Yeni bir monitör almadan önce yapmanız gereken testlerden en önemlisi ölü piksel testidir, alacağınız monitörün kullanım işlevini neredeyse tamamen değiştirebilecek olan bu test sayesinde pişman olacağınız bir seçimden son anda dönebilirsiniz.
Ölü piksel testi nasıl yapılır? Ve Ölü piksel nedir? Sorularının cevaplarını makalemiz içerisinde bulabilirsiniz. Ölü pikseller zamanlar büyüme gibi riskler taşıyabilmekte. Her ne kadar bir iki tanesi pek sorun teşkil etmese de bu konularda takıntısı olan birisi iseniz söz konusu pikseller başınızı ağrıtmaktan başka bir işe yaramayacaktır.
Adım adım ölü piksel testi yapma başlığındaki tüm adımları detaylı şekilde uygulayarak sorunsuz şekilde testleri yerine getirebilirsiniz. Söz konusu testi monitörü alırken yapma şansınız bulunmuyorsa mutlaka aldıktan sonra yapmanız gerekmektedir.
İçindekiler tablosu
Ölü Piksel Nedir?
Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız ölü piksel nedir? Ölü pikseller Death Pixel olarak da literatürde kendine yer bulmuş bir kavramdır.
Söz konusu kavrama göre bir pikselin artık işlevini yitirmesi ölü olduğu anlamına gelmektedir. Görüntüler tane tane yapıda olan pikseller tarafından aktarılmakta. Bu pikseller ne kadar yoğun olursa o kadar kalitede görüntü alma şansınız bulunur. Her ne kadar pikseller tane tane işlendiği için avantaj gibi gözükse de tane tane ölme şansları da bulunmakta.
Ölü olan pikseller genellikle siyah renkte ve ufak tanecik yapıda olurlar. LCD panel kullanan Monitör, Laptop ve Telefonlarda bu sorunlar ile karşılaşmak oldukça olası bir durumdur.
Adım Adım Ölü Piksel Testi Yapma
Adım adım ölü piksel testi yapma konusunda bulunan adımları eksiksiz olarak yerine getirdiğiniz zaman ölü piksel testi nasıl yapılır sorusuna kesin bir cevap almış olacaksınız. Testleri yaparken ekran parlaklığınızı sonuna kadar açmanız oldukça önemli bir konu.
- Buraya tıklayarak piksel test sayfasını açın.
- Açılan sayfa üzerinde, orta kısımda bulunan “Start Test” butonuna tıklayarak teste başlayın.
- Teste başlarken F11tuşuna basarak tam ekran moduna geçmeyi unutmayın.
- Karşınıza gelecek olan renklere ortalama olarak 2 dakika zaman ayırarak ekranınızın her bir noktasını detaylı şekilde inceleyin.
- Renk üzerine incelemeniz bittiğinde Mouse sağ tıkına basarak bir sonraki renge geçiş yapın.
- Renkler üzerinde siyah, soluk ufak noktalar görürseniz ölü piksel olduğunu anlayabilirsiniz.
- Başladığınız renge tekrar döndüğünüzde F11 tuşuna basarak ekranı küçültün ve sayfası kapatın. Ölü piksel testi başarılı şekilde tamamlanmış olacaktır.
Ölü Pikseller Neye Benzer?
Ölü piksel testi sırasında dikkat etmeniz gereken nokta mutlaka ne aradığınızı bilmenizdir. Ölü pikseller neye benzer? Ölü pikseller aşağıdaki görselde de gördüğünüz gibi ufak ve renksiz noktalardır. Bu noktalara kendi ekranınızda denk geldiğiniz zaman ölü piksellerin olduğunu anlayabilirsiniz.
Telefonlarda Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır?
Telefonlarda ölü piksel testi nasıl yapılır? Söz konusu testler masaüstü cihazlarda olduğu gibi ilerlemekte. Söz konusu adımları takip ederek sorunsuz şekilde test işlemlerini yerine getirebilirsiniz.
- Buraya tıklayarak mobil cihazınızdan söz konusu test sayfasını açın.
- Açılan test sayfasının orta kısmında bulunan “Start Test” butonuna tıklayın.
- Telefon ekranınız otomatik olarak yan dönecektir.
- Her bir noktayı detaylı şekilde incelemeniz gerekmekte.
- Bir renk üzerinde incelemeniz bittikten sonra bir sonraki renge ekranın üzerine tıklayarak geçiş yapabilirsiniz.
- Her bir renk üzerine minik, renksiz ve soluk noktalar aramanız gerekmekte.
- Başladığınız renge geri döndüğünüz zaman geri tuşuna basarak test sayfasından çıkış yapabilirsiniz. Testiniz başarışı şekilde bitmiştir.
Ölü pikseller tam olarak aşağıda olan görsele benzemektedir. Ekranınızda bu şekilde piksel ölümleri varsa en kısa sürede aldığınız yere başvurmanız gerekmekte. Sorun etmem kullanırım şeklinde düşünebilirsiniz ancak ilerleyen zamanlarda diğer piksellerin de ölme riski bulunmakta.
Yeni Alınan Monitörde Ölü Piksel Çıktı Ne Yapılmalı?
Yeni alınan monitörde ölü piksel çıktı ne yapmalı? Yeni alınan cihazlarda ölü piksel sorunu ile karşılaştığınız zaman hemen hızlı bir şekilde aldığınız yere başvurmanız ya da garanti servisi ile iletişime geçmeniz gerekmekte.
Söz konusu iade ve tamir işlerinde baz alınan ölü piksel sayısı 3 ölü pikseldir. 3 ölü pikselden daha az olan ekranlar değişim ve tamir için kabul edilmemektedir. Bu konulara dikkat ederek cihazınızı tamire gönderebilir ya da iade işlemleri için adım atabilirsiniz.
Bunların yanı sıra hakkınızı tüketici hakem heyetinde arama şansınız da bulunuyor. Tüketici hakem heyetine yapacağınız başvuru ortalama olarak 6 ay içerisinde sonuç vermekte. Ancak kesin olarak değişim ve para iadesi sunmakta.