Jitter Nedir?

Jitter Testi Nasıl Yapılır? 


Jitter kelimesi Türkçe diline “titreşim” olarak çevrilmektedir.

İnternette sağlanan güzel bağlantılar güvenilir ve ideal tepki sürelerine sahiptir. Özetle: Jitter sayısı ve de puanı ne kadar büyük olursa; çevrimiçi , videolarda, sesli görüşmelerde, oyunlarda internet bağlantıları istenilen verimi vermez. Hatta tutarsızlaşırlar. İnternet bağlantı hızının  ulaştırma süresi artar arak  tepkime süresi uzayacaktır. Yani internette hattınızda ki kalitenin düşmesine neden olur.

Jitter Testi Nasıl Yapılır?

Jitter Testi; çeşitli programlar üzerinden yapılmaktadır. Programlar sonucumda elde edilen sonuçların ortalamalasıyla  internet hattının ve de  bilgisayar ile , modemin ortalama değeri  verilecektir.

Jitter sayısı veya diğer adıyla Jitter puanı ne kadar yüksek çıkarsa; çevrimiçi oyunlarda, online görüşmelerde  bağlantılarının düzgün bir şekilde yayınlanması için önemlidir. Bunun yanında bağlantının  ulaşma süresi uzaması ve tepkime süresinin uzaması Jitter puanında ki artıştan kaynaklanmaktadır . Bu durumda da internet hattında ki kalitede  düşüş yaşanacaktır . Jitter de artış özellikle de Multiplayer oyunlarda büyük sorun oluşturuyor . Bu açıdan da Jitter Testi Yapmak hem video konferans hem de  IP telefon gibi online  iletişimlerde sıkıntılı durumların giderilmesini sağlayacaktır.

Masa üstleri ve de  sanal masa üstlerinin alt yapısı olan VDI için de ciddi bir sorun oluşturan bu durumun girilmesi için Jitter değerinin sıfır ms olması gerekmektedir .

Ancak  ülkemizin  şartlarında fiber  internet hatları bulunmayan kullanıcılar için adsl hatlarında  bu değerin en fazla 5 ms, vdsl hatlarında ise en fazla 3  mili ms olması gerekmektedir. Jitter ölçümleri  birçok  internet hız testleri sitesi üzerinden yapılan kolay bir kontroldür. Test en az 3 kere tekrarlanmalıdır.

Jitter Neden Yükselir?

Jitter Yükselmesi, bir çok sebepten dolayı gerçekleşebilir. Ancak en önemli sebepleri arasında parazitler yer almaktadır . Elektromanyetik olan bu parazitler; bağlantılar da güç kayıplarına yani jitter oluşumuna neden olan en önemli faktörler arasında yer alır.

Jitter Yükselmesi durumuna neden  olan parazitlerin kullanıcı kaynaklı olduğu da  görülmektedir. Elbette bu parazitlerin bağlantı sağlanan binalardan da  kaynaklı olduğu görülmektedir. Ancak bu kaynaklardan dolayı  bir sorun yoksa tek sorum kaynağı olarak internet servis sağlayıcısı olarak bulunabilir.

Bakır kablolar ile  evlere bağlantı sağlanan internet hatlarında elbette birçok dış etmeden dolayı bu sorunlarla karşılaşılabilir. Bu gibi durumlarda sorunu çözüme kavuşturmak için FTTH denilen yani eve kadar fiber hizmetini sağlayan internet firmasından destek talebinde bulunabilirsiniz. Elbette şu duruma da dikkat etmek gerekir ki  jitter kullanıcılardan ya da internet sağlayıcılarından kaynaklanan sorunlar gibi, bağlantı sağlanmaya  çalışılan  sunucuda dahil olmak üzere  bütün POP noktalarından da kaynaklanabileceği unutulmamalıdır.

Eğer sizlerinde  internet sağlayıcısı da veya  sunucunun bağlantısında hiç bir problem olmayabilir ancak bağlantıları sağlayan  POP noktasında bir problem varsa maalesef  yapılacak pekte bir şey yok. Bu konuda muhakkak internet sağlayıcılarından destek alınmalıdır. POP üzerinde bir sorun olması halinde kullanıcıların maalesef yapabilecekleri pekte bir yöntem bulunmuyor. Bu konuda mutlaka internet sağlayıcısı olan firma ile görüşme sağlanmalı ve de destek talebinde bulunulmalıdır. Konuyla alakalı olarak firma yetkilileri, sorunun çözümüne ulaşmaya çalışacaktır. Bunun dışında yapılacak bir müdahale kullanıcı tarafından mümkün değildir.

Exit mobile version