Evimizin en önemli aletlerinden birisi hiç kuşkusuz elektrikli süpürgeler. Fakat günümüzde birçok elektrik süpürgesi çeşidi bulunuyor. Kendi kendine temizlik yapan robot süpürgeler ve şarj edilebilir kablosuz dikey süpürgeler de bunlardan ikisi. İki cihazın da fiyat seviyelerinin yakın olması insanların süpürge arayışında kafalarını karıştırıyor. Süpürge arayışında olanlarda şarj edilebilen ve kablo derdi olmadan kullanılabilen şarjlı dikey süpürgeyi mi alsak yoksa tamamen kendi kendine temizlik yapan robot süpürgelerden mi alsak diye ister istemez bir düşünce oluşuyor. Buna en iyi cevabı verecek olan ise ürünün kullanıcısı. Bir süpürge seçerken sizin için en iyisi ihtiyacınıza en uygun olandır. Peki hangisi sizin için daha uygun?
İçindekiler tablosu
Şarjlı Dikey Süpürgenin Artıları ve Eksileri
Şarjlı Dikey Süpürgeler eski makinelere göre kompakt yapıları ve kablo derdi olmaması ile öne çıkmaktadır. Geniş bir fiyat aralığında ürün grubu bulunmaktadır. Tabii ki her ürün bir olmamakla birlikte ortalama fiyata sahip ürünlerde birçok özellik bulunmaktadır. Bunların başında sessizlik, güçlü emiş gücü, az yer kaplaması, elektrik olmadığı zamanlarda da kullanılabilmesi gelmektedir. Tabii ki fiyat yükseldikçe bu özellikler artarken fiyat düştükçe daha az özellik sunan, daha gürültülü çalışan ve emiş gücü daha düşük seçenekler karşımıza çıkmaktadır. Bu tür süpürgelerin en büyük avantajları;
- Kablo derdi olmadan kolaylıkla kullanılabilir olması.
- Elektrik olmadığı zamanlarda da kullanılabilmesi.
- Ufak kırıntı dökülmeleri gibi durumlarda hızlıca alınıp kullanılabilmesi.
- Güçlü motorları ile tüm zeminlerde temizlik sağlaması. (Tabii ki modelden modele çekiş gücü değişiklik gösterebilir.)
Bunun yanında şarjlı dikey süpürgelerin iki dezavantajı bulunmaktadır; Bunların birincisi fiyatları eski usul kablolu süpürgelere göre fiyatları daha yüksektir. Fakat robot süpürgeler ile benzer fiyatlara sahip oldukları için bunu bir eksi olarak göremeyebiliriz. İkinci ve belki de daha büyük problemleri ise özellikle ucuz modellerde pil sürelerinin kısıtlı olmasıdır. Özellikle büyük metre kareye sahip bir evi süpürürken şarjının yetmemesi büyük sorun yaratabilir. Her ne kadar günümüz ürünleri artık şarj süresi konusunda da büyük ilerlemeler kaydetse de hala büyük bir evi tek şarjla süpürmekte yetersiz kalmaktalar.
Robot Süpürgenin Artıları ve Eksileri
Robot süpürgeler son yıllarda hızla popüler olmuş araçlardır. Kendi kendilerine temizlik yapmaları, modele göre paspas yapabilmeleri ile dikkat çekmektedirler. Robot süpürgelerin en büyük avantajları;
- Kendi kendilerine evi süpürebilmeleri.
- Kendi kendilerine şarj olup temizliğe kaldığı yerden devam edebilmeleri.
- Elektrik olmadığı zamanlarda eğer şarjı tam ise süpürme işlemini yapabilmeleri (Modelden modele değişebilir.)
Bunun yanında en dezavantajları ise özellikle ucuz modellerin halı gibi zeminlerde tam olarak temizlik sağlayamamasıdır. Bunun yanında eşyalarla ve benzeri nesneler ile karşılaştığında bunların altını da temizleyememekte. Yine bazı modellerde şarjı bitince kendi kendine şarj olup kaldığı yerden devam etme özelliği olsa da bazı modellerde bu özellik bulunmamakta. Bu özelliğin bulunmadığı süpürgelerde sürekli şarjı bittiği için hep aynı yerleri temizleyip diğer yerlere gidememekte. Tüm bu özelliklerin olmasını istediğimizde de fiyatı maalesef aşırı yükselmekte. Bunun yanında robot süpürgeler de her ne kadar kendi kendilerine temizliği yapsalar da hazneleri dolduğunda boşaltmak için yine kullanıcıya ihtiyaç duyarlar. Düzenli aralıklarla toz haznesini boşaltmanız gerekir. Aksi halde hazne dolmaya başladıkça emiş gücü azalacak tamamen dolduğunda ise temizlik yapamayacak duruma gelecektir.
Sonuç: Hangisini Tercih Etmeliyiz?
Burada cevabı en doğru olarak verecek kullanıcıdır. Eğer ofis ortamında kullanacaksanız veya evinizde çok halı yoksa ve tek başınıza yaşıyorsanız robot süpürge sizin için daha doğru bir tercih olabilir. Tüm hafta boyunca açık bırakıp tüm ofisin veya yaşadığınız ortamın temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Ara sıra haznesini boşaltarak da tüm temizlik işini ona bırakabilirsiniz. Hatta bütçenize göre paspas yapma özelliğine sahip olan bir modeli tercih ederek sadece süpürme değil yerleri silme işini de bu tür cihazlara bırakabilirsiniz. Yine çok yoğun çalışıyorsanız ve temizlik için vakit ayıramıyorsanız ya da en azından kaba pisliği, yerlerdeki tozları alsın ben yine temizliğimi yapmaya devam ederim diye düşünüyorsanız yine robot süpürge sizin için iyi bir tercih olacaktır. Şu anda günümüzde markalı en ucuz cihazlar bile toz alma, kaba pislikleri temizleme ve benzeri konularda gayet iyi işler çıkarıyorlar. Halı gibi zeminlerde tam performans veremeseler de en azından her an eve dışarıdan bakan birisi için “temiz bir ev” algısı oluşturacak kadar temizlik sağlıyorlar. Fakat çok fazla halı olan, yerlerde sürekli bir şey olan (örneğin çocuğunuz varsa odasında mutlaka yerlere oyuncaklarını bırakacaktır. Bunları fark edip yerden kaldırmazsanız robot süpürgeler bunları bir engel olarak görecek ve hem altını hem de etrafını temizlemeden geçecektir.), bunun yanında zaten düzenli temizlik yapan biriyseniz robot süpürge yerine şarjlı süpürge çok daha pratik bir seçenek olacaktır. Özellikle de iyi bir robot süpürge almak yerine aynı fiyata Dyson, Bosch ve benzeri markalardan kaliteli bir şarjlı süpürge almak çok daha güçlü bir çekiş gücü almak demek olacaktır. Böylelikle robot süpürgeye göre çok daha derinlemesine temizlik sağlayabilirsiniz. Özellikle uzun tüylü halı gibi noktalarda şarjlı süpürgeler ile derinlemesine temizlik sağlayabilirsiniz. Bunun yanında alerjiniz varsa, evinizde evcil hayvan besliyorsanız ve tüyleri çok dökülüyorsa şarjlı süpürge sizin için daha uygun bir seçenek olacaktır. Robot süpürgeler her ne kadar her gün gelişseler ve halı gibi zeminlerde de iyi işler çıkaracak hale gelseler de yine de kaliteli bir şarjlı süpürge kadar emiş gücü sunamamaktalar. Bu gibi durumlarda da bu nedenle şarjlı süpürge sizin için daha iyi bir tercih olacaktır.