Parmakta Dolama Nazar: Geleneksel Korunma Ritüeli
Parmakta dolama nazar veya kötü enerjiden korunması amacıyla çocuklara veya bebeklere uygulanan geleneksel bir uygulama olarak aktarılmaktadır. İşte sizlere bu yazımızda bu uygulamaya dair tüm detayları aktaracağız. Türk kültüründe sıkça görülen bu uygulamanın nasıl yapıldığını, neden yapıldığını ve göz değmesine karşı hangi uygulamaların gerçekleştirildiğini öğrenebileceksiniz. Tüm detayları paylaşacağımız parmakta dolama nazardan mı olur gibi soruların yanıtlarını alabileceksiniz.
Bebeklerin veya çocukların göz değmesinden ya da kötü enerjiden korunmasını sağlamak amacıyla kültürümüzde uygulanan yöntemler arasında yer alan parmakta ucu dolama nazar, nazar boncuğu gibi çeşitli bilgileri alabileceksiniz. Bir nesneye veya kişiye bakıldığında zarar verebilen olumsuz ve kötü enerjinin nazar olarak ifade edildiğine dikkat çekebiliriz. Pek çok kültürde ve Türk kültüründe de bir kimseye zarar verebilecek olan bu kötü enerji ve göz değmesinden korunmak amacıyla birtakım uygulamaların gerçekleştirildiğine dikkat çekebiliriz.
Bu uygulamalardan olan parmakta dolamanın nasıl yapıldığını, hangi objelerin kullanıldığını ve nasıl bir etkiyi sembolize ettiğini bu yazımız sayesinde görebileceksiniz. Annenin veya büyükannenin gerçekleştireceği bu işlemin adımlarını ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizler için paylaşıyoruz. Bu yazımız sayesinde uygulamanın nasıl yapıldığına ve neden yapıldığına dair pek çok detaya ulaşabileceksiniz.
Parmakta Dolama Nasıl Yapılır?
Parmakta dolama uygulamasını nazara karşı yapacak olanların genel olarak kırmızı renkte ip kullandıklarına dikkat çekebiliriz. Kırmızı ipin ne gibi bir öneme sahip olduğunu ve neden kırmızı rengin seçildiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bebeklerde yada çocuklarda göz şeklinin verilerek bu ipin dolanması, nazara karşı bir tedbir olarak ifade edilmektedir. Kötü enerjiyi etkisiz hale getirmek isteyenlerin göz şeklini verdikleri bu ip dolama işleminde renge dikkat etmeleri gerekmektedir.
Kültürümüzde kırmızı rengin nazardan koruduğuna dair detaylar bulunmaktadır. Enerjiyi dengelemek ve iyi şansı üzerine çekmek isteyenlerin kırmızı rengi tercih ettiklerine dikkat çekebiliriz. Kırmızı ip veya boncukların kullanılmasıyla kötü enerjinin uzaklaştırılacağına inanılmaktadır. Bu inanca göre bebeklerin veya çocukların bileklerine kırmızı boncukların takıldığı ya da kıyafetlerinde kırmızı renge ağırlık verildiği görülmektedir.
Uzun yıllardır kültürümüzde yer edinmiş olan bu uygulamanın halen devam ettiğini belirtebiliriz. Belirli kesimlerde ve kişilerin inançlarına göre uygulamaların yapıldığına ve farklı şekillerde uygulamalara yer verildiğine vurgu yapabiliriz. Çeşitli aksesuar veya kıyafetlerde ya da parmakta nazara karşı ip dolama geleneğinin halen sürdürüldüğünü vurgulamak doğru olacaktır.
Bilimsel bir temele dayanmayan bu uygulamanın folklorik bir gelenek şeklinde sürdüğünü aktarabiliriz. Kültürel inançlarımızın devam ettiği ve geleneklerimizin sürdürüldüğü bölgelerde, coğrafi alanlarda ya da toplumlarda dikkat çeken uygulamalardan birisidir. Kötü enerjiye veya nazara karşı çeşitli yöntemlerin denendiğini aktarabiliriz. İşte sizler de araştırmalarınızı yaparak hangi bölgede nasıl bir uygulamanın olduğunu ve bu uygulamaların nasıl gerçekleştirildiğini öğrenebilirsiniz.
Kötü enerjinin önüne geçme gayesiyle gerçekleştirilecek uygulamaların Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu göz ardı etmemek gerekmektedir. Kem göz olarak nitelendirilen nazardan korunmak isteyenlerin parmakta dolama uygulamasını gerçekleştirdiğini bu sayede görebilirsiniz. Estetik açıdan da önemli olan kırmızı rengin kullanıldığı süslemelerde ve takılarda bu yönde bir uygulamaya gidilmektedir. Geleneksel korunma ritüellerini gerçekleştirmek isteyenlerin coğrafyaya veya kişilere göre değişkenlik gösteren uygulamalara göz atabileceklerini aktarıyoruz.