Bilgisayar GenelKücük Bilgiler

Bilgisayarda Ekran Görüntüsü Nasıl Alınır? Bilgisayarda Ekran Görüntüsü Alma Programı


Bilgisayarda ekran görüntüsü nasıl alınır? Bilgisayarda ekran görüntüsü alma programı nasıl kullanılır? Özellikle bilgisayarınızda bulunan önemli yerleri ekran görüntüsü alarak kaydetmek ya da bir yerlere göndermek istiyorsanız ekran görüntüsü alma konusunda yardım gerekebilir.

Bilgisayarda ekran görüntüsü almak için iki farklı seçenek bulunmakta. İlki, kullandığınız işletim sisteminin kendi içinde bulunan ekran alıntısı araçlarını kullanmak. Diğeri ise ücretsiz olan yazılımlardan yararlanarak Ekran görüntüsü almak.

Bilgisayarda ekran görüntüsü alma programı ile sadece Windows değil Mac ve Linux işletim sistemlerinizden de ekran görüntülerini tek bir tıklama ile alabilir, istediğiniz gibi özelleştirebilir. Kopyalayabilir veya karşıya yükleyerek gönderebilirsiniz.

Peki, Bilgisayarda ekran görüntüsü nasıl alınır? Neler yapılmalı?

Bilgisayarda Programsız Ekran Görüntüsü Nasıl Alınır?

Bilgisayarda ekran görüntüsü almak için iki farklı seçenek olduğunu söylemiştik. İlk seçenek programsız ikinci seçenek ise programlı ekran görüntüsü alma yöntemiydi.

Peki, Windows bilgisayarda programsız ekran görüntüsü nasıl alınır? Programsız ekran görüntüsü almak için uygulayabileceğiniz ilk adımlar sırası ile;

  • Windows + Shift + S Tuşlarına aynı anda basın.
  • Karşınıza çıkan alandan ekran görüntüsü almak istediğiniz bir alanı seçin veya tam ekran, pencere ekran alıntısı gibi seçeneklerden yararlanın.
  • Seçtiğiniz alan veya seçtiğiniz seçenek ile ekran görüntünüz kaydedilmiş olur.
  • Sağ alttan çıkan ekran alıntısı aracının bildirimine tıklayın.
  • Açılan pencerenin sağ üstünde bulunan ikonlar ile ister ekran görüntünüzü kopyalayın isterseniz bir alan kaydetmek için disk simgesine tıklayın.

Ekran alıntısı aracının kısa yolu ile ekran alıntısı almak bu kadar basit. Peki, sadece tek bir tıklama ile programsız olarak ekranınızın tamamını ekran görüntüsü olarak almak ister misiniz? Bu yöntem için de program kullanmaya gerek yok. Ancak bazı dezavantajları bulunuyor.

  • İkinci ekranınızın da görüntüsünü kaydeder.
  • Bilgisayar ekranınızda gözüken her alanın ekran görüntüsünü alır.
  • Düzenlemek için Paint gerekebilir.
  • Tam ekran olan bazı uygulamalarda çalışmayabilir.

Söz konusu sorunları kabul ediyorsak ikinci olan yönteme geçebiliriz. Windows bilgisayarda PrntSC tuşu ile ekran görüntüsü nasıl alınır?

  • Klavyenizin genellikle sağ üst tarafında bulunan “PrntSC” tuşuna basın. Söz konusu tuş ok tuşlarının üzerinde de kalabilir.
  • Tıkladıktan sonra bilgisayarınızda açık olan ve görebildiğiniz her alanın ekran görüntüsü alınır.

Alınan ekran görüntüsünü bir yere yapıştırmak için “CTRL + V” kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Söz konusu yapıştırma sohbet uygulamaları, internet ortamları ve Word dosyaları gibi dosyalar için geçerlidir.

Ekran görüntüsünü düzenlemek ve masa üstüne bir kopyasını kaydetmek isterseniz izlemeniz gereken adımlar biraz daha farklı.

  • Aynı adımlar ile ekran görüntüsünü alın.
  • Paint uygulamasını bilgisayarınızda çalıştırın.
  • CTRL + V Kısa yolları ile aldığınız ekran görüntüsünü Paint uygulamasına yapıştırın.
  • Gerekli düzenlemeleri sağlayın.
  • Sol üst tarafta bulunan disket simgesine tıklayın ve kaydetmek istediğiniz alan ekran alıntısını kaydedin.

Lightshot ile Ekran Görüntüsü Nasıl Alınır? Bilgisayarda Ücretsiz Ekran Görüntüsü Alma Programı

Bilgisayarda ücretsiz ekran görüntüsü alma programı ile ekran görüntüsü almak daha kolay. Programsız şekilde ekran görüntüsü almanızı sağlayan yöntemler olsa da ekran alıntılarınızı depolamak, düzenlemek ve onları kaydedip göndermek için ekstra uğraşlar vermeniz gerekebilir.

Lightshot. Mac, Linux ve Windows işletim sistemlerinde tamamen ücretsiz şekilde çalışabilen bir ekran görüntüsü alma aracıdır. Söz konusu program ile ekran görüntülerinizi alıp düzenlemenin yanı sıra tek bir tıklama ile internete de yükleyebilirsiniz.

Kendi sunucularına ekran görüntüsü yüklemenize izin veren uygulama, linkleri arkadaşlarınız ile paylaşarak ekran görüntüsünü anında paylaşabilmenize de olanak sağlıyor.

Lightshot ile ekran görüntüsü nasıl alınır? Lightshot nasıl yüklenir?

  • Buraya tıklayın ve Lightshot’u tamamen ücretsiz şekilde indirmenize imkan veren web sitesine giriş sağlayın.
  • Sağ üst köşede yer alan indirme butonlarından sisteminize uygun olanı seçin ve indirin. Tamamen reklamsız şekilde biraz bekleme ile programa sahip olabileceksiniz.
  • Basit ve yönlendirmeli adımlar ile programı kurun ve çalıştırın.

Kurulumu ileri ve ileri tuşuna basmaktan ibaret olan Lightshot yazılımı, kurulumdan sonra ekstra bir ayara gerek duymamakta. Kullanmak için yapmanız gereken tek şey ya programın ikonuna ekranınızın sağ altına giderek tıklamanız ya da klavyenizde bulunan “PrntSC” tuşuna basmaktır.

  • Lightshot yazılımının çalıştığından emin olun.
  • Ekran görüntüsü almak istediğiniz alan ulaşın ve klavyenizden “PrntSC” tuşuna basın veya uygulamanın ikonun tıklayın.
  • Karşınıza çıkacak olan panelden ekran görüntüsü almak istediğiniz alanın seçimini gerçekleştirin.
  • Uygulamanın üzerinde yer alan butonlar ile ister dosyanızı kaydedin, ister karşıya yükleyin isterseniz kopyalayın.

Bilgisayardan ekran görüntüsü almanızı kolaylaştıran bu uygulama, tam ekran olan alanlarda da sorunsuz şekilde ekran görüntüsü almanızı sağlıyor. Özellikle oyunlarda ekran görüntüsü almayı seven bilgisayar kullanıcıları için içinde barındırdığı özellikler ile kolay kullanım sağlamakta.

Lightshot yazılımı ile tam ekran olarak ekran görüntüsü alabilmek için: Shift + PrntSC tuşuna tıklamanız yeterli.

Lightshot uygulamasında ekran görüntüsü alma kısayolu nasıl değiştirilir? Uygulama ayarlarına nasıl girilir? Uygulamanın ikonuna sağ tıklayın > Ayarlar seçeneğine ulaşın.

Karşınıza çıkan ekrandan klavye kısayolları bölümüne ulaşın ve tuşları istediğiniz gibi özelleştirin. Uygulama, ekran görüntüsü almanız konusunda tuş atamalarını özgür bırakarak kolay kullanımı hedeflemekte.

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir