

Hesap makinesinde bu işlemi yapmak istediğinizde x tuşu ile kolay yoldan gerçekleştirebilirsiniz. 200 TL olan bir ürünün % 10 oranında KDV’sini hesaplamak istediğinizde 200’ü giriş yapmanız ve sonrasında x tuşuna basarak % 10’u girmeniz yeterli olacaktır. Sonuç olarak karşınıza çıkacak olan sayı aradığınız tutar olacaktır.

KDV Hariç Hesaplama Formülü Nedir?

Yukarıda KDV dahil fiyatını hesapladığınız formülün tam tersine, toplam rakamı yazdıktan sonra düşülecek olan oranı yazmanız yeterli olacaktır. 2200 TL’lik bir ürünü aldığınızı düşünürseniz ve bu ürünün KDV’sinin de % 20 olduğunu varsayarsanız, 2200 / (1+20/100) şeklinde hesaplama yapabileceğinizin altını çizmekteyiz.

Temel tüketim ürünlerinden çok lüks olmayan barınma ihtiyaçlarına kadar çeşitli ürünlere % 1’lik KDV uygulanırken, unlu mamuller dışındaki lüks olmayacak temel tüketim mallarında ise % 8’lik KDV’nin % 10 olarak güncellendiğini belirtebiliriz. Bazı istisnalar dışında temel tüketim içerisinde yer almayan tüm ürünlerde ise uygulanan KDV oranının % 20 olduğunu belirtebiliriz. Bunlar içerisinde telekomünikasyon ürünlerini, beyaz eşyaları, mobilya veya çeşitli tüketim ürünlerini örnek olarak verebiliriz.

Satış faturalarındaki KDV dışındaki tutarların 1 ay içerisinde elde edilen toplamı matrah olarak ifade edilirken, işletmelerde bu matrah üzerinden vergilendirme yapıldığının da altını çizmekteyiz. Hata yapmamak adına hesap makinesi kullanımıyla pratik bir şekilde doğru sonuçları elde edebilirsiniz.

Exit mobile version