Coronavirüs salgını ile mücadele eden dünya şimdide Sars virüsü ile karşı karşıya kaldı. Çin’den yayılan ve sosyal medyada çok fazla yorum alan video görüntüleri Sars virüsünün yeniden yayılmaya başladığına dair şüpheleri kuvvetlendirdi. Çıkan haberler neticesinde ise insanlar Sars virüsü hakkında daha detaylı bilgi edinme gereksinimi duymaya başladı.
İçindekiler tablosu
Sars Virüsü Nedir?
Salgın hastalıklar arasında yer alan ve ilk defa 2003 senesinde görülen bu virüs türü kişiler üzerinde oldukça etkilidir. Çin’de ilk defa ortaya çıkmış olan bu virüs zamanında tüm dünya ülkelerine yayılmış ve birçok kişinin hastalanmasına neden olmuştur. Gizemli zatürree olarak isimlendirilen bu hastalık 21. Yüzyılda tespit edilen bir salgındır.
İlk bulaşıcı viral solunum yolu hastalığı olan Sars birçok ülkeyi zamanında etkisi altına almayı başarmıştır. Dünyada toplamda 8098 kişinin enfekte olmasına ve o dönemde yaklaşık olarak 774 kişinin ölmesine neden olmuştur. Bu dönemde alınan çeşitli sağlık önlemleri sayesinde ölümlerin sayısı daha fazla artış göstermeden gerekli tüm önlemler kontrol altına alınmıştır.
Bu virüs türü zoonotik bir viral enfeksiyondur. Bu da virüsün aslında omurgalı olan bir hayvandan insanlara geçtiği şeklinde yorumlanabilir. Sars hastalığı ciddi Akut Solunum Yolu Sendromu olarak da adlandırılabilen bir hastalıktır. Hastalık etkendi kişilerde çeşitli olumsuz durumlara neden olabilir.
Sars Virüsü Belirtileri Neler?
Sars virüsü belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilen belirtilerdir. Fakat birçok kişinin yaşadığı ortak belirtiler de vardır. En belirgin olarak görülen belirtiler şunlardır:
- 38 oC’den daha yüksek ateş hali
- Yorgunluk ve baş ağrısı
- Huzursuzluk ve kas ağrıları
- Kuru öksürük ve nefes darlığı
- İshal ve kusma
Bunlar virüsün en belirgin yaşandığı belirtilerdir. Bu virüsün bulaşma sürecinden sonraki kuluçka süresi ise 2-7 gün arasındadır. Bu süre bazen 10 güne kadar da çıkabilir. Ağır seyreden bir hastalık türüdür. Bu nedenle anlaşılması için belli bir zamanın geçmesi gerekiyor. En belirgin belirtisi ise yüksek ateş durumudur.
Sars Virüsünün Tedavisi Var Mıdır?
Sars virüsünün tedavisi konusunda henüz etkin sonuçlardan bahsetmek mümkün değildir. Bu hastalığın tedavisi genel de semptomatik tedavi yöntemlerine başvurulabiliyor. Başvurulan tedaviler ise hastalığı tamamen iyileştirmek ya da önlemekten ziyade daha çok hastanın yaşam kalitesini yükseltmeye yarayan çalışmalardır.
Sars viral hastalık türlerinden biri olduğundan genelde antibiyotik tedavisi bu alanda pek bir işe yaramıyor.
Fakat hastalık sürecinde eğer ekstra bir bakteriyel enfeksiyon durumu var ise ek olarak antibiyotik kullanımına gidilebilir. Bu süreçte kullanılan tedavi yöntemlerinin başında antiviral ajanlar ve kortizon tedavileri dışında hastaların oksijen seviyelerinin arttırılabilmesi için entübasyon ya da mekanik ventilasyon tekniklerinden yararlanılabilir. Tüm bu yöntemler hastaların hastalık döneminde rahat edebilmesi ve bu süreci daha yaşam kalitesi yüksek şekilde atlatabilmelerini sağlamak içindir.