İbni Sina’nın sağlık öğütleri günümüzde ortaya çıkan farklı hastalıklar nedeni ile her geçen gün önemini daha da artırmaktadır. Yıllar önce sağlık ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar ve yazdığı eserler neticesi ile kendisini tıbbın babası olarak ispat etmiş olan İbni Sina, günümüzde de insanlığa bu eserleri ile fayda vermeye devam ediyor. Ünlü hekim Batılı kesimin tabiri ile Avicenna olarak bilinmektedir.
İslamın altın çağında yaşamış olan İbni Sina hekimliğinin yanısıra devrinin en ünlü filozofu, yazarı, düşünürü, astronomu ve bilgini olarak sayılmaktadır. Kendisi aynı zamanda ufak yaşta hafız olmuş ve İslamiyeti en güzel şekilde yaşamış bir kişidir. İbni Sina’nın yaptığı çalışmalar sonucunda ortaya koyduğu sağlık öğütleri ise, zamanın en ünlü üniversiteleri arasında yıllarca ders olarak okutulmuştur.
Zamanımızda yaşayan doktorlar kendisinin yazdığı tıp eserlerinden faydalanmakta ve insanlığa faydalı olmak için çalışmalar yapmaktadırlar. İbni Sina özellikle sağlık hususunda beslenmeye dikkat çekmiş ve bu husus ile ilgili tavsiyelerde bulunmuştur. Ortaya çıkmış ve çıkma durumu muhtemel olan hastalıklara karşı da vermiş olduğu öğütler ile, hastalıkların ortaya çıkmasının bu şekilde önüne geçilmesine fayda sağlamıştır.
Büyük hekim ve düşünür İbni Sina’nın sağlık ile ilgili vermiş olduğu öğütlerden bazıları şu şekildedir.
Astım hastalığından kurtulmak için bal ve badem karışımını tüketiniz.
Böbrek taşında bulunan taşın ağrı yapması durumunda, karpuz çekirdiği veya öğütülmüş olan üzüm çekirdiği tüketin.
Sirke uçuk ve mantar için en keskin ilaçtır.
Besili et yiyen kişilerde safra meydana gelir.
Hamur işinden yapılmış olan ve sıkça tüketilen tatlılar damarları tıkar.
Tıbbın babası İbni Sina’nın sağlık ile ilgili öğütleri bunlar ile sınırlı değildir. Ünlü hekim aynı zamanda kişinin beslenmesi ile de ilgili çok önemli bilgiler vermiş, bu verilen bilgiler doğrultusunda yaşayan kişilerin ise daha sağlıklı bir vücuda sahip olacağını söylemiştir.
İbni Sina’nın 1000 Yıllık Sağlık Öğütleri
Tıp denilince akla ilk olarak gelen ve devrinin en ünlü hekimi olan İbni Sina, özellikle ortaya çıkması muhtemel olan hastalıklar üzerinde çalışmalar yapmış ve bu hastalıkların önüne, yaptığı araştırmalar ve yazdığı eserler ile de önüne geçmiştir. İbni Sina’nın 1000 yıllık sağlık öğütleri ise hala günümüzde olası hastalıkların önüne geçmekte ve kişilerin daha sağlıklı bir şekilde yaşamalarını sağlamaktadır. Kalp rahatsızlıklarından tansiyona, astımdan diğer hastalıklara kadar sağlık öğütleri veren İbni Sina, yaşamı boyunca da bu önemli sağlık öğütleri ile de insanlığa fayda sağlamıştır. Büyük hekimin bin yıl önce söylediği ve sağlık konusunda oldukça önem arz eden öğütlerinden bazıları şunlardır.
Hipertansiyon hastası olan ve devamlı tansiyonu yükselen bir kişi iseniz kabağın suyunu içiniz.
Kalbinizin daha güçlü olmasını isterseniz elma tüketiniz.
Felç olmuş olan kişilerin ise çam fıstığı yemesi gereklidir.
Astım ve bronşit gibi göğüs hastalıkları çekiyorsanız badem yiyiniz, daha sonra üzerine bal ile yapılmış şerbet tüketiniz.
Kalp çarpıntısına kişniş iyi gelir
Omurga ağrıları için piliç suyu tüketin.
Sonbaharda karpuz ve üzüm yiyiniz. Besili etleri yemekten ise kaçın.
Sonbahar ayında kuru ve tuz oranı fazla olan gıdalar kaçın. Bu gıdaların sonbaharda yenmemesinin sebebi ise, kişide her türlü illetin meydana gelmesine sebebiyet verir. Aynı şekilde peynir ve balık gibi yiyecekleri de sonbahar ayında yemeyin.
Yazı ayında ekşi olan gıdalar tüketin.
Nar tanesini ve demirhindi gibi gıdaları yaz aylarında daha fazla tüketin.
İçerisinde kükürt olan su, vücudunuzda olan ağrıların gitmesini sağlar.
Kükürt olan su aynı zamanda vücudunuzda çıkan yara ve çıbanları iyileştirip, midenin gevşemesini ve şehvetinizin artmasını engeller.
Vücudunuzun bir yerinde mantar veya uçuk çıktığı ise, bu kısma sarı terminalia ile tohum özünü sürün. Meyan kökü yaprağı ve sirkenin yağ petek ile sürülmesi de uçuklara iyi gelecektir.
İçerisinde kafur olan su ise baş ağrısının meydana gelmesine sebebiyet verir.
İnsan için hamamlar en değerli ve aynı zamanda sıhhatli yerlerdir. Fakat hamama aç karna girilirse, insanın halsiz ve zayıf düşmesine neden olur.
Güzel ve sıcak olan gıdalar, safranın geri gelmesini sağlar. Aynı zamanda bağırsakların çalışmasını sağlar.
Zayıf olan ve şişmanlamak isteyen kişiler, koyun başını kaynatıp suyunu tüketsinler.
Karnabahar ise karaciğerin çalışması için oldukça önem arz eder.
İçerisinde demir olan sular ise insan vücuduna çok fayda sağlar. Bu faydaların başında; dalağı iyi eder, mide ağrısını geçirir. Aynı zamanda kişinin şehvetinin artmasını ve iştahının fazlalaşmasını sağlar.
Kişi hamama girdiğinde vücut ağrılarının gitmesini istiyorsa, yağ ile vücuduna masaj yapsın.
Süt vücut kuvvetini korur.
İyi bir beslenme yapmak isteyen kişiler yumurta yesinler.
Kuvvetli kişiler banyolarını soğuk su ile yapabilirler. Çocuk ve ihtiyarlar gibi zayıf olan kişilerin soğuk su ile banyo yapmamaları gereklidir.
Soğuk olan suya hemen giriş yapılmamalıdır. Vücut yavaş yavaş alıştırılmalı ve o şekilde girilmelidir. Vücut titremesi meydana gelmeden de soğuk suyun içerisinden çıkılmalıdır.
Kereviz tohumu idrar tutulması yani prostata iyi gelir.
Yağlı yemeğin yanında acı ve tuzlu yemeğin yenmesi iyidir. Ekşi olan bir yemeğin yanında ise tatlı yiyeceklerin yenmesi sağlıklı beslenme için zorunludur.
İbni Sina aynı zamanda bacaklarında romatizma olan kişilerin ise, kükürtü olan su banyolarından faydalanmasını söylemiştir. Vücut ağrıları için kuru üzüm yenmeli, kansızlık için de bal tüketimi yapılması önemlidir. Eğer bir kişi ateşli baş ağrısı çekiyorsa, bunun sebebi kandır. Yüzün kızarması ve damarların bariz bir şekilde ortaya çıkması, bu hastalığın işaretidir. Hacamat yani vücuttan pis kanın atılması ise, ateşli baş ağrısının gitmesini sağlar.
Sirke, yumurta ve hindiba gibi gıdalar ise, ateşli baş ağrısı için fayda sağlar. İbni Sina’nın sağlık ve beslenme ile ilgili öğütleri bunlar ile sınırlı değildir. Aynı zamanda başta olan ağrıların gitmesi için bir kişinin okuduğu kitabı, yüksek sesle okuması gerektiğini söylemiştir. Çünkü bu şekilde okumak beyni ısıtır ve temizler. Yeniden güçlü olmasını ve aynı zamanda ağrının gitmesini sağlar.
Ünlü hekim uyku ile ilgili ise, organların dinleneceğini söylemiştir. Aşırı çok uyumunun aptallığa yol açacağını ve kişinin yüzünün kuru olmasına sebep olacağını söylemiştir. İbni Sina tıp ilmi ile bazı görüşler söylemiştir. Bir görüşünde ünlü hekim; tıp ilmi hastalık ile insan vücudunun görülmesini sağlar. Sağlıklı olan kişilerin sıhhatlerini koruması da tıp ilmi ile olur. Hastalık gibi sıhhat de dört sınıf nedenden dolayı ortaya çıkar.
İbni Sina’nın Beslenme Öğütleri
Özbekistanın Buhara şehrinin Efşene köyünde 980 senesinde dünyaya gelen İbni Sina, beslenmenin önemine yazdığı kitaplar ile değinmiştir. Ünlü doktor ve hekimin meşhur olan ve üniversitelerde ders kitabı olarak okutulan oldukça meşhur tıp ile ilgili eserleri bulunmaktadır. Bu eserlerin içerisinde beslenme ve sağlık ile ilgili öğütleri olan ve aynı zamanda, kişinin nasıl sağlıklı yaşaması gerektiği konusunda ise tavsiyeler bulunan eserleri vardır. İbni Sina’nın en ünlü tıp eseri ise ”El Kanun Fit Tıb” dır. Ünlü hekimin bu eseri içerisinde sadece tıp alanında öğütler olmamak ile beraber, aynı zamanda İbni Sina bu eserininin içerisinde astronomi, mantık, akıl ve felsefe ile de bilgiler sığdırmıştır. 700 yüz yıl boyunca temek kaynak eseri olarak görülen ve batılı üniversitelerde tıp kitabı olarak okutulan bu eser içerisinde İbni Sina, beslenme ile ilgili birçok bilgiye de yer vermiştir.
İbni Sina’nın beslenme öğütleri içerisinde yer alan bilgilerden bazıları şunlardır.
Eğer dengeli bir şekilde yürümek ve sağlıklı olmak istiyorsanız, yavaş şekilde yürüyün.
Yemek öncesinde yapılan bir miktar spor, kişinin daha sağlıklı olmasını ve düzenli olarak beslenmesini sağlayacaktır.
Kişi beslenirken tek cins yemek ile değil, farklı şekillerde olan besinler ile yemek ihtiyacını gidermelidir.
Çok sayıda hamurlu tatlı yemek sadece damarları tıkamaz, aynı zamanda kişinin sindirimini yavaşlatır.
Özellikle İlkbahar aylarında sabahları biraz ılık su için.
Yemek yiyen kişiler yemek sonrası bir miktar soğuk su içsinler.
Yemek sonrası ılık su içmek beslenmenizi olumsuz şekilde etkiler.
Sonbahar ayı geldiği zaman kuru ve aynı zamanda tuzlu gıdalardan uzak durun.
Balık ve peynir gibi ürünleri sonbahar aylarında çok az tüketin.
İbni Sina aynı zamanda kişinin uykusunun da beslenmesine etki sağlayacağını söylemiş ve aşırı şekilde uyuyan kişilerin ise, tembel olacağını ifade etmiştir. Çok fazla uyumanın ise kişide aptallığa yol açacağını söyleyen İbni Sina, çok fazla uyumamanın ise kişinin kendisini daha mutlu hissedeceğini söylemiştir. İbni Sina günlük ortalama uykunun ise 7 ile 8 saat arasında olması gerektiğini söylemiştir. Aynı zamanda tıbbın babası İbni Sina, aşırı derecede uyumaktan kaçan kişilerin ise akıllarının dengesiz olacağını söylemiştir.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.TamamGizlilik politikası