AndroidMobil Alemi

Android Telefon Hızlandırma Rehberi 2021

Android Telefon Hızlandırma Yöntemleri Nelerdir?


Android telefon hızlandırma işlemi az önemsenen ancak uygulandığında iyi sonuçlar alınabilecek bir işlemdir. Kullanıcılar satın aldıkları akıllı telefonların eskisi gibi hızlı çalışmadığını görürler. Yavaşlık problemi gayet normaldir. Bu sorun herhangi bir cihaza özel değil, hemen hemen tüm cihazlarda görülebilir. Üst düzey performansa sahip bir cihaz satın alsanız dahi belirli bir süre sonra bakım yapmak gereklidir.

Android Telefon Hızlandırma Yöntemleri Nelerdir?

Aşağıdaki android telefon hızlandırma 2021 yöntemleriyle cihazınız tekrar eski hızına dönebilir. Eğer cihazınız yeniyse bu işlemleri uyguladıktan sonra verim alma ihtimaliniz daha yüksektir. Çünkü yeni cihazların donanımlarında fazla yıpranma söz konusu olmadığı için tam performansta çalışabilirler.

Listedeki işlemlerin tamamı uygulandığında güzel verim alınabilir. Eğer bazılarını gereksiz görüp uygulamazsanız alacağınız verim de bir o kadar düşecektir.

Telefonu Yeniden Başlatmak

“Reset at düzelir” sözü yerinde kullanıldığında doğru olan bir sözdür. Sizde gün boyu veya yoğun bir şekilde telefonunuzu kullandıktan sonra yavaşlama gördüyseniz telefonu yeniden başlatmalısınız. Uygulamalara dair işlemler sonlandırılacağı ve sadece sistem özellikleri çalışacağı için telefonunuz hızlanacaktır. Eğer yeniden başlattıktan kısa bir süre sonra telefonunuz yavaşlamaya başlıyorsa yazının devamındaki android telefon hızlandırma yöntemlerini uygulayın.

Hızlandırma Uygulamalarından Uzak Durmak

Sözde hızlandırma uygulamaları ile cihazınızı yavaşlatmaktan vazgeçin. Birbirinden gereksiz veya işlevsiz özellikleriyle RAM, işlemci, diğer kaynaklar ve mobil internetiniz bu tarz uygulamalar tarafından kullanılıyor. İstisnalar hariç bu tarz uygulamaları geliştirenler, yanlış ve haksız yollarla kullanıcılar üzerinden gelir elde etmiş oluyor.

Arka Plan İşlemlerini Sonlandırmak

Arka plan işlemleri ile kapatmadığınız uygulamalar kastedilmemektedir. Daha çok servis mantığında çalışan ve genellikle haberinizin bile olmadığı birçok uygulama ve işlem kastedilmektedir. Arka plan işlemleri de RAM ve diğer sistem kaynaklarını tüketmekte ve cihazınızı yavaşlatmaktadır.

Bu uygulama ve işlemleri görebilmek için Ayarlar menüsünden Uygulamalar kısmına gitmeniz gerekiyor. Örneğin hava durumu, haber veya buna benzer ihtiyacınızın olmadığı uygulama ve servisler çalışır vaziyette ise durdurabilirsiniz. Her gün bu işlemleri durdurmak sizi yoracaksa, gereksiz bulduğunuz uygulama ve servisleri kaldırabilirsiniz. Ancak kesinlikle bilmediğiniz ve gerekliliğinden emin olamadığınız uygulama ve servisleri durdurmayın/kapatmayın.

Akıllı telefon hızlandırma ve batarya ömrünü korumak için bu işlemi üşenmeden yapmanız gerekir. Bazı uygulamaları istesenizde kaldıramayabilirsiniz. Kaldırmak için root işlemi gerekebilir. Fakat tehlikeli bir işlem ve dezavantajları olan bir işlem olduğu için pek tercih edilmemekle birlikte, profesyoneller tarafından yapılmalıdır.

Gereksiz Dosyaları Silmek

Hafızası dolan telefonlar sistemin daha yavaş çalışmasına sebep olur. İşinize yaramayan ne kadar dosya, fotoğraf ve video varsa hepsini temizleyin. Sadece galeride görünenleri silmek yetersiz olacaktır. WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarıyla gönderdiğiniz veya aldığınız dosyalar da cihazınızda depolanır. Bu uygulamaların klasörüne girerek temizlik yapmanız gerekir.

Gereksiz Uygulamaları Kaldırmak

Android telefon hızlandırma yöntemleri arasında en etkili olan işlem gereksiz uygulama temizliği denebilir. Uygulamaları kaldırmakla cihazınızda yalnızca yer açmış olmazsınız. Aynı zamanda uygulamaların arka planda internetinizi kullanmasını, RAM ve işlemci gibi kaynakları tüketmesini engellemiş olursunuz.

Uygulamaları kaldırdığınız zaman uygulamaya ayrılan işlem gücü sisteme ayrılır veya boşa çıkmış olur. Dolayısıyla cihazınızdan ne kadar gereksiz uygulama kaldırırsanız o kadar olumlu etki görebilirsiniz.

Antivirüs Programlarını Kullanmamak

Akıllı telefon “hızlandırma” uygulamaları gibi antivirüs uygulamaları da sisteme fazla yük bindirmektedir. Pek bilinmeyen kaynaklardan apk dosyası indirmediğiniz sürece Android cihazlarda problem yaşama ihtimaliniz düşüktür. Zaten siber tehtidlere karşı elinizden geleni yapıyorsanız sorun yaşama ihtimaliniz daha da düşmektedir. Bu nedenle antivirüs uygulamalarına ihtiyaç duymadıkça kullanmanız gerekmiyor.

Siz yine de tedbir almak istiyorum diyorsanız, cihaz güvenliğinden çok oltalama (phishing) saldırılarına karşı tedbir almaya bakın. Günümüzde bu saldırılara maruz kalan ve mağdur olan insanların sayısı azımsanmayacak seviyededir.

Senkronizasyonları İptal Etmek

Senkronizasyonlar sizden bağımsız olarak arkaplanda gerçekleşen güncelleme işlemleridir. Bu güncellemeler genellikle e-posta, bulut depolama, whatsapp yedekleme vb. servisler için kullanılmaktadır. Siz zaten bu servislere/uygulamalara düzenli olarak giriyorsanız, her girdiğinizde manuel olarak bu işlemleri yapabilirsiniz. Bu nedenle android telefon hızlandırma ve mobil veri tasarrufu için senkronizasyon özelliğini kapatmanız iyi olacaktır.

Animasyon ve Canlı Duvar Kağıtlarını Kullanmamak

Grafiksel işlemler akıllı telefonları en fazla yoran işlem türüdür. Animasyonların fazlalığı ve canlı duvar kağıdı vb. özellikler görselliği arttırsa da, telefonun yavaşlamasına, şarjın çabuk bitmesine ve bataryanın daha çabuk yıpranmasına neden oluyorlar.

Animasyonları kapatmak mümkün değil. Süresini uzatmanız yani yavaşlatmanız telefona binecek olan yükü biraz hafifletebilir. Animasyon süresine direkt erişim olmadığı için geliştirici seçeneklerini aktif edip, süreyi uzatabilirsiniz.

Gereksiz Widget Kullanmamak

Tıpkı uygulamalar gibi widgetlarda arkaplanda sürekli olarak uzak sunucularla internet üzerinden veri transferi yaparlar. Bunu yaparken internetinizi ve RAM gibi önemli kaynakları boşa tüketerek cihazınızın yavaşlamasına sebep olurlar. Hava durumu gibi basit bir arama ile ulaşabileceğiniz bilgiler için widget kullanmanız gereksizdir.

Not defterinin önizlemesi vb. widgetları kullanmanız konusunda herhangi bir sakınca yoktur. Çünkü bu tarz widgetlar internet üzerinden veri transferi gerçekleştirmediği için minimum seviyede kaynak tüketirler. Widgetların nasıl çalıştığına dair pek bilginiz yoksa ve zaten ihtiyacınız yoksa android telefon hızlandırma için hepsini kaldırmanızda fayda var.

Bluetooth ve NFC Benzeri Bağlantıları Kapalı Tutmak

Bluetooth ve NFC benzeri teknolojiler eşleşme için devamlı olarak tarama yaparlar. Pasif konumda olsalar bile yakındaki aygıtları bulabilmek için tarama yaparlar. Yani her durumda bu teknolojiler sistem kaynaklarını tüketiyor ve telefonunuzu yavaşlatıyor. Yavaşlatmasa da şarjınızı boşa tüketip, bataryanızı yıpratıyor.

Bazen hatayla dokunarak Bluetooth veya NFC’yi açabiliyoruz. Bildirim panelini arada bir kontrol edip bu özelliklerin açık olup olmadığını kontrol etmekte fayda var.

Uygulamaların Hafif Sürümlerini Tercih Etmek

Android telefon hızlandırma ve mobil veri tasarrufu için uygulamaların hafif (lite) sürümlerini tercih etmelisiniz. Bu tarz uygulamalar geliştiriciler tarafından az sistem kaynağı (RAM, işlemci vb.) tüketecek şekilde ve mobil veriyi daha tasarruflu kullanacak şekilde tasarlanır ve geliştirilirler.

Telefona Yük Bindiren Uygulamalardan Uzak Durmak

Cihazınızın RAM ve işlemci kapasitesi yetersizse, cihaza uzun süre yük bindiren uygulamaları kullanmayın. Telefon bileşenleri bu tarz durumlarda çok daha kısa sürede yıpranır. Belirli bir süre sonra cihazın ilk zamanlarındaki performansını alamamaya başlarsınız. Batarya da yük altında olacağı için ısınma meydana gelir ve çabuk yıpranmasının yanı sıra şişebilir/patlayabilir.

Manuel Önbellek Temizliği Yapmak

Rootsuz telefon hızlandırma ve uygulama hatalarını gidermek için önbellek temizliği sıklıkla yapılır. Önbellek temizliği ile uygulamanın telefonunuza sonradan kaydettiği verilerin büyük çoğunluğu silinir. Depolama alanında yer açılacağı için Android işletim sistemi daha sorunsuz çalışır. Bir uygulamanın önbellek verilerini temizlemek için Ayarlar menüsünden Uygulamalar bölümüne gitmeniz gerekir.

Bu verilerin saklanma amacı genellikle kötü değildir. Genel amaç tasarruftur. Önbellek verileri kullanılmıyor olsa idi, kullanıcılar uygulamanın birçok özelliğini kullanmak için internet bağlantısına ihtiyaç duyarlardı. Önbellek verilerinin saklanması elbette gereklidir, ancak veriler gereğinden fazla yer kaplamaya başladıysa sıfırlanması, araya kaynayan gereksiz verilerin silinmesi için iyi olacaktır. Önbellek verilerini ayda veya üç ayda bir temizlemeniz yeterli olacaktır.

Eğer yaptığınız değişikliklerin kesinlikle kaybolmaması gereken bir uygulama kullanıyorsanız, önbellek verilerini temizlememelisiniz. Bazı uygulamalar bu verileri sunucularında yedeklemez, dolayısıyla tüm veriler kalıcı olarak silinir.

Android İşletim Sistemi Güncellemelerini Yüklemek

Yazılımlar bünyelerinde birçok hataları barındırır. Bu hataların giderilmesi için düzenli olarak bakım yapılır. Hataların giderilmesinin yanı sıra yazılımın daha iyi çalışması için ek geliştirmeler yapılır. Android telefon hızlandırma için en temel adımlardan birisi de android işletim sistemini güncel tutmaktır.

Üreticilerin verdiği güncellemeleri indirmeniz faydalı olabilir. Ancak bazı güncellemeler elbette hata içerebilir. Bu hatalara maruz kalmamak için güncelleme tarihinden mümkünse 1 ay sonra yükleme yapın. Bu süre içerisinde var olan hatalar çözülebilir, yeni güncelleme yayınlanabilir.

Bunun yanı sıra işletim sistemini güncel tutacağım derken cihazınızın desteklemediği Android sürümlerini sakın kurmayın. Android sürümlerinin sistem gereksinimleri birbirinden farklı olabileceği için cihazınız yavaşlayabilir veya telefonu kullanmanızı engelleyecek çeşitli hatalarla karşılaşabilirsiniz.

Uygulamaları Güncellemek

Android’i güncel tuttuğunuz gibi uygulamalarınızı da güncel tutmalısınız. İstisnalar hariç  güncellemeler performansın artması ve özelliklerin daha iyi hale gelmesi için yayınlanır. Güncellemelerle birlikte uygulamaların daha az kaynak (RAM, internet vb.) tüketerek çalışması cihazızının da hızlanmasına katkı sağlar. Özellikle arka plan işlemlerinin tasarrufuna yönelik bir güncelleme yayınlanmışsa bu faydayı çok daha çabuk görebilirsiniz.

Güncellemelerin içerikleri bazen net olarak belirtilmediği için her güncellemeyi indirmek istemeyebilirsiniz. Bunun için otomatik güncelleştirmeleri kapatın. Güncelleme içeriklerini öğrenmek için geliştirici ile iletişime geçebilirsiniz. Bu şekilde sadece gerekli olduğunda güncelleme indirmiş olursunuz.

Android Telefonu Fabrika Ayarlarına Döndürmek

Android veya iOS farketmeksizin akıllı telefon hızlandırma sürecinde sıfırlama yapmak en son tercih edilmesi gereken ama etkili olan bir çözümdür. Telefonunuz sıfırlandığında tam anlamıyla fabrika ayarlarına dönmeyebilir. Telefondaki tüm dosyaları silseniz bile eski verileriniz bozuk/düzgün şekilde saklanabilmektedir. Buna rağmen hard&soft reset işlemleri cihazın hızlanması için en verimli çözümlerden biridir.

Android cihazınızı sıfırlamadan önce mutlaka yedekleme yapın. Aksi takdirde geri dönüşü olmayacak şekilde dosyalarınız(fotoğraf, video, belge vb.) silinir.

Android Telefon Hızlandırma Başarısız Olursa?

Android telefon hızlandırma yöntemlerinin tamamını uygulamış ama bir türlü verim alamamış olabilirsiniz. Cihazınız çok eski ise donanımları yıprandığı için tam performans alamıyor olabilirsiniz. Eğer öyleyse yeni bir cihaz satın almanız dışında pek bir çözüm yok. Eğer cihazınız yeniyse ve yavaş çalışıyorsa, yeni bir cihaz satın almak yerine teknik servise götürebilirsiniz.

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.