İnternet kullanıcılarının çok büyük bir çoğunluğu bağlantı sorunlarıyla karşılaşıyor. Bu sorunlardan birisi de WiFi çekim gücünün az olması. Yazının devamında WiFi çekim gücü arttırma konusu detaylıca ele alınmıştır.
Kablosuz bağlantıların stabil olabilmesi ve verim alınabilmesi için gerekli şartlar sağlanmalıdır. Gerek kullandığınız modemde gerekse telefon veya laptop vb. cihazlarınızda yapacağınız birkaç değişiklik WiFi çekim gücünüzü arttırabilir. Bu nedenle aşağıda önerilen yöntemleri mümkünse atlamadan uygulamalısınız.
İçindekiler tablosu
WiFi Çekim Gücü Arttırma Yolları Nelerdir?
Modeminizin ve cihanızın konumu sinyal gücünü etkileyen en önemli faktörlerin başında geliyor. Bunun yanı sıra modem ve cihazınızdaki WiFi sürümünün eski veya yeni olması da hız ve çekim gücünü önemli seviyede etkiliyor. Bu iki unsur göz önüne alınıp gerekli değişiklikler yapıldığında WiFi çekim gücü arttırma işlemi genellikle başarılı oluyor. Ancak buna rağmen sorununuz çözülmediyse aşağıdaki yöntemleri denemeniz gerekiyor.
WiFi Çekim Gücü Arttırma Modem
Modemlerin sağladığı internet hızı ve çekim gücü marka, model ve antenli olup olmamasına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Modemini bir üst modele yükseltme gibi bir imkanı olmayanlar genellikle aşağıdaki çözümleri uygulamaktadırlar.
1- Modemi Farklı Bir Yere Konumlandırın
İlk olarak modeminizin doğru yerde olduğundan emin olun. Akıllı telefon ve bilgisayar vb. internet bağlantısına ihtiyaç duyan cihazlarınızı en sık nerede kullanıyorsanız modeminizi o bölgeye biraz daha yaklaştırın. Sadece yaklaştırmak yetersiz. WiFi çekim gücü arttırma için modem ile cihazınızın arasındaki tüm engelleri kaldırın. Bu engellere kapı, duvar ve dolap vb. cisimler örnek verilebilir. Modeminiz tavana ne kadar yakın olursa sinyalin objelerden etkilenme olasılığı o kadar azalır. Çünkü ev içerisindeki objeler genellikle zemine daha yakındır.
2- WiFi Tekrarlayıcı Satın Alın
WiFi sinyalinin zayıfladığı alanlarda kullanılan donanımlardan birisi WiFi tekrarlayıcıdır(Repeater). Tekrarlayıcı adından da anlaşılacağı üzere sinyali alıp tekrarlayarak kapsama alanını genişletir. Repeater tıpkı telefonunuz gibi modeme çeşitli şekillerde bağlantı kurar. Aldığı WiFi sinyallerini tıpkı bir modem gibi tekrar yayına alır.
Örneğin WiFi sinyaliniz 15 metreden sonra zayıflıyorsa, repeater’ı 10. metreye koyup kapsama alanını neredeyse iki katına çıkarabilirsiniz. Repeater’dan alacağınız sinyal kalitesi marka ve modele göre değişkenlik gösterir. İnternet çekim gücü arttırma için güzel bir seçenek olsa da, abartı bir fayda beklemeyin. Evinizin iki ayrı yerinde iki ayrı modem konumlandırmışsınız gibi düşünün.
3- Modem Antenini Değiştirin
Bazı modem modellerinde anten modemin dış kısmında bulunuyor. Bazılarında ise anten bulunmuyor. Antenli olan modemlerin çekim gücü ve sinyal kalitesi açısından daha verimli olduğu bilinen bir gerçek. Eğer modeminiz antensiz ise antenliye çevirebilir veya antenli bir modem satın alabilirsiniz. Modeminiz zaten antenli ise WiFi çekim gücü arttırma için daha kaliteli bir anten ile değiştirebilirsiniz.
4- WiFi Çekim Gücü Arttırma İçin Modeminizi Değiştirin
Modeminiz zaten antenli fakat anten değiştirmekle uğraşmak istemiyor olabilirsiniz. Belki de anteni değiştirmenin tek başına yeterli olmayacağını düşünüyor olabilirsiniz. Kısmen haklı olabilirsiniz. Bu durumda uzmanlardan yardım alarak teknoloji anlamında daha üst seviye bir modem edinebilirsiniz.
WiFi Çekim Gücü Arttırma Telefon ve Laptop
Telefon ve laptop gibi WiFi özelliği bulunan cihazlarda izlenecek yol modemde izlenen yola benzerdir. WiFi çekim gücü arttırma modem ile yapıldıktan sonra aşağıdaki adımları da uygularsanız daha iyi verim alabilirsiniz. Aksi takdirde modeminiz ne kadar kaliteli sinyal verirse versin, cihazınız sorunluysa istediğiniz sonuca ulaşamazsınız.
1- Cihazınız Eskiye Değiştirmeniz Gerekebilir
Eski WiFi teknolojisine sahip bir cihaz kullananlar öncelikle bu sorundan kurtulmalılar. Çünkü eski WiFi teknolojisinin çıkabileceği hız ve sunabileceği çekim gücü oldukça sınırlıdır. Günümüz ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalabilmektedir. Laptop kullananlar bir uzman veya teknik servisten destek alarak WiFi kartını güncelleyebilir. Aynı durum telefonlar içinde geçerli. Ancak yeni teknolojiler her zaman geriye dönük destek sağlamadıkları için kart güncellemesi yapmanız mümkün olmayabilir. Yeni WiFi teknolojisinden yararlanmak için yeni bir cihaz satın almaktan başka çareniz kalmıyor. En azından standart kullanıcılar için durum bu şekilde.
2- Ağ Sürücülerini Güncel Tutun
WiFi bağlantısı bulunan laptop veya masaüstü cihazlarınızda ağ sürücülerini güncellemeyi unutmayın. Bu işlemi genellikle Windows gibi işletim sistemleri otomatik olarak gerçekleştirmektedir. Ancak olası bir hata durumunda çeşitli internet sorunları yaşayabilirsiniz. Bu nedenle WiFi çekim gücü arttırma için elle güncelleme yapmanızda fayda var.
- Güncelleme yapmak için başlat kısmına aygıt yöneticisi yazın ve tıklayın.
- Sonrasında “Ağ bağdaştırıcıları” kısmından ilgili sürücüye sağ tıklayıp “Sürücüyü güncelleştir” seçeneğine tıklayın.
- “Sürücüleri otomatik olarak ara” seçeneğine tıklayıp bekleyin. Eğer sürücü güncellenmediyse aşağıdaki “Windows Update’te güncelleştirilmiş sürücüler ara” kısmına tıklayın.
- Eğer sonuç alamadıysanız sürücünün ismini arama motorlarında arattıktan sonra sürücüyü resmi siteden indirerek manuel güncelleme yapabilirsiniz.
3- Modeme Yakınsanız 5 GHz ile Bağlanın
Eğer modeminizin 5 GHz ve 2.4 GHz şeklinde iki ayrı bağlantı seçeneği bulunuyorsa, modeme yakın iken 5 GHz kullanın. Çünkü 5 GHz yakın mesafede çok daha kaliteli bir bağlantı sunmaktadır. 2.4 GHz ise biraz daha modeme uzak olduğunuz zamanlarda kullanmanız gereken bir bağlantı türüdür. Bu sayede WiFi çekim gücünü hissedilir seviyede arttırabilirsiniz.
4- Bağlantınızı Telefon Kılıfı Benzeri Aksesuarları Kullanmadan Test Edin
Kullandığınız masaüstü bilgisayar ve laptop gibi cihazların yanını modemdeki sinyalin ulaşamayacağı kadar kalabalık tutmayın. Mümkün olduğunca ortamı objelerden arındırın. Eğer telefon kullanıyorsanız kalın kılıf kullanmanız da bir dezavantaj sayılabilir. Yeni cihazlar için bu dezavantaj belki hissedilmeyebilir, ancak eski cihazlarda kalın kılıfın bağlantıya etkisi olumsuz anlamda görülebilir.
Bu yazıda WiFi çekim gücü arttırma konusu hem modem hem de cihazlar için ele alındı. İnternet ve kablosuz teknolojiler her geçen gün gelişiyor. Bu nedenle genellikle yeni cihazlar daha iyi bağlantı imkanı sunuyor. Tabi bazen modem ve cihazınızdan bağımsız sorunlar olabiliyor. Burada da internet servis sağlayıcınızdan destek almanız gerekmektedir.