Giyilebilir Teknolojiler ve Sağlık Alanında Kullanımı

Giyilebilir Teknoloji Nedir?


Giyilebilir teknolojiler, adeta günümüzdeki teknolojik gelişme hızının bir göstergesi olarak  süratle yaşamamıza girdi. Ayrıca aynı hızla gelişmeye ve çeşitlenmeye devam ediyor.

Teknolojik gelişmeler insan hayatını eğitimden seyahate, eğlenceden sağlığa her alanda etkiliyor. Hele ki son 20 yılda  teknolojik alandaki değişim ve gelişmeler baş döndürücü bir ivmeye ulaştı. Giyilebilir teknolojilerde söz konusu gerçekliğin doğal bir ürünü.

Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Giyilebilir teknoloji, insanların giyerek üzerlerinde taşıyabildiği teknolojik cihazların genel adıdır. Giyilebilir teknolojiler, mikro işlemciler ile desteklenmiş internet ağı üzerinden veri alışverişi yapan cihazlardır. Söz konusu cihazlar; verileri algılama, analiz etme, saklama, iletme ve kullanma gibi fonksiyonların birkaçını ya da hepsini bir arada gerçekleştirirler.

Giyilebilir teknoloji cihazları çoğunlukla; mobil internet, wi-fi ve bluetooth bağlantısı  aracılığıyla,  akıllı telefonlarla senkronize olurlar. Kişiler de ürün kullanımlarını telefon üzerinden yapar. Tabi farklı cihazlar için farklı kullanım şekilleri de mevcuttur.

Giyilebilir Teknolojilerin gelişimi

Giyilebilir teknolojilerin temellerinin gözlüklerin ilk geliştirildiği 13 yüzyılda atıldığı söylenebilir.  16 yüzyılda boyunda ya da cepte taşınan saatlerin geliştirilmesi ise diğer bir örnektir. Ancak bunlar sadece temellerdir ve giyilebilir teknolojik cihazlar kapsamında görülmemektedir.  Hatta son yüzyılda hayatımıza giren kulaklıklar ya da işitme cihazlarının giyilebilir teknoloji olduğunu düşünebilirsiniz ancak durum öyle değildir.  Bilimsel literatürde bir cihazın giyilebilir teknoloji olarak tanımlanması için; Vücuda giyilebilmesinin yanında, bir mikro işlemciye sahip olması ve internet bağlantısı içermesi gerekmektedir.

Giyilebilir teknolojiler,  aksesuar olarak takılabilen, giysilere ve yine aksesuarlara gömülebilen,  kişinin vücuduna implant olarak sabitlenebilen cihazlardır. Günümüzde söz konusu teknoloji ürünleri; akıllı saatler,  vücut sensörleri,  akıllı gözlük,  Elektronik Giyim Eşyaları,  takı ve mücevher şeklinde taşınabilen cihazlar, vb. olarak karşımıza çıkmaktadır.

Teknoloji geliştikçe giyilebilir cihazlarda da yeni ürünler ve gelişmelerle karşılaşıyoruz. Giyim, spor gibi sektörlerde de gelişme gösterse de giyilebilir teknolojiler, en yüksek ivmeyi sağlık alanında  sergilemektedir.

Giyilebilir Teknoloji Ürünleri

Giyilebilir teknolojiler, adeta günümüzdeki teknolojik gelişme hızının bir göstergesi olarak  süratle yaşamamıza girdi. Ayrıca aynı hızla gelişmeye ve çeşitlenmeye devam ediyor.

Teknolojik gelişmeler insan hayatını eğitimden seyahate, eğlenceden sağlığa her alanda etkiliyor. Hele ki son 20 yılda  teknolojik alandaki değişim ve gelişmeler baş döndürücü bir hıza ulaştı. Giyilebilir teknolojilerde söz konusu gerçekliğin doğal bir ürünü.

Giyilebilir teknoloji  sektörü her geçen gün gelişen ve yenilikler üreten bir sektör.  Burada 2023 başı itibari ile piyasada kullanılan çeşitlerini  anlatmaya çalışacağız.

Günümüzde giyilebilir teknoloji ürünlerinin çoğu aksesuar görünümünde takılarak kullanılmaktadır. Sizin için giyilebilir teknolojileri listeledik.

Giyilebilir Sağlık Teknolojileri

Giyilebilir sağlık cihazları kullanıcının, fizyolojik verilerini inceleme için vücuda bağlanan,  kablosuz erişime sahip biyo sensörlerdir. Kalp hızı ve ritmi, tansiyonu, solunum hızı ve daha başka sağlık verilerinin kaydını ve iletimini sağlarlar.  Böylece tıbbi tanı koyulması ve hasta takibinde yardımcı olurlar. Giyilebilir tıbbi Aletler; küçük boyutlarda ve kablosuz olduğundan  pratiktir ve günlük hayatta  kısıtlama yaratmaz.

Giyilebilir Sağlık Teknolojisi Türleri

Giyilebilir teknolojiler, sağlık alanında çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Gittikçe yaygınlaşan türlerini aşağıda listeledik:

Sonuç: Giyilebilir teknolojik cihazlar günlük yaşantımızda birçok fayda sağlamaktalar.  sağlık alanında tanı koyma hasta takip ve kontrolü için hem hastaya hem de doktora kolaylıklar sunuyorlar. Duruma baktığımızda, ilerleyen süreçte  giyilebilir teknolojilerin  daha etkili ve çeşitli kullanımlarının yaşamımıza gireceğini tahmin etmek zor değil.

Exit mobile version