AB Testi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

Uygulamasında veya web sitesinde bir değişiklik yapmadan önce sonucunu merak eden ve değişiklikler konusunda kararsızlık yaşayanlar AB testi yapmalı veya yaptırmalıdırlar. Yazının devamında AB testinin detayları, faydaları ve nasıl uygulanacağı basit bir dille anlatılmıştır.

AB Testi Nedir? Neden Yapılır?

E-posta, web sayfası, uygulama ve reklam içeriklerinin dönüşüm oranlarını arttırmak için yapılan çalışmalara AB testi denir. Bu testlerde kullanıcı veya ziyaretçi denek olarak kullanılır. Dolayısıyla AB testi, dönüşüm oranlarını arttırmak için yapılan bir deneydir.

AB testinde isminden de anlaşılacağı üzere kullanıcıya a ve b seçenekleri ya da daha fazla sayıda seçenek sunulur. Seçenek veya içerik olarak tabir edilen bir butonun rengi, yazı tipi, başlık, diğer tasarım unsurları veya fonksiyonel unsurlardır. AB testleri, kullanıcı sunulan seçeneklerden hangisini tercih ediyor, dönüşüm oranı hangisinde daha iyi bunu tespit edebilmek için yapılır.

AB testi nedir sorusunun cevabını daha kısa ve anlaşılır bir dille şu şekilde cevaplayabiliriz. İki veya daha fazla içerik seçenekleri arasında hangisinin daha çok tercih edildiğini(dönüşüm elde edildiği) tespit etmektir.

İnsanlara yeni bir tasarım veya fonksiyon sunulurken kararsız kalınırsa veya var olan içeriklerin dönüşüm oranları ortalamanın altında kalırsa AB testlerinin yapılmasında fayda vardır. Bu testler sonrasında elde edilen başarılı sonuçlar, satışların veya diğer dönüşümlerin artmasına sebep olabilir. Yaşanan dönüşüm oranlarındaki artışlar bazen %100 ve üzeri olabilmektedir.

 

AB Testi Türleri Nelerdir?

Deney türleri oldukça fazladır ve gün geçtikçe gelişmeye devam etmektedir. Aşağıda sadece temel olan üç türden bahsedilmiştir.

AB Testi Nasıl Yapılır?

AB testi için herhangi bir üçüncü parti yazılımı sitenize veya uygulamanıza entegre etmeniz gerekir. Bu uygulamaların entegrasyonunu gerçekleştirdikten sonra AB testi için bir konu belirlemelisiniz. Konu mümkün olduğunca tek bir içeriğin testini kapsamalıdır. Birden fazla içeriğin testini aynı anda gerçekleştirmeniz elde edilen dönüşüm oranının doğru analiz edilememesine sebep olabilir. Örneğin hem yazı tipini değiştirip hem de sayfadaki e-mail yerine telefon numarası yazmak gibi bir değişiklik yaptıysanız bu doğru bir AB testi konusu olmayacaktır.

Sadece yazı tipini değiştirip, iki yazı tipi arasındaki dönüşüm farkını analiz etmelisiniz. E-mail yerine telefon numarası bıraktığınızda dönüşüm oranının ne olacağını merak ediyorsanız, bu deneyi ayrı olarak yapmalısınız.

Eğer yazı tipinizi değiştirmeden önce satın al butonuna tıklanma veya satın alma oranı %1, yazı tipini değiştirdikten sonra %1.5-2 oranlarında ise yazı tipinizi değiştirebilirsiniz. Ancak test sonucunda %1.1 gibi hissedilir düzeyde bir değişim söz konusu değilse, yazı tipinizi değiştirmeniz anlamsız olur. Bu tarz durumlarda sayfa veya uygulamada farklı içerikleri teste tabi tutmanızda fayda var.

Unutmayın AB testi düşük kullanıcı veya ziyaretçi kitlesi ile yapılmamalıdır. En az 500-1000 kullanıcı ile test yapmanız yanılma oranını düşürür.

AB Testi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

AB testi yaparken varyasyonları gören kullanıcı kitlesinin aynı gruptan olmasına ve aynı koşulları geçerek varyasyonu gördüğünden emin olun. Aksi takdirde yukarıda da bahsedildiği üzere dönüşüm oranlarında anormallikler yaşanabilir. Eğer varyasyonlardan sonra grupları ve koşulları da test etmek istiyorsanız AB testini ayrı olarak yapmalısınız. Web sitesi / uygulama sahipleri AB testlerinde başlangıçta bu konuda çok fazla kafa karışıklığı yaşamaktadırlar. Farklı varyasyonları yanlış şekilde teste tabi tuttukları için aldıkları olumlu/olumsuz sonuçlara göre hareket etmektedirler. Böylesi hatalı testlerle yola çıkıldığında maddi zararlarla da karşılaşılabilmektedir.

Exit mobile version