Monitör hertz nedir? Son zamanlarda duyumu artmaya başlayan Hertz özelliği ne işe yarar? Oyuncu monitörleri ve iş monitörleri arasındaki farklar nelerdir?
Teknoloji geliştikçe pek çok özellik de değiştirilebilir hale geliyor. Her ne kadar geçmişte sabit Hertz değerleri olsa da yeni nesil monitörler, televizyonlar kısaca görüntü gösterimi sağlayan her cihazda farklı yenileme hızları ortaya çıkıyor.
Hertz değerleri, bir görüntü oluşturucu aracın saniye başında yaptığı yenileme hızıdır. Yenileme hızları, başlarda 24 Kare ile başlarken günümüzde 360 Hertz değerlerine kadar çıkmış durumda. Yenileme değerlerini bir fotoğraf karesine benzetebiliriz.
Öyle ki, zamanında yenileme değerlerinin 24 kare olmasının sebebi de tam olarak bu. 24 kare çekilmiş olan bir fotoğraf art arda konulduğunda 1 saniye değerinde video oluşturulmasına neden oluyordu.
60 – 144 – 360 hertz gibi değerler de gelişen teknoloji ile birlikte gelişen görüntü oluşturulma teknolojisine yetişme amacı ile oluşturulan. Kimi zaman akıcı görüntü sağlayan, kimi zaman avantajlar sağlayan kimi zaman ve kimi sektöre göre de 24 Hertz ile yetinilmesini sağlayan bir teknolojidir.
İçindekiler tablosu
24 Hertz Görüntüler Nerede Kullanılır? 24 Kare Neden Önemlidir?
Teknolojinin ne kadar gelişmiş olduğundan bahsettik. Peki, 24 Hertz görüntüler nerede kullanılır? 24 Kare görüntüler neden önemli?
Hertz değerleri her ne kadar kendini geliştirmiş olsa da, insanlar olarak bazı sınırların üzerine sürekli çıkılması doğru değildir. 24 Kare olan ve geçmişten günümüze kadar gelen görüntü oluşturma metodu. Filmler, animasyonlar, belgeseller daha doğrusu, Televizyon ve sinema sektöründe bulunan tüm içerikler için kullanılan bir metottur.
24 Kare olan görüntüler, yapaylıktan daha uzak olması nedeni ile tercih ediliyor. Söz konusu farkı, 60 FPS ve 60 Hertz ayarlarına güncellenmiş olan filmleri izleyerek anlayabilmek mümkün durumda. 24 Kare den fazla olan görüntüler, bir süre sonra oldukça yapay gelmeye başlayacaktır.
Yukarıdaki videoda da olduğu gibi. 60 FPS değerleri yüksek oranda yapaylık içermekte. Söz konusu değerle, sadece yapaylık değil. Uzun süreli izlenimde daha da yorulmanıza neden olacaktır.
Peki, Yüksek hertz değerleri neden önemli? Yüksek hertz değerleri ne amaçla kullanılıyor?
Yüksek Hertz Neden Önemli? Kimler Yüksek Hertz Değerlerine Sahip Monitör Kullanmalı?
Yüksek hertz değerindeki monitör alınır mı? Yüksek hertz değerleri neden önemli? Az önce değinilen konuda 24 karenin yeterli olduğunu dile getirmiştik. Peki, yüksek tazeleme hızı kimler için önemli?
Yüksek tazeleme hızları genel anlamda normal kullanıcılar için uygun olan tazeleme hızları değildir. Yüksek FPS değerleri, yüksek hertz değerleri ofis çalışanlarından uzak olan kişiler için uygundur.
Oyunlar oynayan, oyunlarda avantaj kazanmak isteyen kullanıcılar için uygun olan yüksek hertz değerleri, normal kullanıcılardan bağımsız şekilde kullanılabilir.
Oyunlarda yüksek hertz değerinin önemi nedir? Neden herkes yüksek Hertz değerlerini tercih ediyor? 24 Kare ile bir saniye görüntü oluşturulmasının mümkün olduğunu söylemiştik. İşte, tam olarak bu yüzden yüksek hertz değerleri oyunlarda büyük önem taşıyor.
Rakiplerinden öne olmak isteyen oyuncular daha yüksek FPS değerlerine sahip olarak ve bunu da yüksek FPS değerlerini gösteren monitörler ile desteklemek istiyorlar. Oyunlarda olan akıcılığın oyunculuğu direkt etkilemesinin yanı sıra, ekipmanı iyi olan oyunculara da bazı avantajlar sağlamakta.
Bunların arasında en önemli olanı, düşmanı ekranda daha erken görme ve aniden tepkiler verebilmek. Hemen ardından Ghosting sorunlarının da ortadan kalkması geliyor. Peki, nedir bu ghosting ve rakibi önceden ekranda görme?
Monitör Ghosting Nedir? Yüksek Hertz Değerlerinde Ghosting Olur Mu?
Monitörlerde olan Ghosting sorunu geçmişten günümüze daha da azalmış olsa da ortadan tamamen kaldırılmış durumda değil. Özellikle seçeceğiniz monitörün kalitesine göre ortadan kalkma şansı bulunan Ghosting, yükselen ekran tazeleme hızları ile de kendini sahalardan ayırmaya başlamış durumda.
Ghosting problemini tam olarak anlatmak mümkün olmasa da hızlı oyunlarda yaşanan bulanıklaşma diyebiliriz. Söz konusu Ghosting sorunu, FPS oyunlarında dezavantaj haline dönüşüyor.
Ekranın ani döndürülmesinde oluşan söz konusu bulanıklaşmanın yanı sıra, rakibe ateş edeceğiniz zaman ona değil daha önce oluşturulan görüntüsüne ateş etmeniz gibi saçma durumları da ortada barındırıyor. Hareket eden oyuncuların arkasında sahte görüntüler oluşmasına neden olan Ghosting, yüksek hertz değerleri ile çözüme kavuşuyor.
Düşük FPS Alan Kullanıcılar Yüksek Hertz Değerlerine Sahip Monitörler Kullanabilir Mi?
Monitör seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sorusuna verilecek en önemli cevap. Sisteminizin size verdiği FPS değerleri olacaktır. Öyle ki, düşük FPS değerlerine sahipseniz alacağınız monitörün de ona göre uyumlu olması gerekmekte.
“Önceden yüksek değerlerde monitör alırım, daha sonra sistemi yükseltirim” gibi düşüncelerde olanlar var ise, aman dikkat. Maalesef yüksek yenileme hızlarında olan monitörleri düşük yenileme hızı veren sistemlerde kullanmak pek de sağlıklı sonuçlar vermiyor.
Yüksek değerlere özel olarak tasarlanan bu cihazlar, düşük FPS değerlerinde düşük hertz değerlerine sahip olan monitörlerden daha fazla ghosting sorununa neden oluyor.
- 144 Hertz monitör için ortalama ve sabit değerlerde 145+ üzeri FPS alınması öneriliyor. Bunun en sağlıklı olanı 150FPS ve üzeri olarak değerlendirilebilir.
- 240 Hertz monitör için 250+ FPS
- 360 Hertz monitör için 370+ FPS değerleri.
- 60 – 75 Hertz monitör için 100+ FPS değerleri ve/veya kendi değerlerinde FPS değerleri.