GIF nasıl yapılır pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Çeşitli GIF yapma programları ile istediğiniz tasarımlara sahip olabilirsiniz.
İçindekiler tablosu
GIF Nasıl Yapılır?
Grafik değiştirme biçimi şeklinde ifade edilen GIF, günümüzde yaygın şekilde kullanılan dosya formatları arasında konumlanır. 1978 senesinde CompuServe adlı firma tarafından oluşturulmuştur. GIF dosya formatını basit hali ile hareketli fotoğraf olarak tanımlamak mümkün. Hareketli fotoğraf ismini almasının nedeni videolarda bulunan seslerin GIF dosya formatında yer almamasından kaynaklı olduğunu belirtmek gerekir. Peki GIF nasıl yapılır?
Günümüzde sosyal medya platformlarında karşımıza çıkan GIF, pek çok seçenek ile oluşturulabilir. GIF yapma programları ve GIF paylaşımı yapan web sitelerinde GIF’ler hazırlanabilir. Aynı zamanda Instagram üzerinde Boomerang uygulaması vasıtası ile kolay şekilde GIF oluşturmak mümkündür. Yalnızca seçmiş olduğunuz site ya da yükleyebileceğiniz programları kullanarak kolayca GIF elde etmeniz söz konusu olabilecektir.
En İyi GIF Yapma Programları
GIF nasıl yapılır diyorsanız; kullanabileceğiniz yazılımlar:
GIPHY
GIF dünyasının en ünlüsü diyebiliriz. 15 saniyelik GIF’ler elde etmenize yardımcı olan sitenin günlük 200 milyon kadar ziyaretçisi vardır. Kolay bir arayüzü olduğu için daha çok kullanıcının birincil tercihi haline gelmiş durumdadır. Facebook tarafından 2020 senesinde 400 milyon dolar karşılığında satın alındı.
IMGUR
Listemizin bir başka üyesi de IMGUR oluyor. Popülerliği gün geçtikçe artış gösteren yazılım, kullanışlı bir GIF yapma programı olarak lanse ediliyor. IMGUR, hem isteğinize göre GIF bulmanızı sağlıyor hem de GIF yapmanıza imkan tanıyor. Program, belirlemiş olduğunuz bir video içeriğin hangi bölümünün GIF şeklinde tasarlanmasını seçmenize izin veriyor. Böyle GIF oluşturabiliyorsunuz.
ImgFlip
Diğer GIF yapma programları ile benzerlik gösterir. Kullanışlı ve basit bir yazılımdır. Video sitelerinin ya da ilginizi çeken farklı bir sitedeki videoların URL’lerini kullanıp kendi GIF’lerinizi oluşturmanıza olanak tanıyor. Çok basit bir arayüzü vardır. Keyifli GIF içerikler hazırlamanıza yardımcı olur. Hemen herkesin kullanımına hitap eder. Yeni başlayanlar bile bu program sayesinde harika GIF’ler elde edebilir.
GIF Brewery
GIF nasıl yapılır diyorsanız; bu uygulama da eşsiz bir seçenektir. Apple kullanıcılarını hedefleyen platform sayesinde kolayca GIF’ler tasarlayabilirsiniz. Kullanıcı dostu arayüze sahiptir. Bu platform üzerinde bir video kesitinin kare hızını, görüntü filtrelerini ve renk düzenlemesini ayarlamanız mümkündür. Hazırlamış olduğunuz GIF’lere resim yazıları dahil edebilirsiniz.
Make A GIF
Listemizin sonuncu sırasında Make A GIF isimli program var. GIF hazırlarken kullanabileceğiniz ilgi çekici bir platformdur. Kullanıcılara ayrıntılı bir şekilde ayarlamalar yapabilecekleri bir ortam vaat eder. Mesela GIF süresi uzunluğunu istediğiniz biçimde ayarlarsınız. Ayrıca en önemli özelliklerinden biri de kullanışlı bir arayüz içermesi diyebiliriz. Bu da platformun popülaritesine katkıda bulunuyor.
GIF nasıl yapılır açıkladık. Şimdi de piksel sanatlar için kullanabileceğiniz çeşitli programlardan söz edeceğiz. Bu programlar arasında ön plana çıkanları şöyle açıklayalım:
Aseprite
Pixel çizim ve animasyon yapmak için kullanılan bir programdır. Çizim karakterleri, manzara ya da profiller oluşturma ve oyun karakterleri tasarlama gibi çeşitli alanlarda işlevsel bir yazılımdır. Steam ve kendi sitesinde satışa sunulur. Fiyat olarak daha uygundur ve güncellemeler bakımından daha kolay bir deneyim sağlar.
Piskel
Pixel art programları arasında öne çıkar. Web tabanlı bir programdır. Ücretsizdir ve rakiplerine göre pek bir eksiğe sahip değildir. Yeni başlayanlara da önerilen bir programdır. Simetrik çizimler ve GIF olarak indirme imkanı, bu yazılımın öne çıkan nitelikleri arasında bulunur. Burada sabit çizimleri animasyon haline dönüştürebilirsiniz.
GrafX2
Açık kaynak kodludur. Ücretsiz bir şekilde sunulan bir başka programdır. GrafX2 programı ile piksel sanat çizimleri, oyun grafikleri, GIF ve animasyonlar yapabilirsiniz. Yani GIF nasıl yapılır diyor iseniz bu program da iyi bir seçenek olur. Program, detaylı renk paleti ile çizimlerde ayrıntılı çalışmalar yapmanıza izin verir. Web tabanlı olmasa da pek çok popüler platforma destek verir.
Krita
Piksel art programları arasında dikkat çeker. Steam üzerinde ücretli bir şekilde yer alır. Esasen açık kaynaklı bir çizim programıdır. İllüstratörler, piksel art sanatçıları, animatörler ve hobi sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilir. Programda pek çok şablon ve fırça seçenekleri vardır.
Cosmigo Pro Motion
Profesyonel bir biçimde PC ya da mobil oyunlar için kullanılır. Gameloft, Wayforward ve Sega gibi oyun firmaları tarafından tercih edilir. Ücretli ve ücretsiz çeşitli sürümleri vardır.
Pixel Studio for Pixel Art
Steam platformunda ücretsiz bir şekilde kullanıcılara sunuluyor. Kendi paletleri ile animasyon ve GIF tasarlamanıza yardımcı oluyor. Çizimleri çok çeşitli formatlarda yükleyebilirsiniz. Sade arayüzü ile bütün kullanıcılara hitap ettiğini de söyleyelim.
Pyxel Edit
Oyunlardaki piksel çizimler için kullanılan programlar arasında yer alır. Ücretli ve ücretsiz biçimde kullanıcılara sunulur. Mac ve Windows üzerinde çalışabilir. Hareketli grafik sayfaları ve animasyonlar oluşturmanızı sağlar. Bunları da dışarı kolayca aktarabilirsiniz. Hemen herkesin kullanımı için uygundur. Özgün ve ilgi çekici tasarımlar elde etmenizi sağlayan çok kullanışlı bir yazılım olarak lanse edilir.