AndroidApple & İosMobil Alemi

Hızlı Şarj Zararlı Mı? Her Telefona Olur Mu?

Tuşlu telefonların kullanıldığı zamanlar hızlı şarj zararlı mı diye bir soru sorulmuyordu. Şarj sorunu akıllı telefonlarla birlikte hayatımıza girdi. 1 gün şarjı dayanabilen telefona çok iyi denir oldu. Halbuki eski teknoloji olarak adlandırılan tuşlu telefonlar daha fazla şarj süresine sahipti.

Aslında iki teknolojinin kıyaslanması pek doğru olmasa da, yeni teknoloji olarak tanıtılan akıllı telefonların bataryaları hiçbir şekilde yeterli olmuyor. Batarya teknolojileri bir taraftan gelişiyor, kapasiteler artıyor. Fakat telefonların işlemci gibi birçok donanımının da gelişmesi sebebiyle cihazın tükettiği enerji miktarı artıyor. Dolayısıyla batarya sorunu çözülememiş oluyor. Batarya kapasiteleri yetersiz olduğu için powerbank cihazları geliştirilip piyasaya sürüldü. Bir çözüm gibi gösterilse de, powerbank taşımak yanınızda ikinci bir telefon taşımaktan farksız.

Aşağıda genel olarak insanların akıllarına takılan hızlı şarj güvenli mi gibi birçok sorunun yanıtını alabilirsiniz.

Hızlı Şarj Nedir?

Hızlı şarj teknolojisi adı üstünde pil seviyesi düşen telefonların ihtiyaç anında daha hızlı bir şekilde şarj edilebilmesi için geliştirilmiştir. Hızlı şarj konusunda Qualcomm Quick Charge serisi en iyi performans gösterenlerden biridir. Hızlı şarj özelliği bulunan bir telefonu, hızlı şarj aleti ile şarj ettiğinizde çok daha hızlı olduğunu rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.

Hızlı Şarj Her Telefona Olur Mu?

Hızlı şarj özelliği her telefonda çalışır. Ancak en iyi performansı hızlı şarj özelliği olan telefonlarda gösterir. Ayrıca hızlı şarj özelliğini her telefonda kullanmak doğru olmayabilir. Hızlı şarj özelliği olmayan telefonları hızlı şarj ile şarj etmenin olumsuz yanları vardır.

Hızlı Şarj Zararlı Mıdır?

Hızlı şarj uygun koşullarda kullanıldığı takdirde zararlı değildir. Ancak hızlı şarj özelliği olmayan bir telefonu hızlı şarj adaptörü ile şarj etmeye kalktığınızda problemlerle karşılaşabilirsiniz. Hızlı şarj zararlı mı sorusuna karşılık, eğer doğru kullanılırsa hayır, yanlış kullanılırsa evet cevabı verilebilir.

Hızlı şarjın bataryaya zarar vermemesi amacıyla pil seviyesi %50-%75 seviyelerinde iken hızlı şarjın etkisi azaltılmaktadır. Yani batarya sonlara doğru daha yavaş şarj edilmektedir. Bu şekilde batarya güvenliği sağlanmaktadır.

Sizde batarya güvenliği için hızlı şarj özelliği olmayan telefonlarda mümkün olduğunca hızlı şarj adaptörü kullanmayın. Uzun kullanımlarda hızlı şarj özelliği telefonları hızlı şarj ile şarj ederseniz batarya şişebilir, tamamen bitebilir.

Hızlı Şarj Süresi Ne Kadar?

Normal şarj adaptörleri ile yarım saatte bir telefon %18 şarj edilebilirken, Qualcomm Quick Charge 2.0 ile %63’e kadar, Qualcomm Quick Charge 3.0 ile %71 seviyelerine kadar şarj edilebilmektedir. Farklı firmaların ürettikleri cihazlarda bu süreler değişkenlik gösterebilir. Ayrıca batarya kapasiteniz ne kadar büyükse, hızlı şarjın telefonu tamamen şarj etmesi de o kadar uzun sürecektir.

Hızlı Şarj Neden Bozulur?

Hızlı şarjın bozulmasının birden fazla nedeni vardır. Hızlı şarj bozuldu diyenler aşağıdaki yöntemleri hemen deneyebilirler. Aşağıdaki yöntemler bir sıralama şeklinde listelenmemiştir. Hepsi ayrı bir yöntem niteliğindedir. Yöntemi denedikten sonra telefonunuzu tekrar şarj etmeyi deneyin.

  • Akıllı telefonunuzu yeniden başlatın.
  • Pili çıkarıp, tekrar takın.
  • Şarj kablosunu her iki taraftan çıkarıp, tekrar takın.
  • Telefonunuzun şarjı bitene kadar kullanın.
  • Hiçbir yöntem başarılı olmadıysa hızlı şarj adaptörü ve kablosunu tamamen değiştirin.

Hızlı Şarj Isınma Sorunu ve Çözümü

Hızlı şarj aletinin bozulma sebebi birden fazla olduğu gibi ısınma sebebide birden fazladır. Bu soru hızlı şarj zararlı mı sorusundan bağımsızdır. Çünkü bu tarz ısınma sorunları teknoloji ile alakalı değil, üretim veya kullanıcı kaynaklı olmaktadır.

  • Eli yakmayacak derecede bir sıcaklık olması normaldir. Eli yakacak seviyede bir sıcaklık söz konusu ise şarj adaptörü kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Orijinal şarj adaptörü kullanmalısınız. Alternatif ürünler genellikle telefonlarla tam uyumlu çalışmaz. Sadece uyumluluk değil, malzeme kaliteleri de çok kötü olabilmektedir. Bu da ciddi ısınma sorunlarına sebep olabilir.
  • Şarj adaptörü ve telefonunuzu ısıyı tutan yerlerden uzak durun. Örneğin yastık, yorgan, battaniye veya koltuk üzerine bırakmayın. Mümkün olduğunca soğuk/serin yerlere bırakın. Örnek olarak masa, sehpa verilebilir. Ayrıca havasız yerlerde cihazlar daha çabuk ısınabileceği için dar alanlara telefonunuzu veya adaptörünüzü koymayın.

Yukarıdaki tedbirler alınmadığı takdirde, ısınma sorunu batarya ve şarj adaptörünün patlamasına ve yangın çıkmasına sebep olabilir.

Hızlı şarj zararlı mı sorusu aklına takılanlar yukarıdaki uyarıları ve bilgileri dikkate alarak gönül rahatlığıyla bu teknolojiden yararlanabilirler. Hızlı şarj aleti seçimi yaparken internetteki kullanıcı yorumlarına ve inceleme / test içeriklerine dikkat etmeniz iyi olacaktır. Ayrıca piyasa ortalamasından çok aşağı ve çok yukarı fiyata hızlı şarj adaptörü satanlardan mümkün olduğunca uzak durun.

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir