Neden erkeklerin meme ucu var?
Erkeklerin emzirme gibi bir görevi olmamasına rağmen neden meme uçlarının olduğu merak edilen konular arasında yer almaktadır. Buna göre yapılan araştırmalarda erkek memesi ne işe yarar ve erkeklerde neden meme var gibi soruların çoğunlukla yöneltildiği görülmektedir. İşte sizlere bu yazımızda erkeklerde meme uçlarının ne işe yaradığını ve erkeklerin neden memesi olduğunu açıklıyoruz. New York Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nden Paleoantropolog Ian Tattersall tarafından verilen cevabı incelediğinizde anne karnındaki süreçlerden ve gelişimden dolayı bu durumun yaşandığını belirtmektedir.
Tattersall’a göre erkeklerin ve kadınların genetiklerinin temelde aynı planda olduğu belirtilmektedir. Ancak bilhassa erkenlik süreçlerinde iki cinsiyette farklılıkların meydana geldiğine dikkat çekmektedir. Farklı yönlerde gelişen özellikler ile birlikte erkeklerin meme uçlarını kaybetmediklerine değinilmektedir.
Erkek ve dişi embriyoların anne karnındaki 1-2 haftalık süreçte gelişimlerinin takip edilmesi durumunda meme ucunun da dahil olduğu bir sürecin gözlemlenmesi mümkündür. Sonrasındaki 6-7 haftalık süreçte ise Y kromozomundaki bir genin spermlerin depolandğı, testislerin üretildiği bir gelişime yol açtığına dikkat çekilmektedir.
Testis oluşumundan sonraki 9 haftalık süreçte erkek fetüsün testosteron üretmeye başladığı, cinsel organlarda ve beyin hücrelerinde genetik aktivitelerin değiştiği belirtilse de meme uçlarının kaybolmadığı aktarılmaktadır.
Erkeklerde Meme Uçları Neden Yok Olmaz?
Anne karnından itibaren gözlenen insan gelişiminin takip edilmesi halinde erkeklerin neden meme ucuna sahip olduğunu anlamak mümkündür. İnternet üzerinde erkeklerin neden memesi var şeklinde araştırma yaptığınızda herhangi bir zarara yol açmadığını görebilirsiniz. Tattersall, metabolik açıdan herhangi bir maliyetin olmadığını açıkladığı bu durumdan kurtulmanın da öncelikli bir durum olmadığına değindiğini belirtebiliriz. Erkeklerin meme ucunu kullanmamasına karşın, zarar vermediği için aksi bir durumun yaşanmadığı aktarılmaktadır.
Çeşitli kaynaklarda erkeklerin memesi ne işe yarar, neden vardır gibi soruların yanıtlarını bulmak mümkündür. Y kromozomunda başlayan bu farklılaşma sürecinde erkeklerde meydana gelen gelişimlerin ve değişimlerin bu soruyu açıkladığını belirtmek mümkündür. 6-8 hafta arasında sperm ve yumurtanın birleşmesinden sonra cinsiyetin belirlenmesine kadar geçen süreçtir.
Herhangi bir avantajının veya dezavantajının olmadığını belirteceğimiz erkeklerde meme oluşumu ve süreçleri ile ilgili gerekli bilgileri sizlerle paylaşmaktayız. Her ne kadar gelişim süreçlerinden kaynaklı bir durum olsa da, dişilik hormonlarının etkisini yitirmesiyle birlikte işlevini yitiren bir durum haline gelmektedir. Adeta evrimsel bir gizem şeklinde görülebilen erkeklerdeki meme uçlarının yavruların beslenmesine katkı sunmadığını aktarmak mümkündür. Buna göre biyolojik açıdan bakıldığında erkek bedenini özelleştiren Y kromozomundaki 45 genin en önemlisi olan Sex Determining Region Y isimli genden dolayı bu yapının oluştuğunu belirtebiliriz. Plasenta ve kese bulunan hayvanların tamamında görülen bu genin testis belirleyici faktörde olması sebebiyle sperm üretmeye başladığı da aktarılmaktadır.
Memeli hayvanların gelişim süreçlerinde meme oluşumunun 4,6 hafta arasında şekillendiği, aktarılmaktadır. Bu süreç cinsiyetin erkek mi yoksa dişi mi olacağını belirlemeyen ve daha önceki bir süreç olduğu için meme ucunun her iki cinsiyette de oluştuğunu söylemek mümkündür. Y kromozomu etkisini göstermeden önce erkeklerde meme uçlarının çoktan oluştuğunu görebiliriz. Tam olarak aktif hale gelmesinin ardından ise erkeklere özgü olan özelliklerin baskın hale geldiğini ve başta testosteron üretiminin gerçekleştiğini vurgulayabiliriz.