System Volume Information Nedir? Nasıl Silinir?
System Volume Information Nedir? Virüs Mü?
Bu rehber yazısında System Volume Information nedir ve nasıl silinir sorularının cevabını bulabilirsiniz. Windows bilgisayar kullananlar USB vb. cihazlarda bu dosyaya rastlayabiliyorlar. USB virüsleri son derece yaygın ve tehlikeli olduğundan, kullanıcılar bu dosyanın virüs olup olmadığından endişe edebiliyor. Ayrıca dosya çok yer kaplayabildiği için kullanıcılar silmek isteyebiliyor.
İçindekiler tablosu
System Volume Information Nedir? Virüs Mü?
System Volume Information klasöründe sistem geri yükleme noktası mevcuttur. Kesinlikle bir virüs değildir. Bu klasör içerisinde ayrıca birim ve arama dizin bilgileri de yer almaktadır. Windows bilgisayarınıza depolama görevi gören harici veya dahili olarak bağladığınız tüm cihazların/donanımların yedekleme ve ilgili bilgilerin saklandığı bölümü de diyebiliriz.
System Volume Information klasöründe Windows bilgisayarınızın yedekleri tutulabileceği gibi belirli bir aygıt/birimin yedeği de tutulabilir. Siz manuel olarak sistem geri yükleme noktası oluşturup yedek almazsanız, otomatik yedekleme yapılmaz. Ancak yine de klasördeki diğer bilgiler depolama kapasitesinin azalmasına sebep olabiliyor.
System Volume Information nedir ve virüs mü sorularını burada yanıtladık. Klasör asıl itibariyle virüs değil, ancak kötü niyetli şahısların bu klasöre virüs yerleştirmesi mümkündür. İnsanların farketmemesi için gizli klasör ve sistem klasörü olduğu için bu klasöre virüs yerleştirilme ihtimali oldukça yüksektir.
System Volume Information Silinmesi Tehlikeli Mi?
Örneğin USB flash bellek kullanıyorsunuz. Bu USB bellek için özel bir sistem geri yükleme noktası oluşturmadığınız sürece silmenizde herhangi bir sakınca yok. Eğer sistem geri yükleme noktası oluşturduysanız ve klasörü siliyorsanız, tüm yedekleriniz doğal olarak çöpe gidecektir.
Unutmadan, harici donanımlar için bu klasörü kalıcı olarak silmeniz mümkün değildir. Evinizde iki ayrı bilgisayar olduğunu düşünelim. Bu bilgisayarlardan birisinde System Volume Information silme işlemi yaptığınızı düşünelim. Diğer bilgisayarda da gerekli yapılandırmayı yapmadığınızı düşünelim. USB aygıtınızı yapılandırma yapmadığınız Windows bilgisayara taktığınız zaman klasör tekrar oluşturulabilir. Bu durumdan kurtulmanın şuan için herhangi bir çözümü yok. Bu nedenle eğer bu klasör çok yer kaplamıyor ve virüs tehlikesi söz konusu değilse, silmekle uğraşmak pek mantıklı değil.
System Volume Information Nasıl Silinir?
USB cihazınız veya herhangi bir cihazınızdan bu dosyayı silmek için üç ayrı yöntem bulunmaktadır. Her birisinin avantaj ve dezavantajları var. En etkili yöntem elbetteki tamamen kaldırmaktır. Tamamen kaldırma işleminde yukarıda bahsettiğimiz gibi başka bir Windows bilgisayara cihaz takıldığında, tekrar bu dosya oluşturuluyor. Diğer yöntemler de kaldırma görevi görmüyor veya geçici bir süre kaldırmış oluyorsunuz. Bu nedenle ihtiyaç ve cihazınızı kullanma şeklinize göre yöntem tercihi yapmanız gerekiyor. System Volume Information nasıl silinir sorusunun cevabı uygulamalı olarak aşağıda yer almaktadır.
Dosyayı Geçici Olarak Silme
- “Bu bilgisayar“ bölümüne gidin. Bulamıyorsanız Başlat menüsüne tıklayın ve ardından “bilgisayar” yazın ve ilk çıkan seçeneğe tıklayın.
- Daha sonra “Cihazlar ve sürücüler” bölümünden bilgisayara taktığınız USB’yi bulun ve içeri girin.
- İlk olarak Shift tuşuna basılı tutun ve açılan pencerede boş alana sağ tıklayın.
- Sağ tık yaptıktan sonra seçenekler arasından “PowerShell penceresini buradan açın” kısmına tıklayın.
- PowerShell ekranı geldikten sonra komut kısmına rmdir “System Volume Information” /s /q yazın ve enter tuşuna basın.
System Volume Information silme işlemini geçici olarak sağlayabilirsiniz. Unutmayın bu işlem geçici olduğu için USB veya işlem gerçekleştirdiğiniz aygıtı Windows bilgisayara bağlamanız halinde dosya tekrar oluşturulabilir. Yani geçici silme işlemini tercih etmeniz halinde, bu işlemi düzenli olarak uygulamalısınız.
Dosyayı Yalnızca Gizleme
- “Bu bilgisayar” penceresini açtıktan sonra “Cihazlar ve sürücüler” başlığı altındaki USB sürücüsüne tıklayın.
- Ardından pencerenin en üst kısmında yer alan “Görünüm” butonuna tıklayın.
- Açılan üst menünün sağ kısmındaki “Seçenekler” butonuna tıklayın.
- “Klasör Seçenekleri” penceresinde bulunan “Görünüm” sekmesine tıklayın ve “Gelişmiş Ayarlar” listesindeki ayarlardan “Gizli dosya, klasör veya sürücüleri gösterme” kısmını aktif konuma getirin.
- Daha sonra Uygula > Tamam butonlarına tıklayın.
- USB flash belleği çıkarıp tekrar takın ve System Volume Information dosyasını gizlenip gizlenmediğini kontrol edin.
System Volume Information nedir ve nasıl silinir sorularını soran ve cevabını arayanlar bu yöntemi atlayabilirler. Çünkü bu işlem ile dosya sadece görsel olarak gizlenmektedir. Diğer yöntemlerle silmediğiniz sürece USB veya farklı bir cihazınızda alan kaplamaya veya varsa virüs tehtidi oluşturmaya devam edecektir.
Dosyayı Tamamen Kaldırma
- “Başlat” butonuna tıkladıktan sonra “Ayarlar” butonuna tıklayın. Sistem kısmına girin.
- Sol menünün en altındaki “Hakkında” bölümüne tıklayın.
- Sağ panelde yer alan “İlgili ayarlar” başlığı altındaki “Sistem koruması” bağlantısına tıklayın.
- Açılan “Sistem Özellikleri” penceresinden bilgisayara taktığınız cihazı seçin. Aşağıdaki “Yapılandır” butonuna tıklayıp, yeni pencerede yer alan “Sistem korumasını devre dışı bırak” kısmını aktif konuma getirin.
- “Uygula” butonuna tıkladıktan sonra “Tamam” butonuna tıklayarak çıkış yapın.
- Uyarı ekranını onaylayarak geçin.
- Bilgisayara taktığınız cihazı takıp çıkartın, System Volume Information dosyasının var olup olmadığına bakın.
System Volume Information Neden Silinmez?
Bu dosyanın silinmeme sebebi format türünden kaynaklamaktadır. Eğer NTFS format türünde bir aygıttan System Volume Information dosyasını direkt kaldırmak isterseniz erişim hatası alırsınız. NTFS dosya türünde olması sizin için bir ihtiyaç değilse, sürücüyü ExFAT veya FAT32 olarak formatlayıp bu sorundan kurtulabilirsiniz.
System Volume Information nedir ve silme konuları bu makalede ele alındı. Bu dosya sanıldığı gibi asıl haliyle virüs değil. Yine de diğer tüm dosyalar gibi manipule edilip virüslere hizmet edecek kıvama getirilebilir. Bu nedenle belirli aralıklarla bilgisayarınızda ve harici cihazlarınızda “tam” virüs taraması yapmayı ihmal etmeyin.