Hindistan önümüzdeki on yılda kendi uzay istasyonunu kuracak

Dün, Hindistan Uzay ve Araştırma Örgütü (ISRO) önümüzdeki on yılda bir uzay istasyonu kurma iddialı planını açıkladı. Uzay ajansı şefi K. Sivan, fikrin önümüzdeki yedi yıl içinde uzay istasyonu inşa etmek ve 2030 yılına kadar başlatmak olduğunu söyledi.

Sivan, Hindistan’ın Internation Space İstasyonu’ndan (ISS) araştırma deneyleri yapmayı planlamadığını ve kendi tesisini kurmak istediğini belirtti. Mikro yerçekimi araştırması için bir merkez olacağını ekledi.ISRO başkanı, istasyonun çok büyük olmayacağının altını çizdi:

“İstasyonumuz çok büyük olmayacak, 15-20 tonluk bir kütleye sahip olacak ve mikro yerçekimi testlerinde kullanılacak. İnsanları 15-20 gün boyunca ağırlama hükmünde bulunacak.”

Ajanstaki mühendisler, astronotların bir uzay aracından diğerine aktarmalarını sağlayan üç yıl boyunca sessizce bir uzay yerleştirme deneyi (Spadex) üzerinde çalışıyorlar. Ayrıca, uzay istasyonundan malzemelerin yeniden doldurulmasına ve aktarılmasına da yardımcı olabilir.

ISRO’lar ayrıca Gaganyaan misyonunun bir parçası olarak 2022’ye kadar uzaya bir Hintli göndermeyi planlıyor. Merkezi hükümet zaten bu görev için 10.000 Rupi (1.43 milyar $) tahsis etti. Ajans, görev için uygun adayları seçmek için Hindistan Hava Kuvvetleri ile bir Mutabakat Muhtırası (MoU) imzaladı. Kısa listeye giren adaylar Hindistan’da temel eğitim alacaklar ve ardından yurtdışında özel uzay uçuşu eğitimine geçecekler.

Hindistan 

Exit mobile version