Özgür Ruhun Çalışma Stili: Freelance

Freelance Ne Demek?

Çalışma hayatından ve düzeninden memnun olmayan, sıkıcı gelen çoğu kişinin başlığı gördüğü gibi yazının içine daldığını tahmin ediyoruz. Özgür bir ruha sahipseniz ve işinizi zevkle, sıkılmadan, bunalmadan yapmak istiyorsanız freelance kavramı tam da sizin ihtiyacınız olan şeyleri karşılıyor. Freelance ne demek sorusuna detaylıca cevap aramadan önce sizlere kısaca “serbest çalışan” olarak tanımlayabiliriz.

Ancak emin olun ki bu serbestliğin içerisinde kimi zaman kendinizi daha esir hissedeceksiniz. Çünkü; freelance çalışmanın da her iş hayatında olduğu gibi belli başlı zorlukları ve bu zorlukları aşmak için yapmamanız gereken hataları bulunmaktadır. Peki “Ben nasıl freelance çalışabilirim?” veya “Freelance işler hangi alanda hizmet veriyor?” gibi soruların özgür ruhunuzu kurcalayıp durduğunu biliyoruz ve bu sorulara da hemen cevap vermek istiyoruz.

Örneğin; herhangi bir yazılım dili biliyorsanız bu konuda web sitelerine tasarım isteyen veya sitesinin android uygulamasının yapılmasını isteyen iş verenler ile iletişime geçerek bilginizi satabilirsiniz. Bir başka örnek; yabancı dil bilginiz varsa freelance iş sitelerinde tercüme isteyen iş verenler ile iletişime geçerek yabancı dil bilginizi cebinize katabilirsiniz. Bu verdiğimiz örnekler kişinin bilgisine donanımına göre git gide çoğaltılabilir lakin burada dikkatinizi bir şeyin daha çekmiş olması gerekiyor; Freelance iş yaparken aynı zamanda kendinizi yaptığınız iş alanında kat ve kat geliştirebilirsiniz.

Freelance Ne Demek?

Yukarıda genel hatlarıyla bahsetmiş olduğumuz freelance ne demek sorusuna şimdi gelin daha detaylıca cevap arayalım. Öncelikle freelance çalışmak için herhangi bir ofis ortamına ihtiyacınızın olmadığını anlamışsınızdır. Fakat bu durum homeoffice ile çok karıştırılsa da esasen ikisini birbirinden ayıran bir nüans bulunmaktadır; Homeoffice işlerde hizmet verirken bir kuruma bağlı olmanız kuvvetle muhtemelken freelance iş icra ederken herhangi bir kuruma bağlı olmak zorunda değilsiniz.

Bunların yanında freelance demek rahatlık, konfor ve esneklik demektir. Bir nevi kendi işinizin patronu oluyorsunuz ancak tabiki de emeğinizin karşılığı işveren tarafından sağlanıyor. Biz de bu kadar tanım yapmanın yeterince sıkıcı olduğunu fark ettikten sonra sizlerle beraber freelance çalışmanın avantajlarını ve dezavantajlarını incelemeye karar verdik.

Freelance Çalışmanın Avantajları:

Freelance Çalışmanın Dezavantajları:

Freelance Para Kazanma

Freelance para kazanma konusunda internet furyasında birden fazla görüş mevcut ancak biz sizlere en az kafa karıştırıcı şekilde anlatmaya çalışacağız. Öncelikle isimlerini reklam amaçlı vermediğimizi belirterek upwork ve armut gibi büyük freelance iş sitelerini sizlere mutlak surette tavsiye ediyoruz. Çünkü: bu tarz büyük sitelerde emeğiniz site tarafından korunuyor diyebiliriz. Bahsetmiş olduğumuz freelance iş sitelerine kayıt olduktan sonra hem işveren ilanlarına teklif verebilir hem de freelance iş hizmetiniz için ilan oluşturabilirsiniz.

Fiverr’dan Para Kazanma

Sadece bazı upwork siteleri sizin sitede freelance olmanız için sizden yıllık cüzi bir miktar para talep etmektedir. Bunun dışında dediğimiz gibi herhangi kafa karıştırıcı bir husus söz konusu değildir. Bunların dışında yalnızca upwork siteler üzerinden değil kendinizde bir website oluşturarak freelance hizmet sağlayabilir ve hem google adsense (reklam gelirleri) üzerinden hem de sağlamış olduğunuz freelance hizmeti üzerinden para kazanabilirsiniz.

Freelance Meslekler

 

Ben de freelance çalışmak istiyorum ancak freelance mesleklerin neler olduğunu bilmiyorum veya bilgimin, yeteneğimin para kazandırıp kazandırmayacağı konusunda emin değilim diyorsanız freelance meslekler hakkında birazdan merak ettiğiniz soruların cevabına kavuşacaksınız. Bizce neredeyse uçsuz bucaksız bir derya olan freelance dünyasında emin olun ki yeteneğiniz bir işe yarayacaktır. Şimdi sizlerle günümüzde oldukça ilgi gören ve güzel kazançlar sağlayan freelance mesleklere örnekler verelim;

Yazarlık ve Editörlük

 

Eğer okumayı ve yazmayı çok seviyorsanız bu freelance mesleğinin tam size göre olduğunu söyleyebiliriz. İş hacmi günümüzde oldukça yeterli olan yazarlık ve editörlük mesleği için hemen hemen her alanda iş başvurusu yapabilirsiniz. Ücretlendirmeler genelde 100 veya 1000 kelime başına tarifelendirilse de bazı şirketler yapılan iş sayısına göre de ücret tarifesi oluşturabiliyor. Bu iş alanında hızlıca başlayabileceğiniz ve kendinizi geliştirebileceğiniz birkaç site önerisinde bulunarak bu meslek grubunu sonlandırabiliriz.

Çeviri

 

Çeviri veyahut bir başka deyişle tercümanlık adı altında yıllarca aktif kalmayı başarmış bir meslek grubundan söz ediyoruz. Günümüze nazaran eskiden çeviri hizmetleri online ortamdan çok fazla gerçekleştirilmiyordu. Ancak gelişen teknoloji ve freelance kavramının hızla yayılmasından itibaren artık neredeyse bu iş tamamen online ortamlarda yapılıyor. Bu meslek grubu için takdir edersiniz ki en önemli meziyet yabancı dil bilmek olacaktır. Burada bizim sizlere tavsiyemiz eğer gerçekten usta işi bir çeviri yapabilecek düzeyde dil biliyorsanız bu işe girmek olacaktır. Aksi takdirde işveren veya şirketler ile istemediğiniz aksaklıklar yaşayabilirsiniz. Çeviri hizmeti vermek için aşağıda belirttiğimiz siteler ile çalışmaya başlayabilirsiniz.

Çeviri Yaparak Para Kazanmak Mümkün Mü?

Sanal Asistanlık

 

Günümüzde oldukça yaygınlaşmaya başlayan bu meslek grubu günümüzde freelance ağında daha çok karşımıza çıkmaktadır. Sanal asistanlığı sekreter ve asistan olarak kafanızda şablon oluşturabilirsiniz. Tabiki de burada kastımız dizilerde görmüş olduğunuz holding sahiplerine evlilik yıl dönümünü hatırlatmak gibi olmayacaktır. Şirketlerin, tüzel kişilerin veya gerçek kişilerin sanal asistanlığını yaparak onların iş düzenini, randevularını ve toplantı gibi işleyişlerini takip ederek yardımcı olabilirsiniz. Yalnızca bu meslek grubunda hizmet verecekler için iletişim ilişkilerinin ve bilgisayar programlarının üst düzey seviyede kullanılması oldukça yararlarına olacaktır. Freelance ağına ortak olarak sanal asistanlık hizmeti vermek için aşağıda belirtmiş olduğumuz siteleri tercih edebilirsiniz.

Oyun Oynama

Two players playing video games on TV at home

Bu başlığı görür görmez gerçekçilik payının oldukça düşük olduğuna inanıyor olabilirsiniz. Ancak günümüzde işler hiç de düşünüldüğü gibi ilerlemiyor. Oyun oynayarak para kazanma sistemi ülkemizde 2012-2014 yılları arasında freelance ağında kendini bulmaya başlamıştır. Başladığı yıllarda çok tatmin edici kazançlar sağlamasa da günümüze baktığımızda elde edilen gelirlerin dudak uçuklattığını biliyoruz. Bu meslek grubu affınıza sığınarak söylüyoruz ki daha çok genç kesime hitap ediyor. Çünkü Z kuşağı ve bir önceki kuşağın oyunlar ile haşır neşir olduğu aşikardır. Oyun oynayarak para kazanmak için herhangi bir freelance sitesi hizmet sağlamıyor. Ancak aşağıda yazmış olduğumuz oyunlardan birisini hali hazırda oynuyor iseniz ve bu oyunlarda gerçekten iyi olduğunuzu düşünüyorsanız hiç vakit kaybetmeden oyun şirketlerinin yapımcıları veya bağlı yapımcıların düzenlemiş olduğu turnuvalara katılarak para kazanmaya başlayabilirsiniz.

  1. League of Legends
  2. Dota
  3. Counter Strike G.O
  4. Valorant
  5. FIFA

Fotoğrafçılık

 

Bu meslek grubuna Fransız fotoğrafçı Henri Cartier-Bresson’un “Fotoğraf çekmek, insanın yüreğini, gözünü ve aklını aynı hizaya koymasıdır. Bu bir yaşam felsefesidir.” sözü ile başlamak istedik. Fotoğrafçılık aslında hayatımızın her köşesinde bizlerle beraber rol oynuyor. Hepimiz güzel bir manzara gördüğümüzde hemen elimize fotoğraf makinesini veya telefonumuzu alıp çekmek istiyoruz.

İşte bu anları daha profesyonel bir şekilde gerçekleştirerek çekmiş olduğunuz fotoğrafların satışını gerçekleştirebilirsiniz. Bu konuda telif hakları fotoğrafçıların oldukça canını sıkıyor. Bu yüzden fotoğraflarınızın telif haklarını koruyan stok fotoğraf alım-satım hizmeti veren siteler ile çalışarak emeğinizin güvence altına alınmasını sağlayabilirsiniz. İşte sizlere stok fotoğrafçılık yapmak için birkaç site önerdik.

Yazımızın bu kısmına kadar umarım sıkılmadan gelmişsinizdir. Buraya kadar geldiyseniz freelance ne demek sorusuna çoktan cevap bulmuşsunuz demektir. Sizlere freelance ağında hizmet veren yalnızca birkaç meslek grubundan bahsedebildik. Ancak sizler de biraz araştırma yaptığınızda freelance ağının uçsuz bucaksız bir derya olduğunun farkına varacaksınız. Şimdi hiç vakit kaybetmeden özgür ruhunuzu çalışma stilinize yansıtmaya başlayabilirsiniz.

Exit mobile version