USB-A ve USB-C Arasındaki Fark Nedir?

USB-A Kablosu Nedir?


Piyasada birçok özelliğe sahip olan USB seçenekleri bulunmaktadır.  Bu özelliklerin detaylarına bakıldığında iki çeşit olan USB-A ve USB-C türleri karşımıza çıkmaktadır. USB kullanıcıları, USB-A ve USB-C arasındaki fark nedir? Sorusunu sorarak yanıt aramaktadır. Sizler için derlediğimiz bu içeriğimizde USB-A ve USB-C Arasındaki Fark Nedir? Sorusuna yanıt vermeye çalışacağız. İşte detaylar…

USB-A Kablosu Nedir?

USB-A ya da açılımıyla USB TYPE-A, USB kablolarının fiziksel olarak tasarımlarından birini ifade etmektedir. USB-A, ana bilgisayarların bağlantı noktası olan bir tasarımdır. USB-A ağız kısmı pimli konektörlere ayrılan yatay biçimde ki bir bağlantı noktasıdır.

USB-C Kablosu Nedir?

USB-C, daha yeni versiyon USB kablosu olarak karşımıza çıkmaktadır. 2014 yılında tanıtılmasına rağmen birçok kullanıcının hala USB-A kablosunu kullandığı görülmektedir. Ancak USB-C bağlantı kablolarının icat edilmesinin en önemli sebebi ; USB-A kabloların da meydana gelen bağlantı sorunlarının çözüme kavuşturulmasıdır.

USB-A ve USB-C Arasındaki Farklar

En Kaliteli Bağlantı İçin USB-A mı Yoksa USB-C mi Alınmalıdır?

USB-A kablosunun kullanımı çok yaygın olsada USB-C kablolarının aktarımı çok daha hızlıdır. Ancak birçok kullanıcı halen USB-A kablosu kullanımına devam etmektedir. Bunun ana sebebi ise ; tüm aletlerde USB-C kablosunun kullanımının yapılması için bir adaptör ihtiyaç duyulmasıdır. Eski model cihazların ömürlerini tamamlamasının ardından herkes USB-C kullanımına yönelmeye başlayacaktır.

USB-C kablolar, cihazların şarj edilmesi ve de veri aktarımının daha hızlı yapılması için en güncel modeldir. Yeni model cihazların yaygınlaşmasıyla kullanıcı tercihleri USB-C kablolardan yana olmaya başlayacaktır.

USB-C kablolarının ayrıca şöyle bir avantajı bulunmaktadır. Thunderbolt ve DisplayPort denilen standartların yerine geçme durumu. USB-C kablolarının hız fonksiyonlarına bakıldığında ; USB 3.1 ile ilişkili olduğu görülmektedir. USB Type-C, küçük bir fiziksel konjektöre sahip kablodur. Konjektör boyutuna bakacak olursak yeni USB standartlarını kolaylıkla destekleyebilecek bir boyutta olduğu görülmektedir. USB-C kabloların bağlantı boyutları, USB-A kablolarının yaklaşık olarak üçte biri kadardır.

USB-C’NİN DİĞER USB’LERDEN FARKI

2014 yılından beri teknoloji hayatına giriş yapan USBC, teknolojik cihazların bağlantısı konusunda en yaygın olarak kullanılan teknolojilerden biri. USB-C, kulaklık ve şarj kablosu olarak özellikle yeni nesil cihazlarda kullanımı oldukça yaygın bir hale gelmeye başladı. İlerleyen günlerde UCB-C kablolarının sadece şar ve dosya aktarımı değil ayrıca görüntü aktarımı konusunda da kullanılması da planlanmaktadır. USB-C birden fazla kullanılan kablolarının ortadan kalkması için çok önemli bir konumda. USB-C bağlantı kablolarının sağlamış olduğu avantajlı kullanım sayesinde; harici diskler bilgisayarlara bağlanabilecektir. Hatta 4K görüntü aktarımları da kolaylıkla yapılabilecektir. Hem ince görünüme sahip olan telefonların ve büyük ebatta ki bilgisayarların şarj dolumunu sağlayabilecek bir kapasiteyi kullanıcılarına sunmak. USB-C kablolarının simetrik bir tasarıma sahip olması nedeniyle kolay kullanım sağlarken, konektörünün bağlantı yuvasına kolaylıkla oturmaktadır. USB-C, USB 3.1’in sağlamış olduğu tüm hız ve güç avantajlarını desteklemektedir.

USB 3.1’ e bakıldığında, USB kablolarının en güncel hali olarak karşımıza çıkmaktadır. USB-C tüm kolaylığı sağlayan bir tür. Ancak USB-C ile USB 3.1 bakıldığında ;USB-C içerisinde USB 2.0 ve 3.0 barındırmaktadır. Ama karşılaştırmaya bakıldığında birbirine benzeyen bir teknoloji olduğu görülmektedir. USB TYPE-A kablolarının önüne geçtiği buradan anlaşılmaktadır. Burada kullanıcıların dikkat etmesi gereken en önemli faktör, satın alınacak olan cihazların USB-C destekli ürünler olmasıdır. Çünkü halen piyasa da USB-A destekli ürünler satışa sunulmaktadır. USB-A kablolarının kullanım zorluğu göz ardı edilemez bir durumdur. USB-A konjektöre sahip kabloların kullanımıyla birlikte elbette dönüştürücü ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Bunların önüne geçmek için de mutlaka cihazların yenilenmesinde konjektör özelliklerine dikkat edilmelidir. USB 3.1 ‘in gündeme geldiği şu günlerde alternatif seçenek olarak USB-C kullanımı sağlanabilir. Ancak gelişen teknolojinin karşısında USBA kullanımına devam edilmesi de vakit kaybından başka bir işe yaramayacaktır.

Exit mobile version