Akıllı telefonların birçoğunda eSİM özelliği bulunmuyor. Lakin bu özelliği akıllı telefonlara enjekte etmek olası bir durumdur. Teknolojinin insanlığa her türlü kolaylık ve yararı sağladığı bu çağda eSİM teknolojisi ile akıllı telefon sahipleri birçok avantaja sahip oluyor. Öyle ki fiziksel olarak sunulan Sim kart hizmeti artık yerini yazılımsal olarak basit bir kurulumu olan eSİM fırsatına bırakıyor.
Özellikle Apple şirketinin kendi telefon türleri üzerinde enjekte etmeye başladığı bu olanak, insanların talepleri doğrultusunda Android ya da diğer yazılımlar bünyesinde de eSİM özelliğini gelecek yıllarda ürettikleri telefonların hizmetine sunacak gibi. Üstelik hattını değiştirmek isteyen mobil hat sahipleri bu hizmet ile beraber tek tıkla hattını değiştirebilecek.
eSİM, bahsettiğimiz gibi birçok avantajı bünyesinde bulundurur. Nitekim telefon ve şebeke sahiplerine sunduğu kolaylıklar da çabası. En basit bir örnek ile açıklarsak, eSİM özelliğinden faydalanan bir kişi şebekesi normal olarak çok güçlü düzeyde olur ve aynı şekilde çift hat özelliğine de sahip olur. Bu anlamda bu teknolojik buluşun gelecek akıllı telefonlar için yadsınamaz avantajları olanaklı kılar.
İçindekiler tablosu
eSİM nedir?
eSİM kelime anlamı ‘ Embedded SİM ‘ yani ‘ Yerleştirilmiş SİM ‘ anlamında kullanılıyor. Güncel olarak ülkemizde neredeyse hiç hizmeti bulunmayan bu dijital buluş, BTK tarafından ileride daha çok kullanılması ve yaygınlaşması adına yerli üretim olanakları ile beraber çalışmalar yapılıyor. Öyle ki yerli üretim ile beraber ülkemiz hem daha çok kar sağlamış olur hem de eSİM özelliğine sahip olacak müşteriler için daha ucuz hale getirilir.
eSİM özelliğini aktif kılabilmek için, mobil operatörlerin bu kullanım hizmetini onaylaması gerekmektedir. Birçok kolaylığa ev sahipliği yapan eSİM hizmetinin daha fazla yayılması için de mobil operatörlerin çalışmaları sürüyor. Uzaktan ya da temassız hizmet özelliği sağlayan NFC tarzında eSİM hizmeti de ileri de hayatımızda olacak. Sonuç olarak eSİM hizmeti, telefonunuza yerleştirilmiş küçük bir çipin hizmet yongasıdır.
eSİM hizmetinin sağladığı kolaylıklar arasında da mobil operatörünüzün kolaylıkla değiştirilmesi ve telefon değişiminde de hesap değiştirebilir olmasıdır. Üstelik eSİM hesabınıza yurt dışında da geçerli olan hücresel veri kaydedebilir, yurt dışında SİM kart değiştirme derdi olmadan operatör hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
eSİM Nasıl Başvurulur?
eSİM hizmetine başvurmak ve başvurunun onaylanması için öncelikle akıllı telefonunuzun bu hizmeti kaldırabilir ya da etkin kılabilir olması gerekir. Öyle ki daha yeni yeni akıllı telefon dünyasına giren bu dijital hizmet, yaygın değildir. Bundan dolayı mevcut zamanda eSİM hizmetine başvurmak ve başvurunun onaylanması biraz zaman alabilir.
Başvuru yapmak için cihazınızın öncelikle akıllı telefon olması gerekir. Akıllı telefon olmasının yanında eSİM hizmetini bünyesinde bulundurması sizlerin bu dijital buluşla kavuşmanıza kısa sürede olanak sağlayacaktır. Sonuç olarak eSİM özelliği bulunduran cihazlar, mobil operatörlere başvurur ve eSİM hizmetinden faydalanmaya başlar. eSİM hizmeti özelliği cihazından bulundurmayan bireyler ise telefon şirketine başvurarak öncelikle eSİM özelliğini kendi telefonlarına enjekte etmeleri gerekir ki bu çok zaman alan bir durumdur.
eSİM Aktif Etmek
Çift ŞİM özelliği ile karşımıza çıkan eSİM, günümüz koşullarında sahip olunması biraz zor gibi. Daha yeni yeni hizmete sunulmaya başlanan bu dijital buluş, birkaç yıl içerisinde, mobil hat sahiplerinin de yoğun talepleri doğrultusunda yaygın olarak görülecektir. Öyle ki şu anda eSİM özelliğini aktif etmek isteyen bireyler öncelikle yukarıda belirttiğimiz koşulları sağlaması gereklidir.
Aksi halde eSİM avantajlarından yararlanmak için uzun süre beklenmesi olası bir durum olarak gözüküyor. Hücresel veri olarak çift profil özelliğine sahip olan eSİM hizmetini aktif etmek mobil operatörlerin hizmet alanındadır. Sonuç olarak eSİM özelliğine sahip cihazlar, mobil operatörlere başvurarak ya da müşteri hizmetlerini arayarak kısa bir sürede bu hizmeti etkin kılabilir.
eSİM Satın Almak
Öncelikle Apple şirketinin kendi cihazlarına yerleştirdiği çipler, eSİM özelliğini aktif kılıyor. Nitekim güncel olarak daha yeni buluşulan bu hizmeti satın almak için mobil operatörlere başvuru yapmak gerekir. Mobil operatörlerin tekelinde bulunan bu hizmetlerin sorunsuz olarak devam edebilmesi adına da alt yapı çalışmaları hızla sürüyor. Dolayısıyla eSİM hizmetini satın almak isteyen bireyler öncelikle eSİM özelliğine sahip akıllı cihazları ile birlikte seçmek istedikleri mobil operatörlere yönelmeleri gerekir.
eSİM Turkcell
Ülkemizde teknolojik avantajlar konusunda en çok fırsatı sunan operatör şüphesiz Türkcell’dir. Öyle ki eSİM dijital buluşunun ilk kullanımlarını aktif eden de Turkcell olarak karşımıza çıkıyor. Çalışmalarını sonlandıran bu operatör eSİM hizmetini 2020 yılında ülkemizde aktif edecek şekilde planlamalarını tamamlamış durumda.
eSİM Vodafone
Çift hat özelliğine sahip olan eSİM, ilk olarak Vodafone şirketi aktif olarak kullanıma açtı. Aynı şekilde 2020 yılı için hem şebeke hem de eSİM altyapı çalışmaları son hız sürüyor. Tahmini olarak 2020 yılının son aylarında eSİM Vodafone aktif hale getirilecektir.
eSİM Türk Telekom
Türkcell ve Vodafone’ nun ardından eSİM hizmetini 2020 yılının son aylarında aktif etme gibi çalışmaları bulunan Türk Telekom, müşterilerine şimdiden bunun bir kılavuzunu yayımladı. Dolayısıyla ülkemizde bulunan 3 büyük mobil operatör şirketi de 2020 yılı içerisinde eSİM hizmetini aktif hale getirecektir.