DALL-E 2 Nedir? Nasıl Çalışır?

DALL-E 2 Ne İşe Yarar?


DALL-E 2, metinlerden görsel oluşturmak amacıyla kullanılabilen yapay zekadır. OpenAI tarafından geliştirilen DALL-E 2, eğitimli bir sinir ağı olarak da tanımlanıyor ve doğal dil ile ifade edilen bir çok sözcüğe bağlı olarak görüntüler oluşturabiliyor. Bu içeriğimizde DALL-E 2 ne işe yarar, nasıl çalışır, dezavantajları var mı, kullanım alanları neler? sorularına yanıt vermeye çalışacağız.

DALL-E 2 Ne İşe Yarar?

DALL-E 2 yapay zeka, insanların kendi yaratıcı fikirlerini dile döktükten sonra canlı resme dönüştürebilmelerini sağlar. Kişi gerçekte var olan nesnelerden yola çıkarak bir metin yazabilir veya gerçekte hiç var olmayan hayal ürünü bir hikayeyi metne aktarabilir. Bu metinlerin girişleri DALL-E 2’ye yapıldığında ise gerçekçi bir sahne veya görsel, yapay zeka üzerinden oluşturulur. Örneğin DALL-E 2’den elinde peynir olan ancak Napolyon Bonapart’a benzeyen bir kedi çizmesini istemek mümkündür.

DALL-E 2 Nasıl Çalışıyor?

DALL-E 2 öncelikle bir metin üzerinden bilgi almaya ihtiyaç duymaktadır. Bu yapay zeka metinden bilgi alır ve doğal dil işlemeyi kullanır. DALL-E 2, çalışma sürecinde tıpkı bir fotoğraf düzenleme yazılımı gibi görüntüdeki özellikleri de kontrol eder. Metinde yer alan bilgi ve komutlara göre görselin sanatsal stillerini değiştirir.

Bir yapay zekanın beklenilen şekilde çalışabilmesi için biliyoruz ki eğitilmesi gerekir. Bu kapsamda DALL-E 2’nin nihai bir ürün yaratması için derin öğrenme ile hangi bağlantıları yapacağı geliştiricileri tarafından öğretilmiştir. Open AI tarafından yaratılan DALL-E 2, CLIP teknolojisini kullanmaktadır. CLIP sayesinde kendisine iletilen metinle uygunluk taşıyabilecek görüntüleri internetten bulmaya çalışır. Taramaları ardından ilk paragrafta aktardığımız işlem sürecini yürüterek ürünü ortaya koyar.

DALL-E 2 Kullanım Alanları Neler?

DALL-E 2 kullanım alanları aşağıdaki şekildedir:

İlgili işlemleri DALL-E 2 yapay zekayla gerçekleştirmek mümkündür.

DALL-E 2 Dezavantajları Var mı?

DALL-E 2 yapay zeka bazı anlarda bir kelime içerisindeki 2 farklı sözcüğe yönelik atamalarda hata yapabilmektedir. Örneğin “mavi bir kitap üzerine kırmızı bir kitap yer alsın” komutu verildiğinde kitapların veya renklerin sıralamasını karıştırdığı anlar olabilir. Kırmızı kitabın altta yer aldığı bir görsel meydana getirebilir.

DALL-E 2’nin diğer bir dezavantajı görselin genelinde değil ancak detay kısımlarında gerçekçiliğe yer vermemesidir. Peki nasıl? Şöyle ki size Times meydanının bir görselini yaratabilir ancak meydanda yer alan ikonik reklam ekranlarının içerisine baktığınızda, tüm detayların yüksek çözünürlüklü ve gerçekçi olduğunu göremezsiniz.

 

Exit mobile version