İçerik yönetim sistemi olarak günümüzde yaygın şekilde kullanılan Wordpress sahip olduğu Wordpress eklentileri ile web sitesine çeşitli özellikler getiriyor. Bu eklentiler sayesinde web sitesinin etkileşimi artırılıyor, tasarım geliştiriliyor, sitenin hızlandırılması sağlandığı gibi daha güvenli hale de getiriliyor.
İçindekiler tablosu
En İyi 10 Wordpress Eklentileri
Content Management System’in ilk harflerinden oluşan CMS, kodlama bilgisine gerek duymadan web sitesi hazırlanmasını sağlıyor. CMS alt yapısına sahip ve içerik yönetim sistemi şeklinde bilinen WordPress uygulaması ile pek çok site gerçekleştiriliyor. İçerik yönetim ve tasarım konusunda popüler olan bu uygulama ilk önce blog konusunda ortaya çıksa da günümüzde şirketlerin web siteleri dâhil pek çok alanda kullanılıyor.
Günümüzde kullanım alanı oldukça geniş olan ve web sitelerinde de artık tercih edilen bu uygulama, kolay ve hızlı oluşu ile biliniyor. Wordpress eklentileri ile web sitesi daha üst sıralarda olup ön plana çıkabiliyor. Bu noktada da hangi Wordpress eklenti ekleme işleminin yapılması gerektiği ortaya çıkıyor. En çok kullanılan 10 Wordpress eklentileri aşağıdaki gibidir:
Yoast SEO
WordPress temel eklentiler arasında bunan eklentinin kullanılması ile Wordpress alt yapısındaki web sitesi için SEO ayarları hızlıca yapılıyor. Ücretsiz pek çok özelliğinin olması ile de WordPress eklentileri listesinde ilk sırayı alıyor. Snippet ön izleme yapma, kalıcı bağlantı kontrolü ve gezinme çubuğu özelliklerinin yanı sıra htaccess dosyasının da düzenlenmesine olanak tanıyor. Ücretsiz özelliklerinin yanı sıra premium özellikleri de dikkat çekiyor.
WP Super Cache
WordPress eklentileri ve işlevleri açısından birbirinden farklılık gösteriyor. Arama motorlarında kullanıcıların önem verdikleri belki de en önemli şey, sitenin hızı oluyor. Bu bağlamda temaların sahip oldukları kod yoğunluklarının yanı sıra arka planda eklentilerin çalışması web sitesini yavaşlatıyor. Sistemin yükünü almak ve hızlı çalıştırmak amacı ile WP Super Cache tercih ediliyor.
Google Analytics
Sitenin kurulmasından sonra yapılması gereken en önemli şey kullanıcı tepkilerini ölçmek oluyor bunun için de kullanıcı tepkilerini bilmek gerekiyor. Kullanıcıların web sitesindeki ürün ya da hizmet içeriğine verdiği tepkiyi bilmek için de Google Analytics kullanılıyor. Bu eklenti ile site ziyaretçileri incelenebiliyor. Eklentinin sağladığı kullanıcı alışkanlıkları ve yerleri gibi veriler günlük, haftalık ya da aylık şekilde öğreniliyor.
Social Warfare
Sosyal medya günümüzde oldukça önemlidir. Bu neden ile her işletme sosyal medya sayfası açıyor. Sosyal medya ağlarından da pek çok tanıtım ve reklam yapılabiliyor. Bu sebep ile bütün işletme web sitelerinde sosyal medya butonları yer alıyor.
Wordpress tabanlı web sitelerinde bu işlemin kolaylıkla yapılabilmesi için Wordpress eklentileri arasında olan Social Warfare eklentisi kullanılıyor. Eklenti ile Facebook, Twitter,Youtube, Linkedin butonları konulduğu gibi kaç kere tıklanma olduğuna dair rapor da alınıyor.
Akismet
Kişisel sayfa ya da işletme hesabı olsun web sitelerinde yorum alanı bulunuyor. Paylaşılan yazı, ürün ya da hizmete yönelik her paylaşım yoruma açık oluyor ve ziyaretçiler kendi deneyim ya da düşüncelerini yorum şeklinde iletebiliyor. Sitenin daha yeni olması halinde yorum kontrolleri manuel yapılabiliyor olsa da işlerin ilerlemesi ve pek çok ziyaretçinin sayfayı ziyaret etmesi noktasında profesyonel bir uygulama gerekiyor.
En iyi ücretsiz WordPress eklentileri arasında olan bu eklenti ile spam yorumlara karşı web sitesi korunuyor. Spam şeklinde gelen tüm yorumlar bu eklenti ile filtreleniyor. Tüm yorumlar otomatik olarak kontrol edilip yorum geçmişi tutuluyor.
Contact Form 7
Web sitelerinde ayrıca iletişim formu bulunuyor. Contact Form 7 eklentisi de en çok tercih edilen iletişim formu eklentilerinden birisi oluyor. Web sitesini ziyaret eden kişilerin site sahipleri ile hızlı ve kolay bir şekilde iletişime geçmesini sağlayan bu eklenti, basit olduğu kadar işlevsel oluyor.
WP e-Commerce
E-ticaret sitelerinin günümüzde hızla artığı düşünüldüğünde web sitesinden yapılan online ürün satışı ayrı bir kazanç kapısı sağlıyor. Web sitesini e-ticarete dönüştürmek için bu eklenti kullanılıyor. Wordpress eklentileri arasında oldukça tercih edildiği gibi siteye de pek çok özellik getiriyor. Öncelikle indirimli fiyat gösterme özelliğinin yanı sıra gelişmiş vergi seçenekleri, kupon indirimleri ve ürüne özel yorum yapabilme alternatifi bulunuyor.
Ninja Forms
Sitenin daha fazla kaleme sahip olmasını isteyen site sahipleri tarafından tercih edilen Ninja Forms eklentisi, WordPress blog eklentileri arasında yer alıyor. Bu eklentinin kullanımı ile siteye farklı alanlarda pek çok form eklenebiliyor. Bu eklenti ile sipariş formu, anket formu, başvuru formu ve benzeri formlar kolaylıkla siteye ilave ediliyor
Jetpack
Google Analytics kullanımı ile izleme ve analiz etme işlemleri yapılıyor olsa da bazı site sahipleri sayfa trafiğini de görmek istiyor. Wordpress eklentileri listesinde olan Jetpack, sayfa trafiğinin görülebilmesi amacı ile kuruluyor. Eklentinin kurulması ile kullanıcının hangi ülkeden, ne şekilde ve web sitesindeki hangi sayfaları ziyaret ettiği gün, hafta ve ay bazında incelenebiliyor.
Wp Touch
Günümüzde internetin artması ve akıllı telefonların çoğalması ile pek çok işlem cep telefonundan yapılır hale geldi. Akıllı telefon kullanımının artması bir yana tablet kullanımı da her geçen gün çoğalıyor. İnsanlar, bilgisayar kullanımı yerine site ziyaretlerini de akıllı telefon ya da tablet aracılığı ile yapıyor.
Değişen düzene uyum sağlayan siteler her zaman kazanıyor bu neden ile siteler mobile uyumlu hale getiriliyor. Web sitesinin mobile uyumlu hale getiren WP Touch eklentisi pek çok site sahibi tarafından kullanılıyor.
Wordpress eklentileri ile web sitesi özelleştirilebiliyor bu durumda da site, daha güzel bir görünüme kavuşuyor. Site kurucuları için büyük kolaylık olan bu eklentilerin seçiminde sitenin kullandığı WordPress tema eklentileri ile uyumlu olup olmadığına, eklentinin almış olduğu yorum, puan ve indirilme sayısına bakılıyor