CMS İçerik Yönetim Sistemi Nedir? Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?


CMS içerik yönetim sistemi, bir web sitesinde metin içeriklerinden bağlantılara kadar pek çok öğenin meydana getirdiği kompleks yapıyı uyumlu şekilde oluşturmak için kullanılan bir tür yazılımdır. Web sayfalarına erişim sağladığınızda birçok bileşeni aynı anda görüntülersiniz. Videolar, bağlantılar, yorum paneli, metinler bir araya gelerek bütünlüklü bir web sitesini oluşturmuştur. Bu ögelerin tümünün nasıl oluşturulduğunu ve güncellendiğini ilk etapta düşünmeyebilirsiniz. Ancak bir web sitesi kurma veya E-ticaret yapma amacınız varsa detayları öğrenmeniz gerekir. Web sitelerinin bu kompleks yapısı geçmişte karmaşık kodlar ile uzmanlarca oluşturuluyordu. Ancak şimdilerde CMS içerik yönetim sistemi sayesinde kompleks yapıları meydana getirmek ve kontrollerini sağlamak daha kolay hale gelmiştir. Makalemizin devamından içerik yönetim sistemi hakkında tüm detayları öğrenebilirsiniz.

CMS İçerik Yönetim Sistemi Ne İşe Yarar?

CMS içerik yönetim sistemi, web sitelerinin ziyaretçileri tarafından görüntülenebilen içeriklerinin ve tasarımının yönetilebilmesini mümkün kılan yazılımdır. CMS, yönetici paneli olarak isimlendirilen menü yardımıyla kullanılmaktadır. CMS, kod bilgisi sınırlı olan kişilerin dijital içerikler oluşturabilmelerini ve bu içerikleri web sitesinde yayınlayıp, yönetebilmelerini sağlar.

İnsanların internetle ilk tanıştıkları dönemlerde web siteleri CSS veya HTML kod sistemleri sayesinde var ediliyordu. Ancak teknoloji geliştikçe hem tasarım hem de dosya kullanımı açısından daha karmaşık siteler tercih edilmeye başlandı. Bu kapsamda 2000’li senelerin başlarından beri iş faaliyetlerini internet ortamına taşıyan markaların web siteleri, kompleks ögeleri barındıracak şekilde hazırlanırken CMS ile kontrol ediliyor.

CMS İçerik Yönetim Sisteminin Özellikleri Neler?

CMS içerik yönetim sistemlerinin temel ve ortak nitelikleri aşağıdaki şekilde ifade edilir:

Bu temel özellikleri taşıyan CMS içerik yönetim sistemlerine tercih edilmesi halinde gelişmiş ek fonksiyonlar dahil edilebilir. Örneğin belirli eklentilerin içerik yönetim sistemine uygulanması ardından SEO araçlarına, sosyal medya kanallarına erişim sağlama, siteye farklı dil desteklerini entegre etme, siteyi 360 derece görüntüleme gibi yeni özelliklerden yararlanılır.

CMS İçerik Yönetim Sistemleri Hangileri?

CMS içerik yönetim sistemleri denildiğinde akla WordPress, Drupal, Opencart gibi seçenekler gelir. Bu içerik yönetim sistemleri hakkında detayları şu şekilde inceleyebiliriz.

Sıralanan içerik yönetim sistemlerinin özel ve gelişmiş fonksiyonlar sunan eklentilerinden ise ücret karşılığında tercihe bağlı yararlanılmaktadır.

CMS İçerik Yönetim Sistemleri Neden Kullanılmalı?

CMS içerik yönetim sistemi kullanmak “gereklidir” ifadesinin altının çizilmesinin sebebi bu sistemin sizlere bazı avantajları kazandırmasıdır. İşlerinizi basit şekilde yürütmek istiyorsanız web siteniz için içerik yönetim sistemlerinden faydalanabilirsiniz. Bu sistemleri kullanma kararının önemli görülmesine yönelik başlıca gerekçeler ise aşağıdaki şekilde sıralanır:

Tüm bu avantajları kazandırması açısından CMS içerik yönetim sistemlerinin kullanıma uygun oldukları ifade edilir.

CMS İçerik Yönetim Sistemi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İçerik yönetim sistemlerini kullanırken güvenlik hususuna dikkat edilmesi gerekir. Bu sistemler açık kodlu yapıya sahip olduklarından güvenlik koşulları güncelleme detaylarını gözden kaçırmayarak tam anlamıyla sağlanabilir. Öte yandan sistemlerin temel nitelikleri ve eklentileri ücretsizdir ancak özel eklentileri ücretlidir. Bu yüzden ilk etapta web sitenizde nelere ihtiyacınız olduğunu belirleyip, beklenmedik maliyetle karşılaşmamak için belirli eklentilerin kullanımına yönelik kararlar almayı unutmayın.

Fazla eklentiye ve bileşene sahip olan oldukça karmaşık sitelerin ise ziyaretçi deneyimde yüksek bir çıtayı yakalayamadığını unutmayın. İçerik ve dosya yönetimi kapsamında yapacağınız geliştirmeleri CMS içerik yönetim sistemi ile kademeli olarak gerçekleştirmeniz, ziyaretçilerinizin yenilikleri benimsemede sıkıntı çekmemelerini sağlar.

Exit mobile version