Redis Nedir? Kullanım Örnekleri Neler?

Redis Kullanım Öğeleri Neler?


Redis, “değer, veri tabanı ve ön bellek uygulamak adına kullanılan açık kaynaklı-bellek içi veri deposu” şeklinde tanımlanmaktadır. DB Engines sıralaması incelendiğinde en yaygın şekilde tercih edilen ilk 8 veri tabanı yönetim sistemi arasında olan Redis, teknik açıdan veri yapı deposu olarak nitelendirilir. Değer veri tabanları söz konusu olduğunda her anahtar, yorumlanmayan bayt dizisiyle ilişkisi kurulmuş isteğe bağımlı bir dizedir. Redis ise anahtara yönelik bu kısıtlı argümanı ortadan kaldırmaktadır. Redis ile anahtar, karma, akış, küme gibi daha karmaşık olduğunu ifade edebileceğimiz veri yapıları olabilmektedir. Bu içeriğimizde, Redis kullanım öğeleri, örnekleri, avantajları ve dahası hakkında bilgi sunmaya çalışacağız.

Redis Kullanım Öğeleri Neler?

Redis kullanım öğeleri hakkında bilgiler aşağıdaki şekildedir:

Pinterest’ten GitHub’a kadar pek çok teknoloji markası ve geliştiriciler Redis kullanırlar.

Redis Ne İşe Yarar?

Redis, pek çok farklı sektörde kullanılan gerçek zamanlı uygulamalar için saniyede milyonlarca isteğe olanak tanır ve milisaniye altı yanıt süresi sunarak çarpıcı sonuçlar verir. İOT, sağlık sektörü, finansal hizmet, sosyal ağ, reklam sektörü için oluşturulan gerçek zamanlı uygulamalarda tercih edilir. Redis, araç çağırma, sohbet, oyun, medya gibi alanlara yönelik uygulamalar için ideal seçimdir.

Redis İle Oluşturulan Yapılar Neler?

Redis ile oluşturulabilecek yapılar arasında skor tabloları yer alır. Özellikle oyun geliştiricileri Redis Sorted Set veri yapısından yararlanarak skor tabloları oluştururlar. Öte yandan Redis, tam bir sayfa şeklindeki ön belleği oluşturmak için kullanılır. Çünkü wp-redis adlı eklenti sayesinde web sitelerinin en hızlı biçimde yüklenmesi sağlanabilmektedir.

Redis Kullanım Örnekleri

Redis kullanım örnekleri denildiğinde akla oturum ön belleği oluşturmaktan çevrimiçi reklam kampanyalarını yaratmaya kadar pek çok seçenek gelir. Redis kullanım örnekleri hakkında detaylar şu şekilde aktarılabilir:

Redis tüm bunların yanında RSS besleme, görev planlama ve çoklu depolama gibi başka kullanım alanlarında da rol oynar.

Redis Avantajları Neler?

Redis’in kullanım avantajlarının başında pek çok farklı yazılım dilini desteklemesi yer alır. Redis açık kaynak teknolojisi kullandığı için JacaScript, Pyhton, PHP, Objective-C, C++ dillerini ve daha fazlasını destekler.

Diğer yandan Redis, canlı bir toplulukça desteklenir ve zengin bir istemci gurubuna sahiptir. Teknoloji kaynaklı ve satıcı kaynaklı kilitlenmelerin olmadığı Redis, herhangi bir biçimde veya boyutta veri depolama lüksünü kazandırır. İnsanlarca okunabilen metinler üzerinden kodlanmış olan 2’li dosyalar dahi Redis ile depolanabilmektedir.

Redis Hangi Veri Yapılarını Destekler?

Redis’in desteklediği veri yapıları;

Redis Sentinal ile ya da otomatik bölümleme yoluyla Redis Cluster’dan faydalanarak çözümler için yerleşik destek mümkün kılınır.

Exit mobile version