Kral Çıplağın Hikayesi Ne Demek?

Dünya çocuk edebiyatından yetişkinlere de ders olabilecek çok güzel masallar vardır. Kral çıplağın hikayesi ne demek gerek çocuklar için gerek yetişkinler için oldukça merak uyandırıcıdır. Masal Kral’ın yeni giysisi olarak 1837 yılında Hans Christian Andersen tarafından yazılmıştır. Kendi keyif ve arzularına düşkün olan bir Kral’ın acıklı öyküsünü anlatan masal ibret vericidir. 18. Yüzyılda yazılan çocuk masalı bugün pek çok çocuk ve yetişkin için ibret vericidir.

Andersen masalları olarakta biline Çıplak Kral kibirli, kimseyi dinlemeyen bir Kral’ın hikayesidir. Özellikle çıplak Kral’da kendini beğenmişlik ve kibir ön plandadır. Vakti zamanında ülkelerin birinde en büyük zaafı giyim kuşamı olan bir Kral yaşarmış. Kral ülkesini yönetmek, halkını dinlemek yerine yeni giysileri ile ilgilenmeyi tercih edermiş. Elbette bir Kral olarak gerçek vazifelerini unutması halkı da bıkkınlık noktasına getirmiş. Ancak Kral bu kendini beğenmiş moda merakından hiç vazgeçmemiş. Kral çıplağın hikayesi ne demek masal hakkında bilgi sahibi olmayanlar için kısaca anlatalım.

Kral çıplağın hikayesi ne demek sıkça sorulmaktadır. Kral çıplak imparatorların bile müşkül duruma düşebileceğinin en iyi şekilde ifade eden çocuk masallarından biridir. Kibri ile hareket eden, kimseye söz hakkı tanımayıp sadece kendi bildiği ile ilerleyen kişiler günü geldiğinden toplumu tarafından alay konusu haline gelebilir. Çıplak Kral’ı halkı önünde mahcup eden şey hiç tanımadığı bir terziye inanarak, vezirlerine inanmayışıdır.

Çıplak Kral Bize Ne Anlatır?

Kral çıplağın hikayesi ne demek özellikle ana fikir açısından merak uyandırıcıdır. Kral bir gün bir ferman hazırlatarak ülkenin en iyi terzilerini huzurunda istemiş. Bunlardan biri Kral’a yeni bir giysi hazırlama şerefine nail olmuş. Alınan ölçüler, kumaşlar oldukça etkileyiciymiş. Son aşamalara gelindiğinde terzi Kral’a öyle bir giysi hazırlamış ki görenlerin ağzını açık bırakacak cinstenmiş. Çünkü Kral giysiye dair ortada hiçbir şey görememiş. Bunun üzerine terzi bu giysiyi yalnızca akıllı olan kişiler göreceğini aptal kişilerin ise asla göremeyeceğini beyan etmiş.

Oysa Kral’ın vezirleri durumdan oldukça rahatsızmış. Çünkü Kral adeta çıplakmış Kral çıplağın hikayesi ne demek sıkça sorulmaktadır. Kral kendini aptal duruma düşürmemek adına terzinin sözde yaptığı giysiye çil çil altın vererek uğurlamış. Ancak hesap etmediği bir şey varmış. Kral yeni giysisini halka göstermek için bir şölen düzenlemiş. Böylece akıllıların gördüğünü sandığı ama kendinin dahi göremediği olmayan giysisi ile halkın önüne çıkmış.

Halkın önünde kendinden emin yürüyen Kral’ın çıplak olması herkesi şaşkına çevirmiştir. Ama ne yazık ki kimse ağzını açıp tek kelime edememiş. Bu sırada meydanda bulunan çocuk çıplak Kralı gördüğünde tepkisini olması gerektiği gibi dile getirmiş. Bundan cesaret halk Kral’ın gözlerini kör eden zaafını haykırmış. Böylelikle Kral’ın çıplak olduğu resmen kanıtlanmış.

Neden Krala Sadece Çocuk Tepki Verdi?

Çıplak Kral Andersen masalları arasından sivrilmiş olanlardandır. Kral çıplağın hikayesi ne demek istiyor özellikle çocuklar açısından algılanması önemlidir. Kral’ın vezirleri olay çıkmaması adına halkı önceden uyarmış. Kral giysileri ile meydandan geçerken çıt çıkmamış. Ancak halkın arasında bulunan zeki bir çocuk Kral’ı görür görmez bağırmaya başlamış. “Kral çıplak, kral çıplak” yalnızca akıllı insanlar tarafından görüldüğü sandığı giysisinin bir çocuk tüm gerçekçiliği ile Kral’ın yüzüne vurmuş. Dolayısı ile Kral bu durumdan çok utanarak sarayına doğru koşmuş. Kral, utançla kaçarken artık halk tüm gerçeği farkına varan halk kahkahalar içinden bağırmaya başlamış “Kral çıplak, Çıplak Kral” işte böylece Kral halinden büyük utanç duyarak pişman olmuş.

Bir çocuğun doğruları haykırması, oradaki halkıda tepkisiz kalmamasına neden olmuştur. Kişiler kibirli davranmadan gerçekleri göz önünde bulundurmalıdır. Sırf rezil olacağım kaygısı taşıyarak bildiğinden şaşmamalıdır. Gören göz kılavuz istemez bu sebeple gerçeklerin üstünü ört bas etmemeliyiz. Çevremizdeki insanların uyarılarını dikkate alarak, onların düşüncelerine de kulak vererek olması gerekeni en güzel şekilde sağlayabiliriz.

Çıplak Kral Masalına Bakış

Kral çıplağın hikayesi ne demek pek çok açıdan ele alınabilir bir konudur. Her şeye kanmamak gerektiğinin de altını çizer. Kralın aptal görünmemek uğruna kendinden taviz vermesi ve gerçekten aptal duruma düşmesi oldukça acınası bir durumdur. Kralın kibirli olması, zaaflarından dolayı her söz inanması oldukça vahimdir. Elbette ki Kral’ın yakın danışmanları onu uyararak durumun ciddiyetini vurgulamış ve Kral onları aptallıkla suçlamış olabilir. Bu durumda saray ahalisinin Kral’ın sözünü onaylamaktan başka çare kalmamış. Ancak saf gerçeği gören, algılayan çocuklar için doğru tektir.

Çocuk olsun yetişkin olsun apaçık görülen doğrulardan kibir uğruna vazgeçmemeliyiz. Çünkü kötü duruma düşmemek adına kabullendiğimiz olay, durum belki de bizi çok daha büyük bir sorunla karşı karşıya bırakabilir. Kral eğer terziye inanıp gerçekten kendini aptal yerine koydurmasaydı halkı için hala saygın bir Kral olabilirdi. Ancak giysisinin gözlemleyemediği için aptal olacağı kanısı ile halkına rezil olmuştur.

Hans Christian Andersen dünya edebiyatına bir sürü masal klasiği sunmuştur. Bu masallarda ana fikirler hem çocuklara hem de yetişkinlere ders niteliğindedir. Andersen masalları arasında en popüler olanlar çirkin ördek yavrusu, kurşun asker, Kral’ın yeni giysileri, parmak kız, küçük deniz kızı, karlar kraliçesi, kibritçi kız gibi dünyaca ünlü çocuk masalları yer almaktadır. Çıplak Kral’da mutlaka okutulması gereken masallar arasındadır.

Exit mobile version