Macbook Ekran Titreme Sorunu Nasıl Çözülür?

Macbook ekran titreme sorunu çoğu kişi tarafından yaşanıyor. Peki bu tür bir sorun nasıl çözüme kavuşturulabilir? İşte detaylar…

Macbook Ekran Titreme Sorunu

Yüksek miktarlar ödeyerek satın aldığınız Macbook’ta da bazen çeşitli sorunlar olabilir. Bunlardan biri de Macbook ekran titreme sorunu olmaktadır. Bazı Macbook PC’lerde ortaya çıkan titreme problemi, görüntünün olağan dışı bir biçimde titremesi, dalgalanması veyahut yanıp sönmesi şeklinde tanımlanır. Bu problem çoğunlukla ekran ya da grafik işlemcinin arızalanması sonucunda meydana gelir. Fakat bazı durumlarda sorun altında yatan neden hatalı çalışan bir yazılım sistemidir.

Dolayısı ile bir teknik servisin yolunu tutmadan evvel kendi başınıza deneyebileceğiniz bazı yöntemler var. Peki Macbook ekran titreme sorunu nasıl geçer? İşte yanıtları…

Macbook’u Tekrardan Başlatın

Bu problemi uzun zamandır yaşıyor iseniz büyük ihtimal bilgisayarınızı yeniden başlatmayı denediniz. Fakat problemi görür görmez anlık bir endişe ile Google’da araştırma yaptıysanız fark edeceğiniz üzere Macbook’unuzu tekrardan başlatmanız gerekir. Bu işlem basit gibi görünebilir. Ama yeniden başlatma süreci pek çok grafik problemini ortadan kaldırır. Bundan dolayı Apple menüsünü açın ve yeniden başlat kısmına dokunun. Problem hala sürüyor ise bir sonraki adım olarak cihazı tekrardan açmadan önce tamamen kapatın.

Otomatik Grafik Değiştirme Seçeneğini Devre Dışı Bırakın

Macbook ekran titreme sorunu çözüm yollarından biri de budur. Eğer ki iGPU ve dGPU içeren bir cihaz kullanıyor iseniz o anki iş yükünüze bağlı şekilde pil ömrünü optimize etmek adına iGPU ve dGPU arasında otomatik geçiş yapılır. Bu durum genelde problemsiz bir geçiş olur. Ama nadir şekilde de olsa grafik sürücüsü çökebilir ve ekranın titremesine yol açıp sizi rahatsız edebilir. Bunun için sistem ayarlarından pil kısmına geçin. Oradan da seçenekler kısmına tıklayın ve otomatik grafik değiştirmeyi devre dışı bırak butonuna basın. Sonrasında sisteminizi tekrardan başlatın. Aynı zamanda varsa PC’ye yönelik güncellemeleri yüklemek de uygundur.

Sistem ve Uygulama Güncellemelerini Yükleyin

Yazılım tabanlı problemlerin önemli bir bölümü yazılım güncellemeleriyle kontrol altına alınabilir. Elbette bunun için problemin yazılım kaynaklı olması ve üreticisinin de bu probleme karşı bir güncelleme yayınlamış olması lazım. İhtimalleri devre dışı bırakmak adına bilgisayarınızın sistem ve uygulama güncellemelerini yükleyin. Sonrasında cihazı tekrardan başlatın.

Bilgisayarınız için herhangi bir güncelleme olup olmadığını anlamak için sistem ayarlarına giriş yapın. Ardından genel ve yazılım güncelleme kısımlarına tıklayın. Bilgisayarınızdaki uygulamaların da herhangi bir güncelleme içerip içermediğine bakın.

True Tone Ayarını Devre Dışı Bırakın

Macbook ekran titreme sorunu çözüm yolları arıyor iseniz True Tone ayarlarına göz atmanız gerekir. Bilindiği üzere True Tone, ortamın ışık düzeyine bağlı olarak renk ve kontrastı otomatik şekilde ayarlayan yerleşik bir Apple özelliğidir. Fakat bazı nadir durumlarda ekranın hafif şekilde titremesine ya da parlamasına yol açabilir. True Tone özelliğini devre dışı bırakmak adına Sistem Ayarlarına giriş yapın. Buradan ekranlar ve true tone adımlarını izleyin. Kutucuğu devre dışı bırakın.

Bilgisayarı Güvenli Modda Başlatın

Bir başka çözüm yöntemi de budur. Güvenli mod, sistem düzeyinde çekirdek önbelleğinin temizlenmesini sağlar ve otomatik disk denetimi yaparak işletim sistemi ile alakalı bazı temel problemlerin çözüme kavuşturulmasına imkan tanır. Intel tabanlı cihazı güvenli moda almak için bilgisayarı tam anlamıyla kapatın. Shift tuşuna basılı tutup tekrardan başlatın.

M tabanlı cihazı güvenli moda almak için bilgisayarı kapatın ve açarken, başlangıç seçenekleri yükleniyor yazısını fark edene kadar güç tuşuna basılı tutun. Sonrasında ise bir disk bölümü seçin ve shift tuşuna basılı tutup güvenli modda sürdür seçeneğine tıklayın. Ayrıca güvenli mod esnasında bir hata almazsanız problem büyük oranda yazılımsaldır. Problem yine de devam ediyor ise donanımsal ya da yazılımsal olabilir. İlk durumda altıncı, ikinci durumda sekizinci adıma geçin.

Apple Diagnostics ile Donanım Testi Yapın

Bu işlem de sorununuzun çözümü için size yardımcı olabilir. Apple Diagnostics, bir donanım problemi olup olmadığını denetlemenizi sağlar. Fakat her daim kesin sonuçlar vermediğini de hatırlatmak gerekir. Intel tabanlı bilgisayarı başlatırken D tuşuna basılı tutun. M tabanlı cihazı açarken başlangıç seçenekleri yükleniyor ibaresini görene kadar güç tuşuna basmaya devam edin. Sonrasında da Command + D tuşlarına basın.

Cihaz için tanılama işlemi bitince bir referans kodu elde edeceksiniz. VFD001 ila VFD007 aralığı ekran ya da grafik işlemciyle alakalı bir problem olduğunu gösterir. ADP000 donanımda belirlenen bir problem olmadığını söyler. Bir hata kodu var ise dokuzuncu adıma geçiş yapın. Her şey normal görünüyor ise M tabanlı cihaz için sekizinci adıma geçin. Intel tabanlı cihaz için yedinci adıma bakın.

NVRAM / PRAM Sıfırlayın

Cihazı kapatın ve iki defa ses duyana kadar ya da iki defa logo görene dek Command + Option + P + R tuşlarına basılı tutun.

macOS’i Tekrardan Yükleyin

Verileri kaybetmeden macOS’i yeniden yükleme seçeneğini değerlendirin. Bu işe yaramaz ise dahili depolamayı silin ve sistemi yeniden kurun.

Teknik Servis ile Görüşün

Yukarıdaki tüm adımları uygulamanıza rağmen Macbook ekran titreme sorunu devam ediyor ise teknik servisle görüşün.

Exit mobile version