Sim Kart Nedir?

Sim Kart Çeşitleri Nelerdir?


Sim kart, mobil iletişim cihazlarının kullanan abonesi ile şebeke arasındaki bağlantıyı kuran entegre devredir. Sim kart genellikle silikon maddeler ile yapılmış, yarı iletken maddelerle bir metal levha üzerine tek bir ünite olarak yerleştirilen elektronik devrelerdir. Entegre devreler günümüzde; boyutunun küçük olması, hafifliği ve kullanım kolaylığı ile elektronik sektöründe yaygın bir biçimde kullanılır. Entegre devreler düşük maliyetleri sayesinde bilgisayarlardan cep telefonlarına kadar birçok alanda varlık gösterir. Bu maliyetlerin düşük olmasının nedeni; tek bir levha üzerinde bir seferde basılıyor olmasıdır.

eSİM nedir? eSİM Nasıl Aktif Edilir?

Sim Kart Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde kullanılan sim kartlar telefon modellerine göre değişiklik göstermektedir. Sim kart çeşitliliğini artıran en önemli sebep; yeni nesil cihazların teknik donanımları arttırılırken tasarımsal olarak da yer kaplayan sim kartlarının küçültülme isteğidir. Cep telefonlarında kullanılan sim kartların; standart sim, mini sim, mikro sim ve macro sim gibi çeşitleri bulunur. Ayrıca bu sim kartların 32 kb, 64 kb, 128 kb gibi hafıza ebatları bulunur. Bu ebat ölçüleri sim rehberine kaydedebileceğiniz isim kapasitesini ifade eder. İhtiyacınız doğrultusunda size en uygun olan hafızalı sim kartı alıp telefonunuza takmalısınız.

PIN Kodu Nereden Değişir?

15 x 25 mm boyutunda standart 0.79 mm kalınlığındaki en büyük sim karttır. Bu sim kartın kullanımı eski nesil cep telefonları ile birlikte gün geçtikçe azalmıştır. Yeni nesil cep telefonları ile birlikte günümüzdeki akıllı telefonların hiçbiri standart sim kartını desteklememektedir.

12 x 15 mm boyutunda 0.67 mm kalınlığında standart sim karttan %52 daha küçük boyuttadır.

15 x 25 mm boyutunda 0.79 mm kalınlığında standart sim karttan %60 daha küçük boyutta ve %15 daha az kalınlıktadır. Nano sim kartlar yeni nesil cep telefonlarında kullanılan en küçük boyutlara sahip sim kartıdır. Nano sim kartta sim kartın yalnızca çip bölümü alınıp telefonda kullanılır.

Volte servisi Nedir? Açma ve kapatma nasıl yapılır?

Sim Kart Nasıl Çalışır?

Günümüzde GSM (Global System for Mobile Communications) teknolojisiyle çalışan tüm cep telefonları tek başına sim kartsız şekilde; arama talebi oluşturamaz, mesajlaşma ağına katılamaz ve internet kullanamaz. Bir telefonun bunları yapabilmesi için sim kartının takılı olması gereklidir. Tüm GSM standartları ile hücresel ağ kullanımı ve hücreler arası geçiş yapılabilir. Sim kartsız telefondan bir tek acil aramalar (polis, acil sağlık servisleri) yapılabilir. Peki bu sim kart nasıl çalışır? Sim kartlar içerisindeki IMSI kodu (Uluslararası Mobil Abone Kimliği) abonenin bireysel olarak kullandığı operatör şebekesini ifade eder. Sim kartın; arama, mesaj atma ve interneti kullanma gibi etkinlikler yapabilmesini sağlar. Sim kartlar teknolojisi sayesinde gittikçe küçüldüler. Akıllı telefon kullanımının da iyiden iyiye yaygınlaşması ile birlikte daha küçük yapılara dönüşebilen çentikli yapı sim kart kullanımı artmıştır. Bu iç içe geçen yapı sayesinde sim kartlar 15 x 12 mm boyutunda ve standart olarak 0.76 mm kalınlığındadır.

Hangi Durumlarda Sim Kart Değişikliği Yapılır?

Sim kart değişikliği kartın kayıp olduğu durumlarda, kapasitesinin yetmediği hallerde ve sim karttan ekstra hizmet beklendiğinde yapılabilir. Örneğin 4.5G uyumlu sim karta geçmek için x sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Sim kartın en büyük avantajlarından biri içerisinde rehber bölümünün olmasıdır. Böylece sim kart değişiklikleri sırasında veri kaybı gibi olumsuz durumlar meydana gelmeden kart içindeki bilgiler yeni rehbere aktarılabilir. Her sim kartın içinde depolayabileceği bir kapasite bulunur. Bu yüzden sim kart alırken veya sim kartınızı değiştirirken bu kapasitenin ihtiyacınızı ne kadar karşıladığını kontrol etmelisiniz.

 

 

Exit mobile version