NAVTEX, her 4 saatte bir olacak şekilde yayın yapar. Bu yayınlar 10 dakikadan kısa yayınlardır. Cihaz orta frekansta yaptığı yayınlarla 400 deniz miline kadar alanda frekans yayar. Bu da gemiler için ve küçük tekneler için önemli bir avantajdır.
Neden NAVTEX İlan Edilir?
Türkiye’nin NAVTEX ilan etmesiyle de Navtex ilan etmek ne demek, Navtex ilanı nedir gibi sorulara yanıt aranmaktadır. NAVTEX, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu olan IMO’nu ve de Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi olan GMDSS’nin sıkça kullandığı cihazdır.
Cihazın bize sağladığı kolaylık ise sorunları yazılı olarak bildirmesinin fayda sağladığıdır. Böylece sorunları daha sonra inceleyip olası hatalardan kaçınılabiliyor. Bir diğer artısı ise cihaz operatörü tarafından istenmeyen bir bilginin yazılı hale getirilmemesidir. Fakat bu durumda bazı bildiriler kesin olarak yazılı hale getirilmek zorundadır. Mesela bir uluslararası gemi için yollanan tehlike bildirisi, meteoroloji sonucu yayımlanmak zorundadır. Reddedilmesi yasak kılınmıştır. Bu bildiriler NAVTEX’te İngilizce olarak yazıya geçirilir. (uluslararası olmasıyla alakalı) Cihan 518 kHz frekansı ile belli aralıklarla doküman oluşturur. Bölgesel olarak sınırlar içerisinde oluşturulacak dokümanlar ülkenin resmi dilinde yazılabilir. Kısaca bu cihaza önem verilme sebebi okyanus aşan ticari gemilerin emniyette kalmasını sağlamaktır. Böylelikle olası gemiz kazalarında ya da gemilere tehlike arz edilen durumlarda kolayca iletişim sağlanabilecektir.
Türkiye Neden NAVTEX İlan Etti?
Türkiye’nin Oruç Reis adlı gemisi ile yapacağı faaliyetler için NAVTEX ilan etmesi Yunanistan’ı paniğe soktu.
Yapılan haberlerce Yunanistan ile Türkiye sınırları arasında yapılacak faaliyetler için Türkiye, Akdeniz için NAVTEX ilanı verdi. Bu ilan 23 Ağustos 2020 tarihine kadar geçerliliğini koruyacak. Böylelikle Oruç Reis gemisiyle birlikte Cengiz Han, Ataman adlı Türkiye gemileri de Kıbrıs açıklarındaki, daha önce açıklanan bölgelerde çalışma yapabilecek. Oruç Reis isimli sismik araştırma gemisi, birçok donanıma sahip olup ülkenin kıta sahanlığı ve doğal kaynak arama çalışmalarında tüm jeolojik, hidrografik, jeofizik araştırmalarını sürdürebiliyor. Dünya’da nadir bulunan ve bu kadar çok donanıma sahip olan gemi, 2 ve 3 boyutlu sismik araştırma yapabilmekte.
Gemi Antalya açıklarında yer alırken; Türkiye ise 23 Ağustos tarihine kadar NAVTEX ilanı verdi.
Ankara, geminin Rodos ve Meis adaları arasındaki bölgede yeni çalışma yapacağını 21 Temmuz’da bildirmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise Türkiye’nin enerji bağımsızlığı adına yapacağı bu çalışmaya “83 milyon arkanda. Rastgele Oruç Reis” diyerek destek verdi.
Yunan ordusunu panikleten bu çalışma kararında ordu, alarma geçerek Ulusal Güvenlik Konseyi Başbakan Kiryakos Miçotakis ile acil toplantı kararı aldılar. Güney Kıbrıs ve Yunanistan basını ise Türkiye’nin NAVTEX ilanını manşetlerle duyurdu. Manşeti duyuran basın kuruluşları Türkiye’nin Yunanistan ile arasındaki kara bulutlara dikkat çekerek Türk savaş gemilerinin Doğu Akdeniz açıklarında yer aldığını yazdı. Tüm bunlarla birlikte Yunanistan’da savaş gemilerini seferber ettiğini duyurdu. Türkiye’nin, Mısır-Yunan antlaşmasına karşı böyle bir karar aldığını savunan Yunan medyası olayın kişisel meseleye döndüğünü söylüyor.
Bir Sismik Araştırma gemisi olan Oruç Reis’in Meis Adası’ndaki sondaj faaliyetlerine geçmesi Güney Kıbrıs’ta haberi alan Yunanistan Genelkurmay Başkanını harekete geçirdi. Başkan acil olarak ülkesine döndü. O sırada resmi ziyarette bulunan Floros, Rum Milli Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Demokritos Gervakis ile birlikte toplantı düzenleyerek Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini masaya yatırdı. Başkan görüşmede iken Türkiye NAVTEX ilan edince panikleyen Atina’ya gitmek zorunda kaldı.
Rum medyası ise yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin Akdeniz sularında yapacağı çalışmaları yakından takip edeceğini ve konuya dâhil olacağını açıkladı. Türkiye ise geri adım atmayacağını NAVTEX ilanı ile belli etmiş oldu.