Satranç Oyununun Keşfi 

Satranç Oyununun Keşfi 

Günümüzde turnuva ve yarışma etkinliklerinin artışı ile daha çok popüler olan satranç oyunu 32 taş ve iki oyuncu ile oynanan zekâ ve strateji oyunudur. Satranç oyununun tarihi filmler ve düzenlenen turnuvaların sıklığı nedeniyle uzak doğu ülkeleri; özellikle Çin’e dayandığı düşünülmekte. Ancak satranç oyununun tarihi Hindistan’a dayanmaktadır. Milattan sonra 500’lü yıllarda bir ticaret esnasında keşfedilen ve ilk oynandığı zaman bir tahta 16 zümrüt ve 16 yakut ile oynanırdı.

Ticaret esnasında keşfi kabul edilen satranç oyunu, aynı ticari yollarla Güney Asya ve özellikle Uzak Doğu ülkelerinde yaygınlaşmaya başlamış, taşların yerini yontulmuş at, fil, kale, vezir, padişah ve piyon ahşap figürleri almıştır. Satranç oyunu keşfinden sonra basit bir zeka oyunu olarak kalmayıp, hükümdarların savaş stratejileri yaparken kullandıkları bir aracı kaynak hâline gelmiştir.

Satranç Nedir

Günümüzde satranç 8’e 8 karelik bir oyun tahtası üzerinde, siyahlar ve beyazlar takımından oluşan 32 taşlık bir zekâ oyunudur. Oyun her iki takım 8 sekiz piyon, 2 kale, 2 at, 2 fil, bir vezir ve bir de şah taşına sahiptir. Kural olarak her zaman beyazlar önce başlar.

Oyun taşlarının ise belirli hareket kuralları bulunmaktadır. Bunlar:

Oyunun amacında ise iki oyuncu da strateji yetenekleri ve zekâlarını kullanarak taşlarıyla hamleler yaparlar ve şah mat yaparak oyunu sona erdirirler. Şah mat dediğimiz hamlede şah taşı iki veya birden fazla taş tarafından kıstırılarak hareket edecek yeri kalmaması gerekir. Günümüzde yapılan satranç turnuvalarında ve okullar arası yapılan yarışmalarda satranç süreli olarak oynandığı için oyunun sona ermesi için oyunculardan birinin hamle yapacak süresinin kalmaması da oyunu kaybettiği anlamına gelmektedir.

Satranç Oyunun Faydaları 

Satranç oyunun epey faydalı olduğunu yüzyıllar geçse de popülerliğini yitirmemesinden anlayabiliriz. Oyun hakkında birçok kitap, eğitim dersleri, filmler yayınlanmıştır. Peki nedir bu satranç oyunun faydaları?

Exit mobile version