Bilgisayar Genel

Herkesin Dilinde Herkese Göre: Zoom

Zoom Giriş


Günümüz çağında telekonferansların, video konferansların toplantıların ve görüşmelerin vazgeçilmezi haline gelmiş olan zoom platformu hakkında birkaç söyleşi yapacağız. Eğer ki düzenli olarak bir iş yapıyorsanız ve bu iş grup halinde icra ediliyorsa zoom platformunun tam size göre olduğunu söyleyebiliriz.

Uçtan uca şifreleme yöntemi ile korunan görüşmeleriniz sayesinde güvenli bir toplantı ortamı oluşturmanız da mümkün hâle geliyor. Bu hususun altını bir kez daha çizmek gerekirse; hali hazırda mevcut olan çoğu video konferans platformu uçtan uca şifreli bir koruma sağlamıyor. Bu da görüşmelerinizin veya toplantılarınızın güvensiz hâle gelmesine sebebiyet veriyor. Herhalde hiç kimse görüşmelerinin üçüncü bir şahıs tarafından ele geçirilip dinlenmesine razı olmaz diye düşünüyoruz. Ayrıca herhangi bir sertifika veya eğitim programlarına katılım sağladıysanız zoom platformu ile daha yakından tanıştığınızı tahmin ediyoruz. Çünkü çoğu üniversite ve eğitim dekanları tarafından da sıkça kullanılmaya başlanan bu platform bünyesinde barından canlı sohbet özelliği ile daha interaktif bir katılım özelliği de sağlamaktadır.

Platform hakkında birkaç teknik bilgi verecek olursak; oluşturulan videolar tam 49 adet formata destek sağlamakta ve videolarda HD görüntü kalitesi sunmaktadır. Zoom tarafından son açıklamalara göre de video görüntü kalitelerinde UHD kalite sunmak için çalışmaların hızla devam ettiğini ve 2022 yılının ikinci yarısında UHD kalite desteğinin de geleceği söyleniyor. Platformun herkese hitap ettiğini az çok anlattıktan sonra biraz daha derinlerine inmeyi deneyelim.

Zoom Giriş

 

Artık sizde bir zoom kullanıcısı olmaya karar verdiyseniz zoom platformuna nasıl giriş yapacağımızı öğrenmeye başlayabiliriz. Zoom giriş için öncelikle “https://zoom.us/signup” adresine tıklayarak bir zoom hesabı oluşturmamız gerekiyor. Kişisel veriler hususunda hassas olanlarınız için kayıt olurken zoom platformunun sizlerden istemiş olduğu bilgileri sıralayacak olursak;

  • Doğum Tarihi (Gün – Ay – Yıl)
  • E-Mail Adresi (Zoom tarafından size bir etkinleştirme maili gönderiliyor.)
  • İsim Soyisim
  • Kurtarma E-Mail Adresi

Görmüş olduğunuz üzere bugün herhangi basit bir platforma kayıt olurken bile yukarıda yazılı bilgileri mecburen girmek zorunda kalıyoruz. Tüm bunların üzerine Zoom sitesine girilen verilen saklanmadığına dair bir ibare bulunduruyor. Kayıt olurken girmiş olduğunuz mail adresinize gelen onay postasına tıklayarak onay işleminizi gerçekleştirdikten sonra bir şifre belirleyerek zoom platformuna kayıt oluyorsunuz. Ancak kayıt olurken kullanacağınız e-mail sunucusunun outlook veya gmail olmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü zoom tarafından yayımlanan bilgiye göre bu iki sunucu ile girilen e-mail adresleri ile herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını beyan ediliyor.

Zoom platformunun mac ve windows işletim sistemlerinde desteği bulunduğu gibi aynı zamanda android ve ios sistemlerinde desteği bulunuyor. Bu husus da zoom ilkelerinden biri olan “her zaman her yerde” ilkesini doğrular nitelikte oluyor. Yani dışarıda acil bir toplantı, görüşme veya eğitime katılacağınız zaman hemen telefonunuzdan da giriş sağlayabiliyorsunuz.

Zoom Nasıl Kullanılır

 

Gözlemlediğimiz kadarıyla insanlar zoom uygulamasına kayıt olmakta ve giriş yapmakta hiçbir zorluk çekmiyor. Ancak konu kullanıma geldiği zaman zoom ara yüzünün bir çoğumuza karışık geldiğini itiraf edelim. Öncelikle “Zoom nasıl kullanılır?” sorusunun cevabı bizce “Zoom ne için kullanılacak?” şeklinde biçimlenmesiyle cevap buluyor. Araştırmalarımızla beraber zoom platformunun en çok kullanılan online ders ve eğitim için nasıl kullanacağınızı anlatmaya çalışacağız.

Online Ders ve Eğitim İçin;

Bir online derse katılacaksanız veya öğretmen olarak bir online ders oluşturacaksanız iki farklı yol izlemek gerekiyor. Öncelikle öğrencilerden başlamak gerekirse; zoom ana ekranında yer alan “Join” sekmesine tıklayarak öğretmeninizin size derse katılım için vermiş olduğu ID numarasını girdiğinizde otomatik olarak derse katılmış oluyorsunuz. Ancak bu durumda ID numarasını bilen herkes derse katılım sağlayabilir. Bu yüzden dersi oluşturan öğretmen aynı zamanda ders için bir şifre oluşturarak derse yalnızca öğrencilerin katılımını sağlayabilir.  Ayrıca yalnızca derse katılım için zoom platformu kullanacak kullanıcıların kayıt olma gibi bir zorunluluğu da bulunmuyor.

Şimdi ise öğretmenlere geçecek olursak; herhangi bir ders veya toplantı oluşturmak isteyen öğretmenler öncelikle zoom platformuna kayıt olmak zorundadırlar. Yukarıda bahsettiğimiz kayıt olma önergelerini takip ederek kolaylıkla kayıt işlemini gerçekleştirebilirler. Platforma kayıt sağlandıktan sonra zoom ana sayfasında bulunan “New Meeting” sekmesine tıklayarak bir konferans odası oluşturuyoruz ve ardından geriye zoom platformunun vermiş olduğu ID numarasını öğrencilerle paylaşmak kalıyor. Burada ayrıntı olarak konferansın başlama saatini, mikrofon ve video ayarlarını da yapabiliriz.

Zoom Türkçe Yapma

 

Zoom Türkçe yapma konusunda çözümü basit sorunu büyük kısma ayak basmış üzereyiz. Ülkemizde birçok kullanıcı zoom platformunun yazı dilinin Türkçe olmamasından yakınıyor. Ancak birazdan anlatacaklarımızı okuduktan sonra bu yakınmaların sıfıra ineceğini düşünüyoruz. Bildiğiniz üzere zoom platformu toplamda 14 dilde hizmet veriyor ve Türkçe bu dillerin arasında yer almasına rağmen platformun orijinal dilinin İngilizce olmasından kaynaklı ilk kullanımda Türkçe olarak karşımıza gelmeyebiliyor. Bu durum ile karşı karşıya kaldığınızda basitçe sorunu nasıl halledeceğinizi açıklamadan önce zoom resmî sitesi tarafından paylaşılan bir ön koşulu inceleyelim;

Zoom Platformunda Dil Değiştirme Koşulu

İlk başta kulağa garip gelebilir ve sadece dil değiştirmek için şart koşulmasını garip bulabilirsiniz ancak zoom birçok dili ve Türkçeyi bir sonraki sürümlerde karşımıza çıkardığı için böyle bir şart sunuyor. Eğer Windows, macOS veya Linux üzerinden zoom platformunun dilini değiştirmek istiyorsanız kullanmış olduğunuz zoom sürümü 3.5.53922.0613 veya üstü bir sürüm olmalıdır. Bu durum Android ve IOS için de geçerlidir. Ancak zoom dilini değiştirirken Türkçe yapmak istiyorsanız o zaman zoom sürümünün 5.8.6 veya üstü bir sürüm olması gerekmektedir. Bu durum bizleri çok zorlamayacaktır. Daha düşük bir sürümde zoom kullanıyorsak basitçe güncelleyerek tümseği aşabiliriz.

Sırada tüm koşulları sağladıktan sonra zoom Türkçe yapma işleminin nasıl gerçekleşeceğine bakacak olursak; Masaüstünde ufak şekilde bulunan zoom simgesine sağ tıklayarak “Switch Languages” sekmesine gelelim ve ardından Türkçe diline tik işareti koyarak zoom uygulamasının dilini değiştirelim. Görmüş olduğunuz gibi uygulama dilini değiştirmek neredeyse saniyeler alıyor. Burada sadece az önce bahsetmiş olduğumuz sürüm koşuluna dikkat etmek gerekiyor.

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.