Li-Fi Teknoloji Nedir? Li-Fi teknolojinin Avantajları Nelerdir?

Günümüz teknolojisinde kullanılan kablosuz bağlantılı olarak veriyi radyo frekanslarıyla aktarıp internete bağlanmamızı sağlayan teknolojilerden biri de hiç şüphesiz Wi-Fi teknolojisidir. Bunun yanında bu aralar geliştirilme aşamasında olan Wi-Fi teknolojisine alternatif olarak diğer bir kablosuz bağlantı da Li-Fi teknoloji olarak adlandırılmaktadır. Lİ-Fi ne zaman gelecek sorusu da bu aralar gündemde yerini almıştır

Li-Fi teknolojisinin fikrini ortaya atan kişi olan Harald Haas, Wi-Fi internetle aralarındaki farkın, Wi-Fi teknolojisinin radyo frekanslarıyla veriyi aktarırken, Li-Fi teknolojisinin ise LED ampuller yardımıyla yani ışık sayesinde veriyi aktarıp internete bağlanmasını sağladığını iddia etmektedir. Bu sayede aydınlık olan bir ortamda bu bağlantı sağlanmaktadır.

Li-Fi Teknoloji Nedir?

Optik ağ teknolojisi olan Li-Fi teknoloji, kablosuz veri iletimini LED ışıklarını kullanarak sağlamaktadır. Aynı zamanda Wi-Fi teknolojisi radyo dalgalarını kullanırken, Li-Fi teknolojisi ışık dalgalarından yararlanmakta ve bu sayede belirli bir alanda yoğunlaşıp veri hızını artırmaktadır.

LED ampuller sayesinde ışık dalgalarından faydalanıp internete bağlanmamız bu sayede kolaylaşmış olacaktır. Ampullerdeki ışık ayarının az olması bile veri aktarımına yeterli olduğu bile söylenmektedir. Yani hem elektrik tasarrufu hem de internet bağlantısı sayesinde sağladığı avantajlar mevcuttur.

Li-Fi Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

Li-Fi teknoloji sadece ışık ortamında sağlanan ve bu sayede veri aktarımının ampuller içinde bulunan özel vericiler sayesinde internete bağlanmayı sağlayan bir teknolojidir. Böylelikle ışığın olduğu her türlü mekânda, havada, karada, kırsal kesim, köy vb. gibi yerlerde internete bağlanmak kolay bir hale gelecektir. Wi-Fi teknolojisinin yaşadığı bağlantı kopmalarında Li-Fi teknolojisi aydınlık olduğu müddetçe bağlantı kopma sorunu yaşamayacaktır. Led ışığın olduğu bir ortam olması yeterli olacaktır.

Wi-Fi teknolojisinden 100 kat daha hızlı olan Li-Fi teknolojisi, internet kopma sorunu yaşamayacağından veri güvenliği sayesinde güvenilir bir teknoloji olmaktadır.

Li-Fi Ne Zaman Gelecek?

Bu aralar Li-Fi ne zaman gelecek? Sorusu akıllarda yer almaktadır. Şimdilik geliştirilme aşamasında olan Li-Fi teknoloji üç yıl içinde hayata geçirileceği söylentiler arasındadır. Bu teknolojiye insanların ilgisi çok fazla olduğu için merakla beklenmektedir. Wi-Fi teknolojiye göre bağlantı sorunu yaşanmaması ve hızlı bir aktarımı olması adına mutluluk verici olsa gerek.

Öncelikle Orta Doğu ve Avrupa’da kullanılacağı ve sonradan ülkemize gelmesi düşünülmektedir. Yine de hayata geçirilmesi adına güzel bir teknoloji olacaktır. Aynı zamanda insanların hayatını kolaylaştırması adına etkili bir teknoloji olacak sanırım.

Exit mobile version