Android Studio nedir, Android Studyo sistem gereksinimleri nelerdir, Android Studio nasıl kurulur gibi çok popüler sorulara cevap vereceğimiz bu makalede, Android yazışım geliştirmeyi ister amatör ister profesyonel olarak uğraş edinmek isteyenlere yararlı bilgiler sunuyoruz.
Android Studio nedir sorusunun cevabı; yazılım devi olan ve dünyanın en büyük arama motoru olarak liderliği elinde bulunduran Google tarafından hazırlanmış ve piyasaya sürülmüş olan ve Android uygulamalarını serbest kodlarla geliştirmek isteyenlere hitap eden bir geliştirme yazılımıdır.
Bu yazılımın çıkış tarihi 2013 yılıdır, o zamandan bu yana yüz binlerce yazılımcı, milyonlarca Android yazılım geliştirdi. Bu yazılım, kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, kullanıcıların ihtiyaç duyabileceği; performans analizi yapma, hata ayıklama, emülatör aracı gibi önemli araçları da beraberinde getiriyor.
Kodların akılda tutulması zor olduğu için, Android Studio yazılımı, kullanıcılara bu konuda da kolaylıklar sağlıyor. Yazılımın en büyük avantajlarından biri de şudur: Android yazılımı ile çalışan bütün cihazlarda bu yazılımla oluşturulan programlar çalışabilir. Yazılımın içinde akıllı kod düzenlemede yardımcı olacak araçlar vardır. Oldukça detaylı test araçlarına da sahip olan Android Studio C++ yazılım dilini kullanır ve NDK ile çalışır. Yazılımın ikinci önemli avantajı, bu yazılımın sınırının, yazılımcının hayalleri ile sınırlı olmasıdır.
İçindekiler tablosu
Android Studio Sistem Gereksinimleri
Programın kullanılması için önce yazılımın Windows ya da Linux ortamına indirilmesi gerekiyor. Program, Win7, Win8 ve Win10 işletim sistemlerinin 32 -64 Bit sürümlerinde çalışır. Android Studio programını çalıştırmak için minimum 8 GB ram, 2 GB boş disk alanı ve 1280 x 800 Piksel ekran çözünürlüğü gerekir. Aynı donanımlar Mac OS ve Linux yazılımı kullananlar için de geçerlidir.
Android Studio Nasıl İndirilir?
Yazılımın kendi sitesinden indirmek için android studio sitesini ziyaret ediyoruz. Her zaman yazılımı kendi sitesinden indirmekte fayda vardır. Yazılım indirirken de dikkat etmeniz gereken nokta ssl ile korunup korunmadığıdır. Yazılımın kendi sitesine girdikten sonra download kısmına tıklıyoruz oradan ise Download Android Studio yazısına tıklıyoruz. Şuan ki sürüm boyutu 871 MB olarak gözüküyor. Her sürümde boyutlar farklılık gösterebilir. Çalışma yaparken android studio kasmasın ve hızlı çalışsın istiyorsanız kurulum aşamasında ssd diskinize kurulumu yapmanızda fayda var.
Android Studio Nasıl Kurulur?
Android Studio programını indirdikten sonra, sıradan yazılımlar gibi, programda next-ileri demeniz yeterlidir. Programın kurulacağı disk bölümü genelde, işletim sistem dosyalarının olduğu C: bölümüdür. Program kurulma işlemini bitirirken “Completing Android Studio Setup” penceresi ile kurulumun tamamlandığını haber verecektir. Programı açtığınızda, artık yeni bir dünyaya girmeye hazırsınız demektir; hemen ( Start a new Android Studio Project) tıklayın. Yeni proje adı, lokasyonu gibi bilgileri girdikten sonra yeni projeyi hazırlamaya hazırsınız demektir. Bir Android yazılımın, olabilecek en hızlı ve en etkin şekilde kodlanmasını sağlayan program Andoid Studio yazılımıdır.
Android Studio Özellikleri
Android Studio esnek bir kullanım sunar. Değişiklikler yapmanızı ve tekrar tekrar yazdığınız kodları test etme kolaylığı sınar. Böylece kodlama yapan kişiler, yazılımları üzerinde rahatça değişiklikler yaparak, en iyi duruma getirebilirler.
Bu yazılımda akılı kod düzenleyici sekmesi bulunmaktadır. Bu özellik sayesinde kod analizi yapabiliyorsunuz ve kafanız karışmadan daha hızlı çalışabiliyorsunuz. Çünkü bu özellik, kullanıcılara o an için akla gelmeyen pratik öneriler sunuyor.
Hızlı yükleme yapabilen emülatör sayesinde, yazılımı kolayca yapılandırabilir, test edebilir, birçok donanım özelliğini de simüle etme şansını yakalayabilirsiniz. Aradığınız örnek kodları içeren zengin bir kütüphanesi bulunan Android Studio, kodladığınız yazılımda, performans doğruluk sorunlarını düzeltebileceğiniz Lintelligence özelliğini de içerir.
Sonuç olarak Android Studio nedir sorusunun cevabı, Google tarafından üretilen ve Android yazılımları geliştirmek isteyen herkese ücretsiz sunulan bir yazılım geliştirme programıdır diyebiliriz. Bu yazılımlar, Google Play üzerinden satışa çıkarılabilir, ya da ücretsiz kullanıma sunularak, reklamlar aracılığı ile para kazanılabilir.