Mickey 17, Bong Joon-ho‘nun 5 yıl aradan sonra bilim kurgu türünde geri dönüş yaptığı bir film. Yönetmenin toplumsal eleştiriyi özgün hikayelerle harmanlama yeteneğini bildiğimiz için bu film de merak uyandırıyor. Bu kez başrolde Robert Pattinson var ve film, başta klasik bir uzay macerası gibi görünse de Bong’un imzasını taşıyan toplumsal eleştirilerle dolu.
İçindekiler tablosu
Mickey 17’nin Konusu Ne Anlatıyor?
Filmin temelinde, galaksinin buzlarla kaplı bir köşesine kolonileştirme görevi için gönderilen Mickey adında bir adamın hikayesi var. Burada “adam” demem biraz ilginç olabilir; çünkü Mickey görev sırasında öldükçe klonlanarak yeniden göreve dönüyor. Artık 17. klonuna gelmiş olan Mickey, her ölümünde yaşadığı çaresizlikle daha derin bir sorgulama içerisine giriyor. Üzerine yüklenen iş gücüyle hayatta kalmaya çalışan bu klonlama sistemi, aynı zamanda kapitalizmin ağırlığını hissettiriyor. Bong’un sinemasına aşina olanlar, burada da birey üzerinden verilen toplumsal eleştirileri fark edecektir.
Neden Robert Pattinson?
Bong, bu rol için Pattinson’ı seçmesinin sebebini “gözlerinde bir çılgınlık” olmasıyla açıklıyor. Bu kulağa ilginç gelse de Pattinson’ın genellikle sıra dışı ve karanlık karakterleri canlandırmaktaki başarısını düşündüğümüzde, onun bu role uygunluğunu anlamak zor değil. Pattinson da bu karmaşık karakteri canlandırmak için hayli heyecanlı olduğunu söylüyor. Rol için “imkansız” olduğu söylendiğinde daha da heveslendiğini belirtiyor.
Oyuncu Kadrosunda Kimler Var?
Filmin diğer önemli isimleri arasında Steven Yeun, Naomi Ackie, Toni Collette ve Mark Ruffalo bulunuyor. Bu kadro, filme olan beklentiyi artıran unsurlardan. Özellikle Yeun’un karizmatik enerjisi ve Collette’in dramaya olan hakimiyeti, Mickey 17’nin duygusal derinliğini sağlamlaştıracak gibi görünüyor.
Mickey 17, Sosyal Mesajlarla Dolu Bir Bilim Kurgu
Bong Joon-ho’nun filmlerinde görmeye alışık olduğumuz gibi “Mickey 17” de kapitalizmin insanların üzerinde kurduğu baskıyı sorguluyor. Film, Mickey’nin her defasında yeniden hayata dönmesi ve aynı zorlukları yaşaması üzerinden günümüz iş gücünün bir eleştirisi gibi. Hatta bu nedenle bazı eleştirmenler, filmi “kapitalizmin Sisifos’u” olarak tanımlıyor. Mickey’nin ölüm döngüsünde yaşadığı buhran ve çaresizlik, Bong’un topluma ayna tutma yeteneğini bir kez daha kanıtlıyor.
Neden Bu Kadar Beklendi?
Aslında “Mickey 17,” 29 Mart 2024’te çıkacaktı, ancak Hollywood grevleri ve stüdyo ile yaşanan bazı anlaşmazlıklar nedeniyle tarih 2025’e ertelendi. Bong’un Empire’a yaptığı açıklamada, filmin son kurgusunun kendisine bırakılmasından memnun olduğunu belirtmesi de anlaşmazlıkların çözüldüğüne işaret ediyor.
Son olarak, Bong’un “şimdiye kadarki en insani hikayem” dediği Mickey 17, izleyiciye bilim kurgu ile sosyal eleştiriyi iç içe sunmaya hazırlanıyor. Özellikle toplumsal mesajları derinlemesine işleyen hikayelerden hoşlanan herkes için, bu film izlenmeye değer.