Telefonda Yer Açma 2021

Telefonda Yer Açma Yöntemleri 2021

Telefon hafızası düşük olanlar veya kendisine yetersiz gelenler için telefonda yer açma yöntemleri aşağıda sıralanmıştır. Akıllı telefonların depolama kapasiteleri genişledikçe fiyatları da bir o kadar artmaktadır. Dolayısıyla insanlar üst segment telefonlara erişememekte, alt veya orta segment cihazlar kullanmaktadırlar. Bu cihazların depolama kapasiteleri günümüz koşullarında ne yazık ki yetersiz kalmaktadır. Sistem dosyalarının kapladığı alan düşünüldüğünde kullanıcının faydalanabileceği depolama alanı daha da daralmaktadır.

Bu durumdan kurtulmak için yazılım tarafında çözümler uygulanabileceği gibi aynı zamanda çeşitli harici depolama birimleriyle de hafıza arttırılabilir.

Telefonda Yer Açma Yöntemleri 2021

Her ne kadar günümüz cihazlarının alt segmentleri depolama kapasitesi olarak düşük olsa da, geçmişe oranla önemli seviyede artış gösterdi. Geçmişte “iyi performanslı” olarak tanımlanan telelefonların yalnızca “1MB” hafızası bulunmaktaydı. Bu kadar düşük hafıza bile bize yetmekteydi. Yetmesinin sebeplerinden biri gereksiz mesajlaşmaların ve fotoğraf/video paylaşımlarının yapılmamasıydı. Geçmişte olduğu gibi gereksiz olan tüm paylaşım ve etkileşimlerden uzak durursak, hafızanın dolması da bir o kadar zor olacaktır. “Ben zaten elimden geleni yapıyorum” diyorsanız, ek olarak aşağıdaki telefonda yer açma yöntemlerini denemeniz, denediyseniz yeniden gözden geçirmeniz faydalı olacaktır.

Gereksiz Uygulamaları Silin

Telefonunuzda yer açmak için ilk yapacağınız uygulama gereksiz uygulamaları silmek olsun. Uygulamaların kapladığı alan bazen GB boyutuna ulaşabildiği için doluluğa sebep olan en önemli unsurlardandır. Uygulamalar ilk indirildiklerinde düşük boyutlu görünmektedir. İndirildikten sonra internet üzerinden tekrar dosya indirilerek uygulama boyutu artmaktadır. Bunu her kullanıcının ilk etapta fark etmesi mümkün değildir.

Kullanmadığınız veya az kullandığınız uygulamaları kaldırmak için ayarlar bölümünden uygulamalara erişebilirsiniz.

Telefonunuzun yavaşladığını düşünyorsanız sitemizde yer alan ; Android Telefon Hızlandırma Rehberi 2021 konumuzu okumanızı tavsiye ederiz.

 

Önbellek Temizliği Yapın

Uygumaların verimliliğinin artması için önbellek verileri arkaplanda tutulmaktadır. Bu verilerin boyutu genellikle uygulamayı kullanım sürenize bağlı olarak artmaktadır. Veriler tıpkı uygulamalar gibi ciddi boyutlarda alan kaplamaktadır. Özellikle sosyal medya uygulamalarının önbellek verilerinin 100-500MB’lara ulaştığını görebilirsiniz. Telefon hafıza arttırma için yine ayarlar menüsünden uygulamalara erişebilir ve “önbellek temizle” butonu ile tüm verileri silebilirsiniz.

Bu verileri sildiğinizde uygulamada tekrar oturum açmanız gerekebilir. Uygulamalar bu işlemden sonra genellikle ilk yüklediğiniz hale dönecektir. Bu işlemin tehlikeli olan bir kısmı da bulunmaktadır. Verilerinizi sadece sizin cihazınızda saklayan uygulamalarda vardır. Bu uygulamalarda önbelleğin temizlenmesi, tüm verilerin silinmesi anlamına gelir. Örneğin yapılacaklar listesi hazırladınız ve uygulama verileri yalnızca cihazınızda saklıyor. Bu durumda yaptığınız liste de silinebilir. Riski göze almamak için önbellek işlemiden önce, önemli gördüğünüz verilerinizi yedekleyin.

Galerideki Gereksiz Fotoğraf ve Videoları Silin

Uygulamalardan sonra telefonlarımızda en çok yer kaplayanlar fotoğraf ve videolardır. Fotoğraf ve videoların çekim kalitesinin artmasıyla birlikte kapladıkları alan her geçen gün artmakta. Telefonda yer açma için galerideki gereksiz olan fotoğraf ve videoları silin. Örneğin aynı anda çekilmiş birbirine benzer onlarca fotoğrafı telefonunuzda tutmak yerine yalnızca bir tanesini bulundurabilirsiniz.

İndirdiğiniz Dosyaları Kontrol Edin

İnternetten indirdiğiniz dosyalar eğer yüksek boyutlardaysa cihazınızda yer kalmamasının sebebi bu olabilir. Yüksek boyutlu tek bir dosya indirmemiş olabilirsiniz. Ancak yüzlerce düşük boyutlu dosya da aynı etkiyi yapacaktır. Temizlik yapmak için indirilenler klasörünü dosyalar bölümünde kolaylıkla bulabilirsiniz.

WhatsApp, Instagram ve Facebook vb. Klasörlerini Temizleyin

Akıllı telefonlarla birlikte mesajlaşma uygulamalarının çıkmasıyla, anlık mesajlaşma tüm dünyada yaygın hale geldi. Artık arkadaşlarımızla veya çevremizle saniyeler içerisinde fotoğraf, video paylaşımı yapabilir hale geldik. Tabi bunun dezavantajlarında birisi de cihazımızda herkesin gönderdiği video ve fotoğrafları saklamak durumunda kalmaktır. Otomatik indirme özelliğini kullanmasanız bile manuel olaran indirdiğiniz fotoğraf ve videolarda bir süre sonra cihazınızın dolmasına sebep olacaktır.

Telefonda yer açma işlemi için saklanan bu dosyaları Whatsapp, Instagram ve Facebook gibi uygulamaların içerisinden silebileceğiniz gibi dosyalar bölümünde bulunan uygulama klasörünü biraz kurcalayarak silebilirsiniz. Eğer bilgi sahibi değilseniz klasör yerine uygulama içi temizliği tercih edin.

Çekim Kalitesini Düşürün

Telefonda yer açma için etkili yöntemlerden biri olan fotoğraf ve videoları silmenin bir diğer parçası da , fotoğraf ve video kalitesini düşürmektir. Fotoğraf ve video kalitesini çekim yaparken ayarlayarak %50-80 oranında fotoğraf ve video boyutlarını düşürebilirsiniz. Eğer kaliteyi düşürdüğünüzde görüntü çok bozuluyorsa, orta kaliteye alarak dengeyi yakalayabilirsiniz.

Uygulamaların Lite Sürümünü Yükleyin

Gereksiz uygulamalardan kurtuldunuz fakat hala cihazınızda işinize yarayan ve büyük yer kaplayan uygulamalar olabilir. Bu durumda sık kullandığınız bu uygulamaların lite(hafif) sürümünün olup olmadığını kontrol edin. Hafif sürümler, tam sürümlerin temel işlevlerini yerine getirecek şekilde hazırlanır. Avantajı ise önemli seviyede depolama alanı ve mobil veri tasarrufu sağlamasıdır.

Telefonu Sıfırlayın

Sistem dosyaları haricindeki diğer uygulamaların ve özel dosyalarınızın kapladığı alanı boşaltmak için en son yöntem telefonu sıfırlamaktır. Telefonda yer açma işleminde en son tercih edilen yöntem olsa da, zaman alan tek tek temizleme yönteminden daha pratik ve hızlı bir çözümdür. Telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmeden önce mutlaka özel verilerinizi yedekleyin.

SD Kart Takın

Yukarıda sıralanan çözümlerle mevcut depolama alanında yer açamadıysanız ek depolama birimlerine göz atmanız gerekiyor demektir. MicroSD kartlar kullanım kolaylığı açısından telefonlar için ilk tercih edilen harici depolama birimleridir. SD kart satın almadan önce telefonunuzun maksimum SD kart kapasitesini öğrenin. Çünkü 512GB’lık bir sd kartı, 64GB sd kart desteği olan bir cihaza takamazsınız.

USB Flash Bellek Kullanın

USB flash bellekleri bilgisayalar için kullanabildiğimiz gibi telefonlarda da kullanabiliriz. Wi-Fi desteği olan USB’lerden satın alarak ek bir kabloya ihtiyaç duymadan dosyalarınızı aktarabilirsiniz. Wi-Fi USB bellek bulmakta zorlanıyorsanız, bir adet OTG kablosu satın alarak bu sorunu çözebilirsiniz. OTG kabloları USB cihazları telefonunuzua bağlamanıza yarar.

Harici Harddisk & SSD Edinin

Harici harddisk veya ssd almak, USB almaktan daha az maliyetlidir. Ek Olarak kullanılan SSD ve HDD’leri de USB bellekler gibi otg kablo aracılığıyla telefona bağlayabilirsiniz. Yine USB’lerde olduğu gibi HDD ve SSD’leri de entegre olarak veya çeşitli yöntemlerle Wi-Fi desteğiyle kullanmak mümkündür.

Bulut Depolamadan Yararlanın

Telefonda yer açma sürecini en az maliyetle sonlandırmak istiyorsanız ücretsiz bulut depolama servislerinden yararlanabilirsiniz. Bu servislerin ücretsiz seçenekleri standart bir kullanıcı için yeterli olacaktır. Onlarca/yüzlerce GB’lık depolama alanına ihtiyacınız varsa ücretli bulut depolama servislerini inceleyebilirsiniz.

Exit mobile version