Televizyon monitör olarak kullanılır mı sorusuna pek çok kişi tarafından yanıt aranıyor. Yeni bir monitör almak isteyenler TV’leri de kullanıp kullanamayacaklarını araştırıyor. İşte detaylar…
İçindekiler tablosu
Televizyon Monitör Olarak Kullanılır mı? Kullanılamaz mı?
Bilgisayar için yeni bir monitöre ihtiyacınız olabilir. Büyük boyutlu ve yüksek çözünürlüğe sahip olan bir monitöre yüksek tutarlı ödeme yapmak istemeyebilirsiniz. Bu nedenle evinizdeki TV’yi bu amaçla kullanıp kullanamayacağınızı araştırıyor olabilirsiniz. Bu ilk başta iyi bir fikir gibi görünebilir. Ama gerçekten de mantıklı bir hareket mi? Bu yazımızda televizyon monitör olarak kullanılır mı sorusunun yanıtına odaklanıyoruz.
Günümüzdeki TV’lerin birçoğu HDMI bağlantı noktasına sahiptir. Bu nedenle multimedya cihazı ya da tablet ve bilgisayar gibi çeşitli cihazları tek bir kabloyla TV’ye bağlayabilirsiniz. 4K çözünürlüğü bulunan monitörler hangi boyuta gereksinim duyarsanız duyun pahalı olduğu için bu harcama yerine evdeki TV’yi kullanmak makul olabilir. Bilinmesi gereken şey şu ki TV ve monitörler dış taraftan aynı gibi görünebilir ama farklı amaçlara hizmet ederler.
Televizyon ve Monitör Farkı Nedir?
Televizyon monitör olarak kullanılır mı sorusunun yanıtını araştıranlar, TV ve monitörün farkını bilmeliler. Bu farklar şöyledir:
- OLED Burn-in Sorunları
- Yenileme Hızı
- En Boy Oranı ve Çözünürlük Seçenekleri
- Renk Doğruluğu
- Gecikme Süresi
- Piksel Yoğunluğu
Monitör, yakın mesafeden uzun zaman boyunca kullanıma yönelik olarak dizayn edilmiştir. TV de aynı anda birden çok kişi tarafından belirli bir mesafeden izlenmeye yönelik olarak geliştirildi. Peki bunun ne önemi var? Televizyona yakından bakmanızı engelleyen bir kanun yok. Aslında durum biraz daha farklı diyebiliriz. Üreticiler, bu kullanım farkını baz alarak TV ve monitörlerde farklı tür görüntü işleme teknikleri ve panel teknolojileri kullanır.
Piksel Yoğunluğu
Mesela bir TV tipik olarak bir monitörden daha düşük piksel yoğunluk vaat eder. Çünkü daha uzak mesafeden kullanım için özel olarak geliştirilmiştir. Bundan dolayı 32 inç büyüklüğünde bir TV Full HD (1.920 x 1.080) çözünürlük sunması ile 32 inç büyüklüğünde bir monitörün aynı çözünürlüğe sahip olması, kullanıcı tarafından elde edilen deneyimde farklılık arz eder. Monitör yakın mesafeden kullanıldığından ötürü 24 inçten daha büyük bir monitörde Full HD çözünürlük yerine 2K ya da 3K çözünürlük kullanılması önerilmektedir.
Gecikme Süresi
Televizyon monitör olarak kullanılır mı diyenler için gecikme süresinden de bahsedelim. Monitörler tipik olarak TV’lerden çok daha düşük gecikme süresi içerir. Bu da özellikle oyuncular olmak üzere bütün kullanıcılar için daha akıcı bir deneyim demektir. Günümüzde birçok oyuncu monitörü 1 ms gibi iddialı gecikme süreleri sunarken ortalama bir TV’nin gecikme süresi oldukça yüksektir.
Renk Doğruluğu
Pek çok TV kalibrasyon işleminden sonra bile başarılı bir renk doğruluğu sağlamaz. Nedeni ise kesin renk doğruluğu bir TV’nin tasarım hedefleri arasında değildir. Ekranı içerik düzenlemek ve oluşturmak için daha profesyonel amaçlarla kullanacaksanız bu ciddi bir dezavantaj olur. Diğer yandan bu amaca odaklanan profesyonel monitörler kalibre edilebilir ve hatta kutusunu açar açmaz kalibre edilmiş olarak gelir.
En Boy Oranı ve Çözünürlük Seçenekleri
Günümüzde modern TV’ler tek bir en boy oranı seçeneği ve üç çeşit çözünürlük seçeneği sağlar. 16:9 en boy oranı kullanıcılar için ideal değilse yapabileceğiniz aslında çok bir şey bulunmuyor. Aynı zamanda Full HD çözünürlük düşük ama 4K çözünürlük yüksek ise monitörlerde 1440p gibi bir çözünürlük desteği elde etmeniz söz konusu.
Yenileme Hızı
Televizyon monitör olarak kullanılır mı açıklarken yenileme hızına da değinmek gerekir. Günümüzde birçok TV 60 Hz yenileme hızına sahip. Ama PlayStation 5 ve Xbox Series X gibi yeni nesil konsollar ile 120 Hz yenileme hızı vaat eden bazı TV modelleri de üretilmiş durumda. Bu TV’ler tipik olarak son derece pahalıdır. Fakat halihazırda evinizde bir tane var olabilir.
Bir oyuncu iseniz ve güçlü bir sisteminiz mevcutsa 120 Hz sizin için düşük bir ekran yenileme hızı olabilmektedir. Monitörler 300 Hz gibi çok daha fazla yenileme hızı sağlar.
120 Hz ve HDMI 2.1 desteği bulunan bir TV aldığınız zaman HDMI 2.1 standardının bir parçası olarak bilinen HDMI VRR de elde etmiş olursunuz. Ancak birçok PC HDMI 2.1 desteği sunmaz ve FreeSync ya da G-Sync standartlarını destekler. Dolayısı ile bu değişken yenileme hızı özelliğini kullanmanız söz konusu olmamaktadır. Hz ve FPS kavramları kullanıcılar tarafından sıklıkla karıştırılır. Bunlar aynı şeyi temsil etmez.
OLED Burn-in Problemleri
Günümüzdeki modern TV’ler tarafından sunulan bu eşsiz özellikler için altın standardı olan OLED teknolojisi, burn-in şeklinde bilinen bir görüntü tutma problemine neden olabilir. Mesela görev çubuğu ekranda uzun süre sabit kalırsa bu durum görev çubuğunu kapsayan yerde görüntü sorununa katkıda bulunabilir. Bunu engellemek adına aktif olarak çalışmadığınız zamanlarda bir ekran koruyucusu tercih edebilirsiniz. Fakat riskleri önceden anlamanız gerekecek. Yine de OLED TV’ler bu problemi minimize etmek adına yerleşik koruma sistemi içerirler.